Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте искам някой знаещ да ми разиасни какво точно се случва случва ако не се използват драйверите за стъпковите мотори или да конкретизирам имам контролер имам и стъпкови мотори механиката на машината ми се сглобява в момента но за драивери за моторите нямам затова ми е питането мойе ли да се използва така електриниката или да постискам ощте малко и за драйвери
marian2784 - напреднал
без драйвери нямаш шанс,контролера държи на 20-50мА а мотора му трябват няколко ампера,за това ти трябват драйвери
shulio - специалист
Конкретизирай на кое викаш контролер на кое драйвер и обясни как мислиш че работи една такава машина за да ти кажем къде грешиш (ако грешиш)
velsi - Почетен майстор
Най-просто казано контролера получава команди от компщтъра и изработва импулси за посока и скорост на двигателя. Драйвера обработва тези импулси и подава необходимите напрежения към двигателя. Ако това, което имаш е контролер комбиниран с дравери нямаш грижи, но ако е само контролер тогава без драйвери няма да минеш.
amesa - специалист
shulio написа:
3 нютон метра по 75лв излязоха. 4 броя взех
Кажи, моля те, модела на двигателите :-)
pulsar - специалист
Здравейте майстори. Реших и аз да се впусна в това начинание CNC фреза.Прочетох цялата темата и съответно възникнаха въпроси които противоречат на това дето са ме учили :? и на всички физични закони.А именно как ги пускате тия моторчета на напрежения с пъти по- високи от това дето е предвидено от производителя и работят без да се изпекат - защото с такова впечатление останах. И за да ми се изясни и да внесем яснота, а и да не пишем глупости - нека някой с работеща машинка - например VELSI (с еднакви драйвери сме) да направи измервания на изхода на драйвера.....една от фазите A-B или C- D при мотори в покой (когато работят е друга бира). И след като даде резултатите от измерванията ...може и други за да няма съмнения, да се даде и данни от производителя на съответния мотор, който е закачен за драйвера. Това ,че захранвате драйвера с 30V не значи,че моторите работят с толкова.
shulio - специалист
При драйверите ви, моторите никога не са в покой доколкото знам. Откакто включиш машината докато я изключиш те постоянно са под напрежение. И работят с това напрежение което им е пуснато.

Мойте мотори например от производителя дава 5.46 волта а има хора които са ги пуснали на 70 волта.

Предполагам че нещата си противоречат с това което си учил, защото не си учил за стъпкови мотори а за някакви други

Аз лично с моите драйвери L297 2хL6203 съм пускал мотори на които пише 12В на 44В и няма проблем важното е да ограничиш тока от контролера
pulsar - специалист
shulio написа:

Мойте мотори например от производителя дава 5.46 волта а има хора които са ги пуснали на 70 волта.
Aма тия 70 волта са на драйвера. А на мотора колко са?
velsi - Почетен майстор
shulio общо взето го е обяснил. За стъпковите мотори важен е тока, а не напрежението. В смисъл важно е тока да не превишава определена стойност. А повишаването на напрежението води до по-голяма мощност и по-стабилна работа на мотора без по никакъв начин да му пречи. А иначе щом искаш измерване ще ти направя.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: