Мечтата на всяка домакиня
todton - помощник
Някой знае ли как се монтират коркови плочи за под? Искам да ги съчетая с теракот. Доколкото знам корка е с размери 30/30, с дебелина 6мм. Има ли друг подобен корк за под на кухня ? Благодаря
kiril - напреднал
Корковите плочи за под са с размери 30/30 и 30/60. Коркът се лепи много лесно, ако основата е равна и гладка. Аз съм правил корков под няколко пъти и вече 8 години няма мърдане. Много е издържлив, не се надрасква така лесно като паркета и има добра топлоизолация.
Не ми е много ясно защо ще го използваш точно в кухнята, но това което трябва да направиш е следното:
Когато избираш корк, ти препоръчвам да вземеш от този, който не е фабрично лакиран. Причината е, че при фабрично лакирания, все пак остават микроскопични фуги, през които може да влезе влага.
Има специални лепила за корк. Не ти препоръчвам да ползваш "прома" или "хелмевет" защото страшно смърдят. Та така, подът трябва първо да се мине една ръка с лепило за грунд. След един ден вече можеш да се заемеш с лепенето. Лепилото се нанася с четка върху плочата и сед 3-4 минути вече плочата е готова за лепене. Можеш да намажеш няколко плочи и после последователно да ги залепиш. За да разбереш дали е готово за лепене, при допир с пръст трябва и когато вдигнеш пръста нагоре, трябва да се получават конци от лепилото. Лепенето е лесно и приятно. Лепят се плътно, като се притиска или почуква с гумен чук. Плочата трябва да залепва почти моментално за пода. Не се препоръчва отлепяне ои повторно залепяне. С малко повече внимание работата ще върви бързо. Аз залепям около 30 кв. на ден :-D
След ден-два можеш да се заемеш с лакирането. Използвай добър полиуретанов лак за паркет. Трябва да лакираш поне четири ръце. Твой е избора, дали лакът да бъде гланц или сатен.
todton - помощник
Благодаря ти kiril !!! На мен ми казаха,че мога да ги залепя с монтажна пяна,но не знам дали няма тя да разяде корка!!! С пяна съм лепил огледала,стъкла,фибран става много яко!!! Каква е дебелината им??? Здрави ли са наистина ????
kiril - напреднал
Използвай специално лепило за корк. Там откъдето купуваш корка, ще ти кажат какво. Корка е устойчив материал. Лакирай го няколко пъти и нямада имаш проблем. Мисля че дебелината е 6 мм. Не си го представям много в комбинация(вграден в теракот) Само декоративен елемент ли търсиш с това?
mimi_kir - напреднал
хм, пуснах съседна тема за идея за материал за под за кухня.
Не искам да е теракот, препоръчайте ми нещо?
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=4932
Наскоро гледахме в къща и 1/2 по Мсат някакъв материал- нещо като горния слой на ламината. Какво е? Знае ли някой?
todton - помощник
Комбинацията, която мисля да направя е: отстрани теракот,а в центъра (като килим) да е коркът. Не искам ламинат просто стои "изкуствено", а държа да е нещо естествено. Някой може ли да ми предложи нещо друго? Все още не съм направил замазка. Обмислям и вариант с дъбов/буков паркет.А за mimi_kir коркът, който съм го гледал е превъзходен: красив, удобен за чистене и най-важното не се деформира дори и от токчета!!!!

Тема "коркови плочи за под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: