Всичко за дърводелството
Rashev - напреднал
Здравейте,
Предстои ми да правя дървен навес пред входната врата на къщата - 15 квадрата дървена ламперия отгоре керемиди BRAMAC.
Колоните на които ще се държи навеса са дървени греди 15х15 санитиметра високи 3 метра.
Тези греди стъпват на входната площадка, която ще е с гранитогрес.

Въпроса ми е как да закрепя тези дървени греди долу към площадката - трябва да е здраво и в същото време естетически добре реализрано. Майсторите, които ще го правят нямат много идеи - предлагат с огъната стомана - във формата на буквата L - да закрепят гредата към бетона с дюбели и винтове а към гредата с винтове или да я рапробият и да я хванат от двете страни. Казват че могат така да ги монтират върху гранитогреса или ако искам върху бетона на площадката а отгоре след това да се сложи гранитогреса. Сигурно ще стане здраво, но в никакъв случай не красиво - има ли някакви други идеи, има ли готови решения ?

Предварително благодаря за отговорите
qwerty7 - напреднал
Както са казали майсторите с планки и от горе гранитогреса.След това криеш планката от към дървото с някаква декоративна капачка пак направена от дърво,монтирана около колоната.Един вид дървен перваз около колоната който да скрие планката.
housedoktor - майстор
Добре са те посъветвали .Има редица решения в няколко разновидности.Аз използвам готови планки от Практикер ,някъде бях пускал снимка. Заработвам ги във бетона ,а ако е вече излят -има варианти за анкериране.Те са с защитно покритие и имат възможност за регулиране спрямо размера на колоната.Самото дърво е желателно да не стъпва директно в контакт с бетона

Прикачен файл

post support.jpg.gif
post support.jpg.gif (27.76 KиБ) Видяна 13723 пъти
Rashev - напреднал
Благодаря за отговорите.
housedoktor тези планки за които говориш в Практикер, как точно се наричат и къде точно , на кой щанд да ги търся в Практикер. Има ли такива за дърво 15х15 сантиметра?
housedoktor - майстор
Да: има фиксирани и раздвижни.Има ги където са металните елементи и обкова.
schuldiner - майстор
За себе си съм убеден, че монтажът на планката трябва да е скрит, т.е. вътре в гредата. Главите на крепежите също не трябва да се виждат - има няколко начина, все лесни... Дъното на колоната, където са отворените жили на дървото затапвам с кво да е парче хидроизолация (импрегнирането и заглаждането са си отделно).
А още по-добре би било да се ползват стъпки (фундаменти) с легла за колоните. Там вече идеи наистина много - струговани, резбовани, с различни пропорции и форми... Много зависи от дизайна на другите части. А от там и каква ще е връзката им с колоната и основата.

Тема "Закрепване на дървени колони към пода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: