• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
как навърза толкова много датчици на пикото :) сигурно е паяжина от кабели..

аз се чудя дали няма начин безжично да накачуля няколко датчика. Бойлера ми е далече от останалите чарколяци
filmatoplo - майстор
Поне 40 пластини има топлообменника :?
klambrev - специалист
Няма как кабелите са доста, за безжично има много решение но тук исках от един модул да следя всичко. Иначе наи-лесно в домашни условия при бойлера един пико модул в комплект с един аксес поинт закачен към домашният ти рутер безжично и нещата са ок.
В момента проучвам как да чета показанията на електромера който съм сложил понеже има изход за данни(27V 90ms 1imp=1W) и ще ги чета най-вероятно през цифровия вход на принципа логическа 1 - импулс, 0 през останалото време. И така софтуерно ще мога да показвам средната консумация за период от 5 минути например.
Топлообменника e от фригокомерс SR-B3-23-60 1.38 m² със 60 ламела.
filmatoplo - майстор
Ако съм пропуснал -какво представлява джаджата която мери и показва температурите-графиките , евтино ли е -компютър ли иска за това :?
klambrev - специалист
Погледни тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20773 на колегата Jacket. Там има доста добро обяснение. Иначе ип-модулът е около 35лв по принцип го използваме в ЛАН мрежите за следене качеството на преносната среда и за отдалечено растартиране на различни антени, рутери и др.
Има 8 аналогови входо/изходни порта и 16 цифрови.
Устройството се чете посредством компютър(през локална мрежа или интернет) през протокола SNMP.
Може да се чете от web server с инсталиран MRTG ili Cacti който да трупат данните в MYSQL база данни и да чертаят графика одобна за потребителя.
Скоро ще пусна онлайн графика на моята с-ма с Cacti.
2v6 - майстор
klambrev написа:
...
Тези 18-19А ги меря след предпазитела за към климатичната инсталация и то при незагрята с-ма.
След като е работила няколко часа обикновенно е 6-8А
При мен първоначално 5-10 мин, при студена система тока е под 8А при номинален 8.7А :idea:

При теб няколко часа тока ти е 18-19 при номинален 12 :!:
Обикновено двигателите работещи над номиналния ток се скапват бързо. Моя първоначално работеше на 11-12 А и се капа след година експлоатация :sad:
filmatoplo - майстор
Това кръглото в кутията е моторчето от вътрешно тяло :? така ли.Не може ли да се ползва да върти нещо .
naughty - специалист
klambrev написа:
Няма как кабелите са доста, за безжично има много решение но тук исках от един модул да следя всичко. Иначе наи-лесно в домашни условия при бойлера един пико модул в комплект с един аксес поинт закачен към домашният ти рутер безжично и нещата са ок.
В момента проучвам как да чета показанията на електромера който съм сложил понеже има изход за данни(27V 90ms 1imp=1W) и ще ги чета най-вероятно през цифровия вход на принципа логическа 1 - импулс, 0 през останалото време. И така софтуерно ще мога да показвам средната консумация за период от 5 минути например.
Топлообменника e от фригокомерс SR-B3-23-60 1.38 m² със 60 ламела.
аз съм се насочил по-скоро в тази насока, защото е по-универално:

http://www.picobay.com/projects/2009/01 ... rting.html

трябва ми приставка за ампер клещи, нещо от този сорт:
http://www.electroninvest.eu/index.php? ... rsion=true

и после конверторче от AC на DC и направо към пин на Пико или Ардуино

Изображение

смятам да ползвам ARDUINO в комбинация с PACHUBE.COM за отчетите

какво мислиш за този тип решение?
naughty - специалист
filmatoplo написа:
Това кръглото в кутията е моторчето от вътрешно тяло :? така ли.Не може ли да се ползва да върти нещо .
например генератор на ток, който да захранва климатика :lol: :lol: :lol:
klambrev - специалист
Вентилатора не виждам проблем да се емулира. Декември ще се боря с него.
Междодругото и аз преди мислех да бракувам едни ампер клеши от 20лв и да изправя напрежението и директно на дигито ама като електромера има изход реших да ползвам него

2v6 днес имах възможност да замеря друга 71ца в хале която работи повече от 1 час с консумация 18А докато направи някаква поносима Т. През ноща с-мата се спира. Тя си е нормална със вътрешното си тяло си духа топъл въдух.

От 5и30 до сега (21и30) моята е изхарчила почти 40kw
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: