Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MamaMy - майстор
Примерно така. Не ми забелязвай подробностите. Просто копирах части от твоята схема на готово.
armagedamian - специалист
phoenix написа:
не разбрах колега :?
аз си ползвам вече пластинчат ТО, но за Термопомпата.. искаш да кажеш да купя още един, и да направя нова система????, всъщност не разбирам какво имаш предвид, ако може някоя схема...
Да.В противен случай пускаш вода в колектора през зимата,което не е никак добра идея :-D
Задължително топлообменник ... или буфер със серпентина :wink:
phoenix - специалист
Системата ще е пълна с антифриз и мисля да си я ползвам зимата без задръжки.
Всъщност сега като разгледах другата тема и наистина се чудя дали не може да се ползва системата на 2v6, като очаквам и негово включване в темата. И само за протокола бойлера ми е 80л., след време може би ще го сменя със 120л. и тогава ще има 2 серпентини, но за сега това е положението.
Изображение
Най-лесно(и евтино) би си решил проблема с един пластинчат топлообменник и един ДТ.
phoenix - специалист
armagedamian написа:
Най-лесно(и евтино) би си решил проблема с един пластинчат топлообменник и един ДТ.
схемичка моля?
phoenix написа:
armagedamian написа:
схемичка моля?
Точно както колегата ти е преработил системата.Идеята е при по висока темп. в колектора(регистрирана с ДТ) да се включи помпата и да се добави темп. добита от солара.Мисля само да липсва един възвратен клапан.
phoenix - специалист
в тази схема нещо куца... именно, че за да работи солара трябва да работят задължително и двете помпи, което означава да се върти едно ненужно количество вода. При не работеща ТП става малко допълнително охлаждане на водата, като мине през първия ТО, както и от дългия си път. Идеята все пак не е лоша де, до тук още една помпа + нов топлообменник
Да има недостатъци.Това при липсата на циркулация в отоплителната система е един от тях :?
Другите варианти са по скъпи обаче.Най-добре би се получило с буферен съд и серпентина ,в която да циркулира флуида от панела.Така си мисля аз де .... :-D
plo4kata - специалист
Аз имах подобна идея,да вържа слънчев колектор към бойлера,както и котлето,но се оказа,че темпреатурата не е като брашното,към 5 кила да добавиш 1 и да станат 6,оказа се че вместо да помага колектора отнема температура от системата,също така и котлето през зимата ми ухлажда бойлера,вместо да го загрява.Консултирах се със специалисти от италия и ме посъветваха да вържа серпентината на бойлера непосредствено след котлето и след това към колектора за радиаторите,защото винаги се дава приоритет на бойлера и да вкарам3/4 тръба без намалители на 1/2,както ги правят обикновенно,тук виждам всички чертежи да включват бойлера успредно на системата,което никак не ефективно,в противен случай,може да се върже и успоредно но със сложно управление с трипътни винтили и електронно управление с няколко датчика за температура.
phoenix - специалист
Имам и 2 нови варианта, сещам се и за още един :-D :shock:
Изображение
Изображение

искам да помоля и филма, и ванко, и 2v6, както и лазар да ударят едно рамо.

Тема "Съвет за свързване на Слънчев колектор към парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: