• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
spec - специалист
ga_l написа:
нашата къща е около 120кв. от 5г. се отопляваме с котел на въглища ВИАДРУС който се намира в мазата която пък е вътре с къщата.много съм доволна защото котела се пали сутрин към 7ч. и пей сърце
чак на другия ден по същото време се отваря зада се запали отново.цялата къща е топла даже често отварям вратите защото става прекалено топло.есента зареждаме 3тона въглища домбас и накрая на сезона остават около 300кг.за мен това отопление ми е като шестица от тотото :lol: защото не се разправям да нося дърва постояно и да правя ремонт всяка година.
Би ли дала малко повече инфо за къщата - изолация, дограма, отопляват ли се етажите над/под вас, в кой регион си, параметри на котлето и радиаторите, каква t на водата в системата поддържаш и т.н.
Къщата е на две нива.Първото ниво е хола който е 8.50 на 5м.изцяло картон отоплява се с 2 панелни радиатора по два метра.На второто ниво е кухнята което е 4 на 5 м. и помещенията са едно цяло и в кухнята има един двуметров радиатор.Следва коридор и две спални по 16кв.плюс баня и килер.В спалните има по един радиатор по 1м.панелни.Санирани са всички външни стени в спалните с вата 5см.и гипсокартон на конструкция.В спалните прозорците са пвц.Забравих да кажа че прозорците в хола са 2 по 2.50 на 1.50 само стъклопакет без дограма.Котлето се води виадрус-херкулес U26 събира 2 20литрови баки от боя с въглища и остава място само за подпалки.пали се с горно горене и има система за отваряне и затваряне на клапите за въздух на принципа на термостат който е завит в тялото на котела.Температурата след като се разгори е между 80-90градуса има помпа,юпиес.Живеем в плевенски регион и зимите при нас са серьозни.Дано да сме полезни с тази подробна информация.
ralev - специалист
ga_l написа:
Забравих да кажа че прозорците в хола са 2 по 2.50 на 1.50 само стъклопакет без дограма..
:? А как сте монтирали стъклопакетите ?
А как сте монтирали стъклопакетите ?[/quote]

картон на лепене ,прави се рамка идеално изправена,вземат се размерите.Стъклопакета се поръчва с отстъп 1/1,5смЛепи се от картон външна рамка в/у първата за опора като дръпне рамката налагаш стъклопакета,клинчета пяна нова рамка от картон от вътрешната страна дано съм бил ясен ако искате снимки :?
miromoshev - помощник
сола 180 написа:
Аз пък отоплявам 65 квадрата панелка с печка на отработено масло.Гори по 6 литра за 24 часа непрестанно горене.

6 литра x 0,20 лв =1,20 лв ; 30 дни x 1,20 =36 лв :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Етва е голям кеф.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Това сериозно ли? Жилищна сграда с отработено масло? Мани екологиата, ама аз до колкото знам народното название на тая печка е танкистка печка. Навремето бях правил такава за отопление на малко производствено помещение. Разбирасе копирана от друга такава. Няма такава мизерия. Толклкова сажди на камара през живота си не бях виждал.
sian - специалист
Ако може колегата да даде повече инфо за тази печка. Благодаря.
сола 180 - специалист
Еее пичове нали не смятате , че ще оставя двете си деца и жената да живеят в сажди????

Няма сажди , печката гори синьо -жълто в горивната камера.И през комина не излизат, живея на послеедния етаж и съм се качвал да видя.
bate_pleven - помощник
Здравейте, искам и аз да изкажа моите впечатления от био гориво-ПЕЛЕТИ.
От тази година се отоплявам на пелети, закупихси водогреен котел на твърдо гориво БОШ 24кв. и горелка ЕРАТО-20+(25 кв. поне така казаха специалистите). Монтирал съм и термостат за вътрешна температура който и е седмичен програматор(много удобна джаджа).
Първите ми отзиви са че това е много добра система и най вече много удобна.
Почистването на котела го правя веднъж седмично,като товая се състои изхвърляне на пепелника на котела и малкия пепелник на горелката.
Няма пушек няма мизерия няма нищо освен топлина.
Отоплявам едноетажна къща около 120-130 кв.м. напълно санирана с вънъшна изолация и алуминиева дограма с термо-мост.
Разход на пелети: 15-20кг на денонощие. в студените дни.
Вътрешна температура 23градуса при комфортен режим и 22 при икономичен.
Имам само една "забележка" към цялата тази история, понеже след като достигне зададената температура в стаите горелката спира и следващите 6-7 часа вообще не работи а водата се върти в инсталацията, сиреч изтива, после/след като отново включи горелката и трябва повече време(около 1ч-1.30ч) да загрее отново до 70грдуса (примерно казано).Въпросната "забележка" може и да не забележка а да е съвсем нормално, но нека компетентните лица в този прекрасен форум да се изкажат и ако има решение да споделят.
Поздрави на всички.
filmatoplo - майстор
Как ще изтива водата , нагласи термостата за помпата на 55 градуса и под тия градуси помпата ще спре и ще задържи в котела 55 гр .При повторно включване на горелката и помпата ще е по лесно стартирването . И за буфер може да се помисли :) но като не съм запознат със системата само наизуст гадая. :wink: Айде разбрах че до 70 градуса е нагласена горелката , после до колко спада водата :? тоест до колко градуса върти помпата , имаш ли въобще термостат и на колко е нагласен -бойлер имаш ли в контура .Имаш ли термоглави по радиаторите .
torbalan - Дървен философ
аз - с термопомпа
с вкопани медни тръби...

за сега съм хепи, но и месеците са топли :)
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: