• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,Привет на всички във форума.Започнах ремонт на стаята в която стои камината и реших да използвам момента да си пусна въздуховод в съседното помещение.Точно над камината ще пусна второ ниво на тавана,и идеята ми е от там да смуча топъл въздух,който чрез вентилатор ще се изпраща на около 2-3 метра в съседно помещение.Молбата ми е за съвет,дали е възможно и най-вече дали няма да объркам нормалната работа на камината.Имам предвид при пускане на вентилатора да започне да пуши камината.Ще съм благодарен на всякакви съвети

Прикачен файл

.png
.png (34.64 KиБ) Видяна 5224 пъти
toni_g79 - специалист
Не съм майстор в тая област,но знам че ако си с хубава дограма и камината смуче въздух от същата стая,ще връща пушек в стаята,необходимо е да осигуриш въздух от друга стая примерно към камината.Така мисля че няма да има проблем.Нека и тези които се занимават в тази област да се изкажат!!
П.П И аз ще правя нещо подобно и ще следя темата!!
ebahti - майстор
Дзначи,въздуховодите минават покрай камината и нямат нищо общо с горивната камера и комина....що тр. да пуши :?
toni_g79 - специалист
ebahti написа:
Дзначи,въздуховодите минават покрай камината и нямат нищо общо с горивната камера и комина....що тр. да пуши :?
Така съм чел,че ако е затворена стаята и нали въздуховодите са дефакто над камината и въздуха отива в друга стая форсиран от вентилатота,та при условия че стаята в която е камината е затворена и има хубава дограма се получава един вид вакуум и започва да връща през комина,защото все пак трябва да дойде въздух от някъде в стаята с камината!!!!Даже съм чел че при затворена стая с дограма ако се пусне аспиратора камината пак връща ............. :? НЕ ЗНАМ,пак казвам не съм майстор просто споделям какво съм чел ,пък и ми звучи някак логично :roll:
ebahti - майстор
То си има схеми,ако се поровиш из нета ще намериш-вкарва се отдолу въздух от вън,загрява се покрай камината и излиза отгоре топъл
ebahti - майстор
затвори картинката и прегледай сайта
stamenov1 - специалист
Постарай се топлия въздух от камината по възможност да не го вкарваш от тавана, а на ниво средата на стаята. много по-лесно затопля помещенията, а отделно трябва да има и връщаща тръба за студения въздух, за да е по-лесна циркулацията. Другия вариант е ако има директна връзка между двете помещения /отворени врати/
здр,първо снених прозореца и тогава започнах ремонта.За аспиратора и въщането на камината също съм го чувал и именно това ме притеснява.Струва ми се много сложно да дупча,да вкарвам въздух отвън и по някакъв начин да го затоплям.Евентуално остава варианта вратата на стаята с камина да стои отворена.Затопленият въздух смятам да го пусна в помещението на разстояние около 20-30 см от пода,тоест долу ниско,за да може по добре да топли.Вчера изпробвах вентилатора,има доста добър дебит,даже се наложи да му контролирам оборотите
Здр,ремонта е към своя край и вчера изпробвах системата.За моя радост камината не пуши при включен вентилатор,даже и при затворена врата:).При измерена температура на въздуха над камината 37-38 градуса,в съседното помещение въздушната струя влиза с около 32-33 градуса.Интересното е че докато не свалих въздушната струя да влиза в стаята поне от 1 метър височина,не се отопляше помещението.Тук е момента да благодаря на stamenov1 за съвета.Сега ще направя всичко възможно да пусна струята от нивото на пода,мисля че ще има голяма разлика
toni_g79 - специалист
bary написа:
Здр,ремонта е към своя край и вчера изпробвах системата.За моя радост камината не пуши при включен вентилатор,даже и при затворена врата:).При измерена температура на въздуха над камината 37-38 градуса,в съседното помещение въздушната струя влиза с около 32-33 градуса.Интересното е че докато не свалих въздушната струя да влиза в стаята поне от 1 метър височина,не се отопляше помещението.Тук е момента да благодаря на stamenov1 за съвета.Сега ще направя всичко възможно да пусна струята от нивото на пода,мисля че ще има голяма разлика
Направил ли си тръба коята да вкарва обратно въздух при камината,че скоро и аз ще правя такова нещо и да знам :)
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на две стаи с една камина и въздуховод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: