Най - вълнуващия въпрос зимно време.
null - специалист
Според мен водата ще се движи по най-малкото съпротивление.
т.е. няма да минава през радиатора.
Провери колко е топъл "байпаса"
toxata - напреднал
Проверено е, еднаква е температурата каквато и на входящата тръба на щранга. Майсторите ми са вкъщи се оказа и сега ми звъннаха. Леко казано са очудени. Махнали са радиатора от тръбите , водата идва без проблем, казват и че върти... сега се чудят в момента, аз също :?
Преди този радиатор имаше стар чугунен, който работеше без проблем, но вързан не на кръст. Само да не се окаже, че тръбата под плочките е проблема, защото... :sad:
Последна промяна от toxata на чет окт 28, 2010 8:22 pm, променено общо 2 пъти.
torbalan - Дървен философ
тоя баепас не бях го забелязал...
докато е отпушен - радиатора няма да грее... никаква идея нямам защо е сложен :)
аз бих го махнал :)
toxata - напреднал
Незнам дали е възможно махането на байпаса. Последните 5 години съм се топлил без проблем с въпросния байпас, но с друг тип радиатор. Майсторите ми нищо не са могли да направят...егати, некви други варианти :sad:
PCL82 - майстор
Имаш класическа еднотръбна система. Байпасът служи като спреш радиатора да продължат да работят радиаторите на другите етажи, макар и с променен режим. Байпасът обикновено е един диаметър по-тесен от основния щранг, за да може основната вода да минава през радиатора.
Водата идва от горе надолу и се отклонява до всеки радиатор и пак се връща. Водата през байпаса е по гореща от тази излизаща от радиатора, като се смесят към долните етажи постъпва вода с по-висока температура, отколкото без него.

Сега за да разплетем загатката, кажи инсталацията има ли помпа или е гравитачна?

Както си удължил широките тръби с тези тесни и дълги тръби с алуминиева вложка се получава, че те вече имат по-голямо съпротивление от байпаса и водата минава по пътя на най-малкото съпротивление.

Не е трябвало да местиш радиатора по този начин. Сега си развалил хидравличния баланс на системата, който е много деликатен в случя.

Ако имаш помпа можеш да го излекуваш като сложиш кран на байпаса, който да притвориш леко, но не да махаш байпаса. Но най- добре е да зарежеш тези тръби с алуминиева вложка и да удължиш щранга с черни или медни тръби със същия диаметър като щранга. Байпасът да преместиш в близост до радиатора. Намери си осиженист парнаджия за целта. Тръбите да минават както старите-не през пода.

Откажи се от идеята за подово в случая, защото радиаторите на съседите ти над и под тебе вече няма да греят както трябва. Ще им вземеш топлото. При тези системи е предвидено на всеки етаж водата да изстива с определена съвсем малка разлика, за да има за всички. Пипаш общи части и съседите ти трябва да са съгласни с това иначе изгаряш.
lz1add - специалист
:-D Изключително точен и изчерпателен отговор! :respekt:
pavkatay - майстор
Pol написа:
Бая нечестно е с това подово.

Кой знае колко такива инсталацийки има, а съседите плюят ли плюят по топлофикация.
:evil:
Тук колегата плаща едно и също без оглед на консумацията така,че едва ли ощетява някой друг освен Топлофикация,но наистина е грубичко.
Ама си е вкарал голЕм автогол-тези ремонти на отоплителната инсталация по време на отоплителния сезон няма как да минат гладко и незабелязано :?
toxata - напреднал
Честно казано, не знаех за подовото, че така стоят нещата :( Мислех, че ползвам водата, която така или иначе ще мине през моя апартамен, но както гледам и чета нещата отиват то да се не ползва :lol:
Още малко уточнителни въпроса към PCL82 и не само, просто искам да си изясня цялостната картинка, защото тъкмо приключих с ремонта и май пак ще го почвам :sad:
Мисля, че системата е гравитачна, но не съм на 100% сигурен.Към въпросите:
Защо се получава това, че като отворя винтила за обезвъздушаване, на изхода при щранга бялата алуминиева тръба става ведната топла :? ?
Ако прекарам през трегера и по стената до радиатора с размер по-голям от този на байпаса има ли шанс да тръгне топлото?
pavkatay написа:
Тук колегата плаща едно и също без оглед на консумацията така...
И аз така мисля/ех.

А и между другото тръбата която съм сложил не 20метра :lol: , удължението е не повече от 2м. :roll:
PCL82 - майстор
toxata написа:
Още малко уточнителни въпроса към PCL82 и не само, просто искам да си изясня цялостната картинка, защото тъкмо приключих с ремонта и май пак ще го почвам :sad:
Мисля, че системата е гравитачна, но не съм на 100% сигурен.Към въпросите:
Защо се получава това, че като отворя винтила за обезвъздушаване, на изхода при щранга бялата алуминиева тръба става ведната топла :? ?
Ако прекарам през трегера и по стената до радиатора с размер по-голям от този на байпаса има ли шанс да тръгне топлото?
pavkatay написа:
Тук колегата плаща едно и също без оглед на консумацията така...
И аз така мисля/ех.

А и между другото тръбата която съм сложил не 20метра :lol: ,
удължението е не повече от 2м. :roll:
Ако системата е гравитачна не можеш да удължаваш въобще тръбите. Там и сантиметрите и всяко едно коленце стеснение и т.н играят роля. Можеш да сложиш радиатора в ляво от щранга или да предвидиш висок радиатор например 1,2м на страничната стена на балкона. За да си сигурен че ще се получи трябва да се направи наново хидравличен баланс на целия вертикален клон. Иначе ще си играеш и все ще е по-зле от преди. Това се прави от инженер по топлотехника. За монтажа трябва оксиженист.

Щом имаш трегер не можеш да дупчиш на воля. Трябва да се консултираш с инженер конструктор.

Трябва да разбереш духа на старата инсталация и да работиш със него, не да влагаш нови материали, които са несъвместими. Алуминиев радитор може да се ползва, но с по-широки входове и кранове. Ще трябва да се обърнеш кък стругар. Или да върнеш стария радиатор.

А честито хитрата сврака с двата крака!
toxata - напреднал
E защо честито :sad:
Аз не съм го сложил там, заради нещо друго, а заради това, че под прозореца е най-добре за радиатора. А и честно казано исках стария радиатор да си сложа в самото начало, но той е много тежък и не смеех заради итнонг-а. не знам дали ще го издържи (по-скоро не).
Бтв, сега се сещам...нагоре по етажите, защо няма проблеми, като повечето са сменили радиаторите с алуминиеви :?
Според майсторите налягането, което прави системата не може да е от гравитачна такава...според тях има помпа. Вчера са обезвъздушили от долния кран направо и са напълнили радиатора. Стоплил се е целия след, което изстива.
И няма да дупча трегера, а да го обиколя с тръбата. Знам, че е носещ, там не съм и няма да пипам :)

И нещо важно, което не съм обяснил: на 1-ви етаж съм, ако има
значение.

Явно, нищо няма да стане, защото дори след излоиране на тръбата под плочките и връзването на радиатора дирактно, пак не се затопля редиатора. Остават ми 2 варианта: единия е на снимката.
Дали ще работи така, сложен радиатора (директно от щранга ), но на ф16тръба или 1/2?
А ще работи ли правилно?
Изображение

Тема "Пуснаха парното, а до радиаторите не идва топло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: