Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
май варианта ти е да си сложиш старият радиатор (но да го повдигнеш на някакви стойки а не да го захващаш за итонга) със същият цолаж на тръбите с които си е бил или да купуваш алуминиев да го носиш на стругар да ти престъргва отворите пак до същият цолаж който е бил преди а и съответно и тръбите ти трябва да са такива
toxata - напреднал
А вариант с помпа? И каква да взема, ако става ?
Скъсах си нервите!!!
PCL82 - майстор
Много ми намирисва на гравитачна система или бивша такава, преработена с помпа. Съдя по диаметъра на тръбите. Когато отвориш крана на радиатора, водата в него е студена и тежка и успява за кратко да слезе надолу и на нейно място да постъпи топла, която ти усещташ. Топлата обаче е по лека и няма как да слезе надолу докато не изстине достатъчно. Получава се динамично равновесие и радиатора грее съвсем слабо.

Да сложиш радиатора в ляво е най-простото решение. Не е най добро от към топлообмен, но е там най-добре ще грее и в карайна сметка ще топли. Трябва да завариш изводите в другата посока, да се спазят диаметрите и наклоните.

За по далечно преместване не става със стъкмистики и съвети а с изчисления. Ако сложиш помпа ще объркаш режима и на другите радиатори, освен ако не намериш едни екзотични локални поми по няколко вата специално за отделни радиатори. Виждал съм ги в каталог на Wilo, но не и по магазините.
toxata - напреднал
Еми, май се оказва, че не може да няма помпа. 7етажна сграда, трудно би се отоплявала с графитачна система (това спроред топлинен инжинер). Другото, което е, че проверихме на съседите нагоре как е парното и се оказва, че проблеми нямат. И от друго място ме посъветваха да сложаа кранче на байпас, затворено на половина, но дали ще се навият от ТЕЦ-а да източат системата за 2-3часа и дали ще проработи този метод :?
PCL82 - майстор
Вместо да гадаете има или няма помпа проверете. Разберете кой е отговорен за абонатната. Вероятно е някой съсед. Освен това на вратата на абонатаната трябва да има координатите на отговорния техник от топлофикация.

А това че сградата е 7 етажна нищо не пречи да е гравитачна системата. Точно при по голяма етажност се получава по голямо налягане. Друг проблем който може да възникне е че радиторите на на долните етажи трябва да са по големи от тези на горните етажи защото работят с по-студена вода. Провери си и оразмеряването на радиатора дали е съобразено с температурата на водата.

В случая нямат място тръби от 16 и 20мм с алуминиева вложка. Трябва да ползвате тръби със същия диаметър като вертикалния щранг. Все пак водата на всички съседи минава през тях. Чупките да стават с дъги а не колена.

Кога е строена сградата?
toxata - напреднал
PCL82 написа:
Вместо да гадаете има или няма помпа проверете.
...
В случая нямат място тръби от 16 и 20мм с алуминиева вложка. Трябва да ползвате тръби със същия диаметър като вертикалния щранг. Все пак водата на всички съседи минава през тях. Чупките да стават с дъги а не колена.

Кога е строена сградата?
Сградата е около 40годишна.
Тъй като и аз съм на работа и разсъждавам малко на спомен, сега си спомням, че на всяко събрание се спори за проблема по-горните етажи с изчакването на топлата вода. Винаги се говореше за смяна на помпата...дали това е въпросната? Дори и ако е с помпа инсталацията и с кранче на байпаса, няма да стане с тия тръби така ли? Много ми е трудно прекарването на нови такива, а пък и с по-голямо Ф още по-трудно.
бтв, в момента ми монтират помпа за проба, но дори и да стане мисля да е временно решение, затова продължавам да питам и търся най-правилното решение :roll:
PCL82 - майстор
Може да има може и да няма помпа. По вероятно е да има. Но помпата за която сте говорили със съседите е за рециркулацията на топлата вода.

При всички случай трябва да спазиш диаметрите. Инче ще си навлечеш още проблеми. Или няма да има достатъчен дебит или скоростта на водата ще е толкова голяма че инсталацията ще шуми неприятно. Намери си истински майстори които са правили такива инсталации, а не майстор тип водопроводчик, който само знае да завива резиби и мота калчища.
toxata - напреднал
Развитието:
Слагаха помпа и не става и не става.
Преместиха радиатора на мястото на стария (точно до щранговете), но със алуминиевите тръби (ф16) и пак не става. Явно не удължаването на тръбите ми играе толкова лоша шега, колкото байпаса. Остава варианта само с кранче на байпаса и намаляване на сечението му посредством кранчето. Друг вариант не виждам да помогне (изключае смяна на тръби с такива 1'' ). Последното, което ми минава през акъла е дефектен радиатор, но едва ли :sad:
PCL82 - майстор
Вече ти казах колкото и да опорстваш с тънките тръби нищо няма да стане. Като притвориш байпасът ще трябва да отвориш повече главите кранове в мазето за този щтраг. Иначе топлото ще ходи към другите щрангове и ще прецакаш всички над теб.

Нали казваш че имало инженер по топлотехника - ако наистина е такъв трябва да може да ти сметне тръбите.

Не бягай от големите тръби и заваряването, а намери кой да го направи.

Евентуално може с полипропиленови тръби стаби или такива с фибри да се получи, но байпасът трябва да дойде до радиатора и изводите му да са широки според тръбите, а не 1/2, кранът също.

Чугуненият радиатор може и на терасата да се сложи на кака на пода, а от стената да има куки, които да го държат да не се капичне напред.
toxata - напреднал
Значи, ясно (почти) :lol:
1.Чугунения радиатор на терасата с дебели 1цол тръби медни или черни(могат да са в итонга вкарани нали? и ще има необходимата циркулация и топлина?
2.Алуминиевия радиатор със преправяне на тръбите към 1цол (+стругар за входа на радиатора) и отново ще имам топло.
3.Лош топлобмен и поставяне на радиатора на перпендикулярната на щранга стена и пак със смяна на тръбите към 1цол.
Нали така?

Тема "Пуснаха парното, а до радиаторите не идва топло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: