Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Привет майстори, имам следния проблем.... Дойде студеното време и започнах да паля парното, което топли и бойлера(120 лт Дипломат), който е с две серпентини, едната за колектор(долната) и една за котлето(горната). Забелязвам няколко дена обаче следния нежелан ефект. Вечерта котлето загрява бойлера почти до максимум, съдейки по датчика, но през деня колектора започва да се включва тъй като уикенда беше слънчев и го охлажда почти на половина. Направил съм системата на колектора да се управлява от диференциален термостат. През лятото беше настроена на Тмин=40градуса, а делтаТ=7градуса, вчера реших да променя цифрите за да не се постига гореспоменатия ефект и днес бяха Тмин=50градуса, а делтаТ=12градуса, но за съжаление отново охлаждах бойлера. Мисля че това се получава защото датчика на ДТ, който е към бойлера не отчита правилно температурата, поради мястото на което го сложих, а именно на изхода на серпентината. Бойлера ми има две излишни "дупки" в момента, на които пише - Муфа за термостат тоблообменник 1 и Муфа за термостат топлообменник 2, обаче и двете са затапени. Там ли трябва да монтирам датчика на ДТ на колектора за да отчита правилно? И ако да, то как се монтира там датчик, мисля си че ако развия тапата ще изтече водата, не е ли така? А дори да изпразня бойлера и вкарам там датчика, то той там ще плува ли или как ? Ей такива интересни въпроси имам след моя безкраен увод :-D . И още едно въпросче имам, да го кръстя номер 2.... Четох във форума за колега, който искаше с магнет винтил и ДТ да си контролира топлото от котлето през бойлера, пак поради тази причина - да не се получи охлаждане в момент когато помпата на парното още върти, но водата е започнала да изстива. Може ли да ми кажете какъв магнет винтил ми трябва на мен - предполагам трябва да е нормално затворен, но не им знам на тези неща моделите. Пък ако кажете и горе-долу колко пара да приготвя, цена нямате... :razz: Ами това е за сега, благодаря предварителската!
filmatoplo - майстор
Датчик панел -се монтира на изхода на панела горе , датчик бойлер се -пъха в гилзата в балона на бойлера -по долната .Диференциалната разлика в полза на панела 5 гр .така помпата на слънчевата инсталация ще тръгне ако панела е по топъл с 5 гр над температурата в бойлера , имаш ли възвратна клапа по тръсето на слънчевата инсталация . :?
nnikbg - специалист
filmatoplo написа:
, имаш ли възвратна клапа по тръсето на слънчевата инсталация . :?
Във връзка възвратната клапа. Преди година един познат ми се похвали колко му е добра слънчевата инсталация, че видиш ли и при пълнулуние панелите му вдигат 60 градуса. :lol: :lol:
drm - специалист
Не ти знам как ти е изградена слънчевата,но е добре да имаш възвратен клапан на топлата на серпентината,по този начин няма как да направиш гравитачно затопляне на панела,а от там пък няма как да надхвърлиш делта-Т,ако ще и да е на 2 градуса.
naskov - майстор
zaksofon написа:
Бойлера ми има две излишни "дупки" в момента, на които пише - Муфа за термостат тоблообменник 1 и Муфа за термостат топлообменник 2, обаче и двете са затапени. Там ли трябва да монтирам датчика на ДТ на колектора за да отчита правилно? И ако да, то как се монтира там датчик, мисля си че ако развия тапата ще изтече водата, не е ли така?
Taм трябва да се монтира датчика-на по горната. За да не изтича вода на празен бойлер се монтира бронзова гилза (има я при повечето термометри) и датчика се поставя в нея. Трябва също да имаш обратен клапан, с пружина. Може и вентил с ел. задвижка , който отваря, когато работи помпата.
armagedamian - специалист
Монтирай си възвратен клапан,както отбелязват колегите,на извода на топлата вода,на соларния кръг.Така ще си решиш проблема с охлаждането на бойлера.
за другото ти е необходим нормално затворен магнитвентил и ДТ.Буташ единия датчик на място ,което да ти отчита темп.на подаващата линия към бойлера,а втория датчик :
1.Купуваш си гилза,кояъо навиваш там където пише"муфа за термостат(или датчик.Не помня как беше написано точно)"Във всеки случай се намита до входящия отвор на серпентината за която се отнася.
2.забиваш втория датчик там.
3.свързваш ДТ с магнитвентила
и ..
Това е :-D
zaksofon - специалист
Монтирай си възвратен клапан,както отбелязват колегите,на извода на топлата вода,на соларния кръг.Така ще си решиш проблема с охлаждането на бойлера.

Не е във възвратния клапан проблема, защото бойлера се намира с около метър по-високо от тръбите на слънчевия колектор , които са свързани с него. Пролема според мен е в датчика. Миналия ден например приятелката ми е включила бойлера нощес и имаше сутринта около 80 - 90 градуса в бойлера(не му разбирам на датчика щото е с деления, а не с градуси), но през деня колектора решава че бойлера и студен, защото датчика от ДТ, който аз съм сложил на изхода на голямата серпентина показва 45 градуса и включва помпата. Това автоматично ми охлажда бойлера за нула време и все едно не сме ползвали ток през нощта. Ето този ефект се опивам да избегна, ще се реши ли проблема с местенето на датчика на ДТ на правилното му място ?
drm - специалист
Имаш ли възвратен клапан на входящата на серпентината???
zaksofon - специалист
Нямам, но пък както казах, тръбите на входа и на изхода на серпентината слизат от бойлера надолу и при това положение топлото няма как да се върне до колектора, нали? Законите на физиката просто не позволяват! Но трябва да викам приятел водопроводчик да ми изкара една тръбица за лятната кухня и ще го накарам да свършим и тази работа, а освен това и да монтираме датчика от ДТ с гилза на правилното място на бойлера. Благодаря на отзовалите се, ще ъпдейтвам темата периодично !

Тема "Слънчевия колектор ми охлажда бойлера...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: