Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
emilvtc - специалист
Една сполучлива идея според мен за мини CNC за метал :-)

Нещо такова се опитвам да направя и аз ...

Прикачен файл

GoodMachine1.jpg
GoodMachine1.jpg (41.19 KиБ) Видяна 6085 пъти
pulsar - специалист
emilvtc написа:

Нещо такова се опитвам да направя и аз ...
Интересно какви мотори си предвидил? Аз също съм се насочил към конструкция с твоите размери и 25mm за паралели ми се сториха много.
Като гледам машинката по-горе резбирам опасенията ти.На мен ми е достатъчно ако мога да работя върху текстолит и дърво.
emilvtc - специалист
Хибридни стъпкови NEMA23 2.8Nm. Куплирането към винта ще е със зъбно-ремъчен редуктор с коефициент на предаване 3:1. Така при 300об/мин ще имам линейна скорост на масата 25мм/сек или 1.5м/мин, която предполагам никога няма да използвам.
Конструкцията ми позволява да сложа и по-голем мотор NEMA34, но това ще е ако имам проблеми с малкия.
Сега правя драйвер за моторите. Прегледах готовите чипове за целта и в крайна сметка реших да си направя с микроконтролер. Прецених, че на цената на 2 читави микростъпкови фабрични драйвера "борещи" резонанса на моторите при средни обороти (най-евтините - 180USD с доставката всеки) ще си направя и четерите, та даже и интерфейсната платка към компютъра. Ще си загубя малко време (което като пари не го смятам), но ще имам готово решение за други случай ... Все пак това ми е спецялността и това работя :-)
pulsar - специалист
Доста парички си дал до сега и още сигурно има да даваш. Аз тази седмица щях да поръчвам от тези http://www.exoror.com/ но реших да изчакам за да видя конструкцията която продава skartalov. Интересно ми е до къде си стигнал с машината....някоя снимка ако може, че при теб нещата май отиват далеч от любителските. HEX файла готов ли го намери?
VBG - специалист
emilvtc

Това е доста грубо пресметнато. Просто да се ориентирш.
Отнася се за алуминий.

Vc = 240,0 m/min скорост на рязане
Vf = 1,8m/min скорост на предвижване
ap = 5,00 mm дълбочина на рязане
D = 10,00mm диаметъра на инструмента
z = 4 брои зъбите на инструмента
Pc = 2,6 KW Мощност на спиндела
emilvtc - специалист
pulsar, повечето от железарията я купих от Ехорор. Хората са коректни и точни.
Нямам снимки, Все още доизкусурявам конструкцията. Имам чертежи на SosidWorks и част от изгледите съм постнал в cnc-bg.net форума, щото този форум липсваше. Сега като го възстановиха пиша тук, защото този форум ми изглежда "по-жив" от другия.

Програмите за процесора на драйвера ще си ги напиша сам. Не са сложни и едва ли ще излязат повече от 2-3кБ. Е, сигурно ще си загубя 3-4 дена, но "пълно щастие няма". Готовите схеми с HEX файловете един господ ги знае дали и как работят ... Като ще е гарга - да е рошава, не мислиш ли?

VBG, сметката наистина ми е груба, а и да искам няма да мога да я направя точна. Не съм мех. инженер. За това гледам да преоразмерявам. Шпиндела ми е 1.5kW с водно охлаждане. При обработка на алуминий с не много натоварени режими на рязане мисля, че ще свърши работа ...(надявам се)
VBG - специалист
Имах предвид, че моето , а не твоето изчисление е грубо.
Аз нямам представа, какво си изчислявал, че да ти давам оценка.

Иначе концепцията е добра
bisermonov - специалист
Може ли някой да ми каже 1Nm. на колко киловата се равняват като мощност или няма база за сравнение.
sstefanov - майстор
С Nm се измерва въртящ момент, мощността е съвсем различно нещо.
Последна промяна от sstefanov на вт ное 02, 2010 8:49 am, променено общо 1 път.
skartalov - специалист
Ето снимка на фрезичката в процес на асемблиране.
Към нея има и алуминиева маса с канали.

Прикачен файл

minimill.jpg
minimill.jpg (82.69 KиБ) Видяна 5420 пъти

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: