Най - вълнуващия въпрос зимно време.
onitbg - напреднал
tedo написа:
Дали има смисъл, ако водата за термопомпата идва от сондаж и се пусне през бойлера на слънчевата инсталация, да качи още някой градус и тогава в термопомпата?

Да( по принцип), Не( на практика). Ако пуснеш вода от сондажа през тези тръбички на соларната инсталация какво ще стане с дебита за термопомпата? Тя все пак иска сериозни дебити( в зависимост от мощността, разбира се), освен това системата отива към много сложна....
Виж тук http://www.tinotech.bg/debreit.htm ... идеята за енергоизточник слънце със вакуумно-тръбни/плоски панели е осъществена, но с цената на доста по-сложни съоръжения и системи, които излизат извън форума...с две думи с цена която не е за всеки :) .. макар че накрая пак се оказва че този, който може да си позволи голяма нужда от топло( разбирай и голяма къща), системата му се изплаща по- бързо независимо че е по-скъпа. Този който има ниска база за икономия не може да си позволи скъпа система, а и да се "изхвърли", тя ще се изплати твърде бавно....е, комфорта и гъдела са бонус, не влизат в сметката :) , но трябва "да можеш да си го позволиш"...
torbalan - Дървен философ
и как така ще стане да се изплати бързо тая система, след като точно когато имам най-голяма нужда от топло, твоята система ще ме грее на ток...

аман от глупости...

все пак не живеем в южна гърция или португалия, че тая система да върши работа...

относно смисъла да прекарваш вода от сондаж през слънчев колектор - отговора ми е същия...

най-голяма нужда от топлина имаш тогава, когато е тъмно и зимно... каква ти е ползата да прекараш водата през колектора тогава?
единствено ще я охладиш допълнително :)
отделно, че водата от сондажа не е най-чистата вода на света и бързо ще унищожи колектора :)
onitbg - напреднал
torbalan написа:
и как така ще стане да се изплати бързо тая система, след като точно когато имам най-голяма нужда от топло, твоята система ще ме грее на ток...

аман от глупости...

все пак не живеем в южна гърция или португалия, че тая система да върши работа...

относно смисъла да прекарваш вода от сондаж през слънчев колектор - отговора ми е същия...

най-голяма нужда от топлина имаш тогава, когато е тъмно и зимно... каква ти е ползата да прекараш водата през колектора тогава?
единствено ще я охладиш допълнително :)
отделно, че водата от сондажа не е най-чистата вода на света и бързо ще унищожи колектора :)
Торбалане, когато на един човек нещо не му е ясно, обикновено се информира, а не дава мнения ( това по ми намирисва на глупаво :) )..... на теб със сигурност ти е ясно че не живеем в Гърция или Португалия- и толкоз( а това определено не е достатъчно).
За твое сведение системата не "грее на ток" , а го използва за да пренесе слънчевата енергия от студа навън в топлата стая.....както и всяка термопомпа. Има доста "подробности", които ти пропускаш. Става дума за конкретика, с която ти явно не искаш или не можеш да се запознаеш :) .
Така че информирай се за нещата, преди да правиш квалификации :wink:
Виж, по другия въпрос с водата от сондажа имаш основания.... :)

Тема "Термопомпа със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: