• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miroslav - напреднал
И моите....
Къща от около 100 м.кв. /2 спални , хол , кухня, 2 коридора и дневна/
Отоплявам се със камина с водна риза 13KW на дърва около 20 м.куб на сезон.
Средно 600 - 700 лв. годишно за дърва
Температура около 20 - 22 градуса само в едната стая е около 16 понеже е с един радятор а стаята е по голяма.
Електроенергия 40лв. месечно.
Без изолация /определено много гадно разположение нито един прозорец на Юг/
Две стай на мазе което никак не е добре /мн. тегли/.
ОТОПЛЯВАМ ОКОЛО 100 М2 + ОЩЕ ЕДНА СГРАДА ОТ 25 М2 КОЯТО Е ОТДЕЛНА ОТ КЪЩАТА СЪС ОКОЛО 700 ЛВ НА СЕЗОН. КОТЛЕТО СЕ ПАЛИ М. ОКТОМВРИ И ПОЧТИ НЕ СЕ ГАСИ ДО КРАЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН.КОТЕЛА И ИНСТАЛАЦИЯТА СА ИЗРАБОТЕНИ ОТ МЕН. НА СЪЩИЯТ ПРИНЦИП СЪМ ПРАВИЛ И КАМИНИ С ВОДНА РИЗА ОТОПЛЯВАЩИ ОТ 80 ДО 250-300 М2. ИЗПОЛЗВА СЕ ТВЪРДО ГОРИВО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО.
jel4o - специалист
Живеем на 2-ри етаж в къща.Отопляваме 65м2 с камина с водна риза 13 + 4кВ на ПРYТY.Сменена PVC дограма.Подържаме темп.19-22С.Само в спалнята и банята които са северни около 16-17С.Разхода за дърва и малко донбаски въглища е 500-600лв. за целия отоплителен сезон.Общо взето съм много доволен като преди това сме ползвали какви ли не горива и все беше студено.Топла вода от серпентината 40-43С.Токът ни през зимата е 50-55лв.Къщата е двуетажна не е санирана но и това смятам да изпълня скоро за по голям ефект и намаляване на разходите за енергия.
ICC - специалист
Живея в къща с вътрешна изолация - 5см фибран.Не ме плюйте, просто не исках да си развалям фугираната зидария отвън. Имам камера Прити 24 киловата с водна риза, която захранва 6 радиатора, 2 лири и бойлер. Поддържаме "вечен огън" от октомври до края на април. Без преувеличение не я гасим нито за минута. Вечер напълваме камерата при слаба жар догоре и я затваряме изцяло. Сутрин само отваряме и камината започва да бумти. Температура от 23 до 26 градуса ( съседите идват на гости с тениски в чантите :wink: ). Това се постига в зима като тази с 40 градуса на радиаторите, че и по-малко, а в студени зими с 50-55 градуса. В студени зими 20 кубика на сезон.
krasiorocknroll - специалист
Живея в къща.За сега съм на туско чудо с дърва.Не си заслужава да правя парно преди да съм сменил дограмата изцяло и преди да направя външна изолация. :sad:
EDI - майстор
Аз си карам с два климатика и акумулираща печка цяла зима.Пускам климатиците октомври и ги спирам април.Печката в стаята на малкия работи само вечер, денем отдава.В най-върла зима плащам по 100-130 лева ток на месец.Имам външна изолация 6 см и в стаята на малкия/поради липса на достъп отвън до стената/ вътрешна с 5 см каширана вата с ал фолио, обшита с дървена ламперия.Отоплява се почти цялата къща и е топло.
georgiarg - специалист
Апартамента ми е 75кв.м. и се отоплявам с три климатика (архитектката не е предвидила комини в блока и нямам други алтернативи) имам външна изолация и всичките прозорци са сменени с дървени стъклопакети и 5 камерна PVC дограма. Най- голямата сметка която съм плащал е 60лв. месечно за ток (преди увеличението сега лятото се въртя около 20-25лв.).
LazarGanev - "Велик майстор"
Вила 120кв.м. парно на ток - седем радиатора и три лири. отделно в спалните по една духалка за по-студените дни. Тока е 15-20лв на месец през зимата - все пак има два хладилника, които не искам да изключвам :-D !
ironlady - модератор
LazarGanev написа:
Вила 120кв.м. парно на ток - седем радиатора и три лири. отделно в спалните по една духалка за по-студените дни. Тока е 15-20лв на месец през зимата - все пак има два хладилника, които не искам да изключвам :-D !
???? :?: Чудно да не крадете ток ...хм..Как така 15-20 лв? :?
velsi - Почетен майстор
Това е консумация без парното явно. Доколкото разбрах става въпрос за вила и предполагам се отоплява от време на време. Любопитно е все пак какво се случва с електромера, когато се включи котела. :?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: