• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички ! Някой може ли да ми каже от какво ми се вдига налягането на системата почти два пъти , и се включва предпазният клапан ! При студена вода около 30 градуса , налягане 1,4 (мисля че е бара),при гореща вода 65-70 градуса налягането стига 2,7--2,9 бара , и се включва вентила и ми изпуща водата (е не всичката , но някаква част ). При истиването си налягането ми е вече 0,9-1 бар!
Радиаторите са обезвъздушени , нямам течове (имах лятото , но ги отстраних)Нищо не съм променял в система, само си притегнах връзките , и си допълних водата !Системата ми е на 5 години , нямал съм никакви проблеми . Котел ТЕРМОМАКС с БГВ, 6 радиатора и лира в банята. :?
Моля ви за съвет , от какво е?
AntonBM - специалист
На този въпрос е отговорено много пъти. Проблема ти е в разширителния съд – при теб е затворен (вграден е в котела – най-вероятно е червен). Има балон и той вероятно е изпуснал въздуха си. Сега няма къде да се поема линейното разширение на водата и за това при загряване се покачва налагането. На студена инсталация замери налягането на този балон. Прави се с манометър за гуми на автомобил – накрайника е същия. Ще отчете колкото е налягането по другият манометър. Помпиш докато вдигнеш налягането с 0,2-0,3 Bar повече от това показание. Когато помпиш ще се променя и показанието на другия манометър, така че помни началното. Примерно, ако то е 1 напомпи до 1,2 Bar и после изпусни до 1,1 Bar.
Последна промяна от AntonBM(стар) на вт ное 02, 2010 9:15 am, променено общо 1 път.
sian - специалист
AntonBM написа:
На този въпрос е отговорено много пъти. Проблема ти е в разширителния съд – при теб е затворен (вграден е в котела – най-вероятно е червен). Има балон и той вероятно е изпуснал въздуха си. Сега няма къде да се поема линейното разширение на водата и за това при загряване се покачва налагането. На студена инсталация замери налягането на този балон. Прави се с манометър за гуми на автомобил – накрайника е същия. Ще отчете колкото е налягането по другият манометър. Помпиш докато вдигнеш налягането с 0,2-0,3 Bar повече от това показание. Когато помпиш ще се променя и показанието на другия манометър, така че помни началното. Примерно, ако то е 1 напомпи до 1,2 Bar.
Едва ли РС е вграден в котела. Според мен напомпването трябва да стане при нулево налягане на водата. Но преди това трябва да се потърси причината за изпускане на въздуха, обърни внимание на автомобилният вентил (игличката) и гайката на тялото на вентила дали е притегната достатъчно.
LazarGanev - "Велик майстор"
sian написа:
Едва ли РС е вграден в котела.
И аз предполагам че става въпрос за газов котел, който е с вграден РС. И много хитра идея подхвърли AntonBM - ще я пробвам, не се бях сещал :)
filmatoplo - майстор
Подобни номера прави и прекалено напомпен съд , но щон е работила системата явно е изпуснат въздуха от съда.Ако съда е без грам въздух -тоест е нацяло пълен с вода -то на манометъра при замерване няма да покаже нищо .Най добре ще се премери и регулира -напомпа при нулево налягане на системата . :wink:
AntonBM - специалист
Съгласен съм, че РС се помпи при празна инсталация. Проблема е, че много често това изпразване е проблемно. По-горе съм дал практичен съвет как може да си го напомпи и без да източва. Така ще го напомпи до малко по-високо налягане, но така пак ще си работи. Няма как, без да източи инсталацията да знае дали и вкарал достатъчно въздух, така, че налягането на празна инсталация да е примерно 0,7 Bar. Просто, ако има вода тя натиска балона и той показва нейното налягане. Ако е изпуснал всичкият въздух тогава може показанието на манометъра да е по-ниско от това на инсталацията, но по-често е останало поне малко въздух и манометъра отчита точно това налягане, на което е инсталацията. За да не цапа излишно – взима една помпа за гуми на кола и почва да помпи (на студена инсталация) – мръдне ли малко стрелката на манометъра, значи е готов. Може на око да изпусне малко въздух, но рискува да изтърве повече, така че да провери не изпуска ли от вентила и да го затваря.
П.П. гумите на колите изтървават налягането си редовно. РС не е нещо много по-сложно от тях.
Не съм го пробвал, но разсъждавам по жокера на AntonBM. Ако не разполагаме с време, а трябва да проверим налягането в РС на работеща система, която естествено е топла - зиме е трудно да намериш студена система. Значи действаме при екстремни условия с подръчни средства.Нормалното налягане на гореща система е да речем към 1.8бара. За целта сваляме налягането на водата на 1.6 бара и започваме да помпимс помпата през вентила, докато налягането в балона се вдигне до 1,8 бара и преустановяваме помпането. След това отново вдигаме налягането в системата и - воала - с достатъчна точност сме сигурни за налягането в съда. Би трябвало да стане. На който му се занимава - да пробва и да каже. Аз също ще пробвам при сгода. :wink:
naskov - майстор
LazarGanev написа:
За целта сваляме налягането на водата на 1.6 бара
Kak ?
torbalan - Дървен философ
през някой обезвъздушител...
Затваряш автоматичната пълначка (ако има) и през крана за източване сваляш налягането в системата
  • 1
  • 2

Тема "От какво е ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: