Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Илиян Илиев™ - майстор
А това е истинска преса.

Изображение
Pecatacool - специалист
Посещавам и ракията.ком
Но пуснах темата тук, защото въпросът ми се отнасяше за боя/лак с която/който да обработя пресата (ако е нужно изобщо). Прецених, че тук може би ще има повече хора с идея за това (не искам да обидя и потребителите на ракията.ком, все пак съм потребител и там :) )
Относно снимката на истинската преса... да разглеждал съм ги, но цените им не ми се нравят.
velsi - Почетен майстор
Запази конструкцията, но смени материала и ще се получи. Най-малкото използвай масивна дървесина вместо пдч.
Илиян Илиев™ - майстор
Знам че са скъпички, но имай предвид, че съм виждал над 30 годишни преси и не са мръднали. Дори тази година правих виното с една такава.

На истинските преси дървото не е обработено с нищо. А твоята едва ли би издържала голямо налягане. Още повече като се намокри.

По-добре помисли за изработка на нещо подобно като купените, демек кръгла с масивна дървесина и шина. Дори да нямаш тресчотка като оригиналните налягането пак си е голямо според мен.

А с оригинална преса при второ минаване джибрите излизат сухи на барут, въпреки, че има хора които ги минават и 3 пъти. Аз даже не я насилвах много, защото ме предупредиха, че човек с мойте размери може да я изтърбуши ако прекали. Въпреки че ми се стори невероятно реших да не опитвам, защото не беше моя и не ми се рискуваше.
GEORGI5959 - специалист
Пеца, изобщо не се занимавай с това, което е на снимките. Само си губиш времето. Ако мислиш да правиш добро вино в дом. условия, пресата трябва да е от масивно дърво/за предпочитане дъб и то благун/ или неръждаеми елементи. С друго гроздовият сок се окислява. А тези плоскости първо няма да издържат на налягането. Второ и с каквото да ги обработваш няма да се получи при налягане и гроздов сок. Трето- не е допустимо контакт на ширата/мъстта/ с каквито и да е бои, лепила, лакове и т.н. Колкото и да ти е неприятно за положения труд и надежди, не си играй със здравето си и погледни на нещата в перспектива - все пак такава инвестиция не е еднократна, а за много години. Една добра преса ще ползуват и внуците ти. Успех!
Pecatacool - специалист
GEORGI5959 написа:
Пеца, изобщо не се занимавай с това, което е на снимките. Само си губиш времето. Ако мислиш да правиш добро вино в дом. условия, пресата трябва да е от масивно дърво/за предпочитане дъб и то благун/ или неръждаеми елементи. С друго гроздовият сок се окислява. А тези плоскости първо няма да издържат на налягането. Второ и с каквото да ги обработваш няма да се получи при налягане и гроздов сок. Трето- не е допустимо контакт на ширата/мъстта/ с каквито и да е бои, лепила, лакове и т.н. Колкото и да ти е неприятно за положения труд и надежди, не си играй със здравето си и погледни на нещата в перспектива - все пак такава инвестиция не е еднократна, а за много години. Една добра преса ще ползуват и внуците ти. Успех!
Убедих се вече. За труда не съжалявам, не съм загубил кой знае колко време. Щом не става с никаква боя/лак, значи всичко отива за подпалки. Ще си направя същата конструкция (както препоръча velsi), само че с масивно дърво. Преди малко се чух с едно приятелче, евентуално ще ме снабди със същите форми от дъб. Благодаря за помощта!
bogomilZ - специалист
напротив - трябва да смениш и конструкцията - трябва да е цилидрична форма
тогава силите са равни по радиуса и не може да се раздуе
помисли защо всички съдове под налягане са кръгли
има ли бойлер с правоъгълна форма - ще се пръсне по шевовете
от снимката по горе има цилиндрична форма - даже лесно ще го изработиш
иначе идеята с винта и скобите е удачна
действай
svetliopi44 - Чирак...
Илияне,спомняш ли си дебелината на дървените летви колко е била и диаметъра на пресата...също и шината ... колко мм е?
Pecatacool - специалист
bogomilZ написа:
напротив - трябва да смениш и конструкцията - трябва да е цилидрична форма
тогава силите са равни по радиуса и не може да се раздуе
помисли защо всички съдове под налягане са кръгли
има ли бойлер с правоъгълна форма - ще се пръсне по шевовете
от снимката по горе има цилиндрична форма - даже лесно ще го изработиш
иначе идеята с винта и скобите е удачна
действай
Мерси! Ще го имам в предвид. В край на сметка се връщам в началото и разполагам само с един винт. Материалът и формата вече са ясни, ще търся каквото трябва.
Илиян Илиев™ - майстор
svetliopi44 написа:
Илияне,спомняш ли си дебелината на дървените летви колко е била и диаметъра на пресата...също и шината ... колко мм е?
Не съм ги мерил, но ако си решил тази зима да събираш материал ще помоля някой комшия да ме изтърпи 5 минути докато взимам мерки.

п.п. Не забравяй, че прикрепения винт към основата и тресчотката са много важни.

Тема "Преса за грозде, с какво да обработя дървото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: