• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
В. Петров - специалист
spro написа:
Здравейте,
Кабела за жалост ми е двужилен, много се карах с изпълнителите на строежа за това,но в крайна сметка са направили те каквото са искали.
Изискай си проектната документация за апартамента и ако има несъответствия - търси си правата навреме. Минималният гаранционен срок за инсталацията ти е 5 години след Акт 16. Ако проектът е направен след 2005 г., няма как в него инсталацията да е двупроводна.
spro - специалист
Здравейте колеги,
Извинявам че не писах толкова време, но си имам ядове.
Та днес изпаднах в див ужас като погледах какво са оставили след себе си от Бокар.
1. Имам 16 токови кръга-докато ги намеря кой къде е зор видях, абсолютно отвратително изпълнение в което липсва каква и да е логика.
2. НЯМАМ главен бушон
3. Ап.табло е свързвано в час по труд и техника с кабелни мостове, не с шини
4.До ап. табло имам 3ф., 1 нула и май 1 земно/не съм сигурен, не съм го проверявал до етажното табло, но поне е с разцветка на земно, което е вързано с нулата на букса/
5. До контактите отива 3 пров. линия(L+N+PE), пак казвам не съм сигурен дали имам земно
6. Бушоните са със стойности - осветление 10А, други-16А, Печка 25А
mirk - майстор
И що да се набутват за шини като и така ще имаш ток :lol:

Щом ти са толкова съмнителни най напред разнищи този защитния проводник къде ходи и къде е вързан че да не стане някой сакатлък.
spro - специалист
Привет,
А дали можем да се върнем на основния ми въпрос за ДТЗ?
mirk - майстор
По основния ти въпрос групираш предпазителите по три-четири с общ ток около 40-50А и им слагаш една обща ДТЗ 40А/30мА така ще получиш няколко групови ДТЗ. Само не знам къде ще ги сложиш :lol: може да им барнеш едно ново табълце до твоето :wink:

Нещо си противоречиш в два поста по нагоре един път казваш че имаш двупроводна инсталация втроия път говориш за трипроводна :? И изясни къде е вързан защитния проводник на захранващия кабел и дали може да се разчита на него да пази нещо.
Ники274 - специалист
spro написа:
Здравейте колеги,
Извинявам че не писах толкова време, но си имам ядове.
Та днес изпаднах в див ужас като погледах какво са оставили след себе си от Бокар.
1. Имам 16 токови кръга-докато ги намеря кой къде е зор видях, абсолютно отвратително изпълнение в което липсва каква и да е логика.
2. НЯМАМ главен бушон
3. Ап.табло е свързвано в час по труд и техника с кабелни мостове, не с шини
4.До ап. табло имам 3ф., 1 нула и май 1 земно/не съм сигурен, не съм го проверявал до етажното табло, но поне е с разцветка на земно, което е вързано с нулата на букса/
5. До контактите отива 3 пров. линия(L+N+PE), пак казвам не съм сигурен дали имам земно
6. Бушоните са със стойности - осветление 10А, други-16А, Печка 25А
1.Имаш 16 кръга..... :? Колко е голям апартамента?
2.Предвиди главен АП,предполагам ще е 50А,за всеки случай виж в ГРТ колко ти е предпазителя.
3.Каквото имали такова сложили :lol: ,но ако се прекъсват мостовете може да имаш и слаби връзки там.
4.Сигурен ли си че влизат 3 фази?А за нулата и заземяването изравняват потенциалите като ги вързват заедно.Ако и долу в ГРТ са вързани, ги остави така,ако са разделени ги разедени и ги сложи на отделни шини.
5.Значи все пак инсталацията в апартамента е трипроводна?
6.Имаш токови кръгове в които не е задължително да слагаш ДТЗ,но пак зависи от обстоятелствата.Понеже по осветлението всичко е със твърди връзки не слагаш ДТЗ.Същата е логиката за фурната и печката-вързват се на твърди връзки.
Но ако са близо до пералня,миялна,хладилник(ако е с ледогенератор и т.н.) или мивката,слагаш задължително ДТЗ.
За бойлера слагаш комбиниран(ДТЗ+АП) -25А .
Ако апартамента е от 2-3-4 стаи,няма смисъл от толкова кръгове(каза ,че са 16).Раздели си ги на стаи до колкото можеш и после ги вързваш по една ДТЗ 40А,за две или три стаи,но това зависи от консуматорите в тях.Предполагам таблото ти е 18-ка.Така ,че може да се събере всичко вътре,но трябва преаранжиране на съществуващото табло.Може да съм пропуснал нещо,ако се сетиш питай ;)
миро8311 - специалист
Как мога да си сложа дтз на сервиза ми като имам монофазни и трифазни консуматори и съответно до таблото ми имам три фази и от там вечи си пускам където се налага монофазни контакти и където трифанзи?Трябва да сложа на всяка фаза по една отделна дтз или греша?Благодаря предварител
skrijo - специалист
миро8311 написа:
Как мога да си сложа дтз на сервиза ми като имам монофазни и трифазни консуматори и съответно до таблото ми имам три фази и от там вечи си пускам където се налага монофазни контакти и където трифанзи?Трябва да сложа на всяка фаза по една отделна дтз или греша?Благодаря предварител
То си има ДТЗ за трифазна мрежа :wink: .
mirk - майстор
Кабелите трябва да са 5 жилни. И черните български контакти и щепсели трябва да си смениш с такива с 5 щекера.
PCL82 - майстор
Българските контакти с 4 щифта също стават, но само за строго трифазни консуматори, без звезден център. При тях имаш три фази и защитен проводник.
Погрешно е при такива конткти защитния щифт да се използва и за работна нула и да се свързват монофазни контакти към тях! (често срещана практика едно време)

Най-добре е както казва mirk да караш със евроконтакти с 5 гнезда за трифазните уреди. Отделно Можеш да предвидиш на други кръгове монофазни евро контакти за мощни уреди като електрожен и обикновени шуко контакти за уреди до 2кВт.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: