Всички имаме коли, нали ?
Ivo_Dinkov - специалист
Зимна гума на 5 години е равносилна на руска рулетка, няма значение колко е голям грайфера.
Преди години карах с румънските Дженерал и бяха много качествени, явно са го снижили. Същото чувам и за Дебика Фриго.
Последните години карам само с Гиславед- невероятна гума на доста приемлива цена.
bager - специалист
А колко даде за телевизор вкъщи...а за пералня...за почивка???
Никога няма да си кача семейството в кола, която съм обул с незнайно колко и как карани гуми! При това от някакви измислени марки.
Знаете ли колко е контактната площ на една гума със настилката?
Знаете ли колко са два - три метра повече спирачен път при скорост 50 км/ч? Един човешки живот - толкова са!
Не си правете експерименти, те вече са направени и то от специалисти в контролирани условия.
Всяка година ADAC тестват различни марки от различен ценови клас гуми. Всеки може да види резултатите.
Гумите не са това, от което трябва да се пести!
(съжалавам за леко назидателният тон, но всички сме на пътя и всички искаме да се приберем вкъщи живи и здрави, това е)
aiako - специалист
Вече си мисля да взема 4 нови дебики ...евтини евтини ма пък са нови ...
Chefo77 - майстор
aiako написа:
Вече си мисля да взема 4 нови дебики ...евтини евтини ма пък са нови ...
В ценовия клас на Дебика има и Сава, има и Нексен, има и Корморан - и последната е доста по-надолу като цена. Дебика-та ако е румънска, от Кауфланд ... нИдей. Личното ми мнение е, че всяка от трите посочени е не по-лоша от Дебиката. И мисля, че ще е в пъти по-добра от втора ръка Спортива.
aiako - специалист
Що бе колега , станаха по 60 лв бройката, какво има в този ценови клас, аз всичките ги гледам по 80 ? Я каже къде да погледна и да им е по - ниска цената ?
ebahti - майстор
Аз 2ра година зиме лете карам с дебика-ми доволен съм...
Georgi_G - специалист
За втора употреба гума, каквото и да се каже ще е безсмислено.
Защото не се знае:
- как е използвана
- на какво е използвана
- кога е използвана и по кое време
- колко дълго е изпозвана/неизползвана и печена от слънце и ......
- и най-вече причините поради, които старият собственик я е изхвърлил.

По добре нова гума, даже и със заем, отколкото бомба със закъснител.
Според мен, Здравето и Сигурността на хората около нас не бива да се мерят в икономисани левчета.
kotyo - специалист
Според мен, всичко си е до късмет. Никога не съм си пазил колите, без да влизам нарочно в ямите, разбира се. Имам два случая с отвратителни, дълбоки дупки, с остри ръбове. И двата пъти с около 50км/ч.
Първа случка: И двете гуми с балон, така и продадох колата година по-късно. Караше се само градско, затова не съм ги сменял. Гумите бяха над 10 годишни. Тогава повечето не бяхме и чували за DOT.

Втора случка: И двете ал. джанти яко криви, спукаха се при изправянето. Предна гума без никакви поражения, на задната се отлепи окло 10см от протектора след месец(без да падне)- тя беше регенерат.

За останалите около 200 х.км., които съм минал по нашите дупки, никакви проблеми, ако не броим 3-4 пирона.
П.П.Купувал съм само 4 нови гуми досега..
маречков - специалист
Момчета, слагайте нови гуми и ГЛЕДАЙТЕ дота, щото има тарикатчета, дето ти викат тя нова, ама "нова" на 3,4,5 години, иначе вярно с етикета, ама... Аз като си купих първата кола, дадох всичките си пари и за гуми не останаха, един познат ми даде 4 регенерата на изплащане за 4 месеца, грайфер имаха, меки си бяха, абе направо 6+, обаче гръмнаха до една преди да съм ги изплатил. През това време докато си гърмяха просто спирах на най - близката гумаджийница и си купувах по една колкото да се прибера. На края на зимата бях дал парите за 4 нови Мишелина, а гуми нямах. След това си знаех урока - САМО НОВИ ГУМИ.
Отделно от това като се сетя в какви ситуации изпадах....
Колегите вече го казаха БЕЗОПАСНОСТТА е на първо място. По - добре пари за гуми, отколкото за лекарства и не дай боже обезщетения.
Chefo77 - майстор
aiako написа:
Що бе колега , станаха по 60 лв бройката, какво има в този ценови клас, аз всичките ги гледам по 80 ? Я каже къде да погледна и да им е по - ниска цената ?
Аз затова казвам да не са румънски, че те подбиха цените... Хич няма да се учудя и ако са 60 лева заради второ качество.
Навсякъде другаде освен в хипермаркетите са над 80. В БулАвто са 94-95 например (говоря за 185/65 R14), а те изобщо не продават скъпо.

Тема "Кой модел гуми да взема ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: