Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
zaksofon написа:
Нямам, но пък както казах, тръбите на входа и на изхода на серпентината слизат от бойлера надолу и при това положение топлото няма как да се върне до колектора, нали?
Има как, има как - вързах се по думите на един колега, който ме уверяваше, че като свалиш тръбата надолу 30см, т.е. направиш сифон, това е напълно достатъчно и аз реших да пробвам и да спестя на клиента един соларен възвратен клапан. Сега обаче ми се оплаква че панела е топъл нощно време (не вярвам да е от луната), та ще ходя да преправям инсталацията и да слагам клапан.:x
PCL82 - майстор
Гаравитацията я интересува само разликата в началното и крайното нивато, каквито и зиг-заги и сифони да сложите те само я затрудняват със съпротивлението на триене, но въобще не я спират. Така само се създават проблемни за обезвъздушаване места.
filmatoplo - майстор
На слънчевата винаги слагам възвратен клапан ,в повечето случаи клапана си е монтиран на помпената група купешко :wink: , но това сваляне винаги си го правя долу на серпентината 30 санта -почерка ми е това.
На помпената група си има клапан, сифон съм направил, ама пак има движение явно.
filmatoplo - майстор
По принцип не вярвам -не на теб или че не може да се случи , ама да преодолее клапана ,помпата,че и пружината на дебитомера , че и да се спусне надолу по сифона :? На моя бойлер в къщи -сифона е 2 метра някъде -след спиране на помпата без възвратна клапа -тръбите са студени.това на парното.На слънчевите после и горе правя едни термоспирачки особено ако са 2 полетата .
Клапана съм го спестил - нали казах. Ужким за икономия...пък и за проба :). Ама сега ще ми излезе солено. Не съм ходил да разглеждам
zaksofon - специалист
А този клапан какви парички струва, че и магнет вентил за парното искам да си купя и ДТ за него и работата на човека и тръбицата за лятната кухня и то май стана голяма цифрата.... :?
lov - майстор
При мен еса е повече от метър и на двете тръби и пак г има този ефект на охлаждането за това сложих и клапан в последствие. Лошото е че нещо не уцелвам на клапани. На предишния се беше счупил напречника дето влиза водяча на кеклата. Лощото е и че този дето сложих последно и той е заминал. Днеска ще се наложи да източвам ситемата за да видя защо не държи. Тъй че няма какво да се чудиш колега.
Kлапанът трябва да е соларен за да издържа на по-висока температура.
naskov - майстор
zaksofon написа:
А този клапан какви парички струва,:?
Към 10лв при мен

Тема "Слънчевия колектор ми охлажда бойлера...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: