• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Градинар - специалист
Dessi2026 написа:
направих напоителната система сама
Браво!
Dessi2026 написа:
оферта за над 7000 лева
Това да не е стадион? Колко квадрата поливаш?
В квадрат 6 на 6 колко разпръсквача и как би ги сложила?
Има ли програматор твоята система?
Датчик за дъжд? Магнит вентили? Разпръсквачите с меки връзки ли са или директно за тръбата?

Питам не заради друго, ами тия 6 300 лв. разлика ми се виждат нереални. То, че всяка фирма взима пари е ясно, но...

Ако човек сам си прави автоматизирана поливна система ще спечели от труда. Повечето фирми имат големи отстъпки от вносителите и продават почти на техни цени.
Според мен си направила нещо любителско, нещо което не съответства на предложението на фирмата. Дано да нямаш проблеми в бъдеще.
Naskata - специалист
Dessi2026 написа:
Съгласна съм, но като че ли не успях да намеря достатъчно упътвания за Rainbird и Hunter и затова реших да се спра на Гардена, които са за любители и съответно по-прости. :roll:
Сложи една скица на поливното покритие (с чупки, ъгли и пр.), дай и от къде и с какъв дебит и налягане е източника за напояване и ще направим схема, ще разпределим разпръсквачи, клапани, шахти, кръгове и всичко. Определи и поливането на дръвчета и храстите, какъв вид ще е (сигурно капково).
Въобще не е сложно.
Transporterr - специалист
.. и после може да разпрати с всичка сила коледни подаръци на заслужилите :)
Naskata - специалист
Transporterr написа:
.. и после може да разпрати с всичка сила коледни подаръци на заслужилите :)
Ние подаръци не пием ! :lol:
stoicho_k - напреднал
Здравейте,
На пролет ми предстои подобно начинание. Разгледах доста материали и се спрях на Rainbird. Ще има 6 разпръсквача за тревата и капково напояване за лехата с цветя. Неудобството е, че нямам допълнителен водоизточник и ще трябва да се вържа за водомера(това не е голям проблем), но там налягането и дебита ,мисля че няма да са достатъчни.
Мислил съм за вариант поливането да става на няколко етапа (разпръсквачите да работят на 3 пъти по 2 броя или на 2 пъти по 3 броя).

Изображение
Градинар - специалист
НАРЕДБА № 1 ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И ОПАЗВАНЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ ИМОТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ГОЛЯМА ОБЩИНА
…….
Глава четвърта.
Експлоатация и опазване на общинските имоти, предназначени за общо ползване

Чл. 14. Забранява се:
…….
6. Ползването на питейна вода за поливане и напояване на овощни, зеленчукови и цветни градини, включително и в дворовете на гражданите;
stoicho_k - напреднал
Съгласен съм с теб Градинар, но на село мисля че е малко по-различно. Ако се забрани поливането с питейна вода, от 5000 домакинства само 50 ще имат легална градинка, а другите трябва да са перманентно санкционирани.
Не знам за подобна забрана в нашата община (по-точно, надявам се да няма такава).
В този ред на мисли, да попитам :) 2,5 бара ще ми свършат ли работа?
Градинар - специалист
2,5 бара с днеща дата или Август, когато се включат 4500-те "незаконни" домакинства?

По-добре си пусни 3 кръга по 2 разпръсквача и един за капковото, щом имаш промени в налягането.

Но най-добре си питай тези, от които ще пазаруваш частите, все пак те ще ти дават гаранция, не аз.

И приготви касата с бира на бара.
Dessi2026 - специалист
Градинар написа:
Dessi2026 написа:
направих напоителната система сама
Браво!
Dessi2026 написа:
оферта за над 7000 лева
Това да не е стадион? Колко квадрата поливаш?
В квадрат 6 на 6 колко разпръсквача и как би ги сложила?
Има ли програматор твоята система?
Датчик за дъжд? Магнит вентили? Разпръсквачите с меки връзки ли са или директно за тръбата?

Питам не заради друго, ами тия 6 300 лв. разлика ми се виждат нереални. То, че всяка фирма взима пари е ясно, но...

Ако човек сам си прави автоматизирана поливна система ще спечели от труда. Повечето фирми имат големи отстъпки от вносителите и продават почти на техни цени.
Според мен си направила нещо любителско, нещо което не съответства на предложението на фирмата. Дано да нямаш проблеми в бъдеще.
Е аз не съм казала, че съм я направила професионално... Просто си свърших работата с желание и се надявам да ми е полезна... Иначе са вероятно към 900 квадрата, ще се опитам след малко да пост-на схемите от gardena.com, само трябва да ги намаля... Изрично не исках програматори и датчици - признавам, че офертата от фирмата беше с тях, но това пак не прави разликата в цената. Те бяха включили копане за 1200-1300 лева - свършихме го с мъжа ми за 1 ден, като и двамата не сме похващали лопати през живота си.
Dessi2026 - специалист
ето това е:

Прикачен файл

Gardena Planner Irrigation resize.png
Gardena Planner Irrigation resize.png (195.05 KиБ) Видяна 15727 пъти

Прикачен файл

Gardena Planner Shopping list resize.png
Gardena Planner Shopping list resize.png (83.5 KиБ) Видяна 15727 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4