Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ebahti - майстор
torbalan написа:
защото апетита идва с яденето...
Да бе жив пример хилядите селски къщи на по 2,3 ет. които стоят от 20 год. немазани и необзведени а стопаните живеят в "лятната кухня"-целогодишно........ама да има за децата- а те децата че няма и да минат от там е друг въпрос...ама хора разни :-k
torbalan - Дървен философ
е, аз мога да посоча и други примери...

но ебахти е прав за едно нещо - човек трябва да си прецени възможностите и ресурсите, и да не се надценява...

по-добре на един етаж звършена къща, отколкото на три започната и недовършена....
ArturDent - Почти Безобиден
stenmark

Покрива - ами при мен 132 кв.м. площ. Стряхата е 84 см, а наклона 30%. Квадратурата на покрива е към 216 кв.м.
И в крайна сметка всичко - с улуци и топлоизолация, обшивката на стряхата и абсолютно всички разходи, там някъде излезе - към 20 000 лв. Не ми се търсят точните сметки. Към 90-95 лв. на кв.м. Това е цена от тази пролет.

Един етаж - ами той ebahti ти го е казал. Колко селски къщи имат по 2-3 етажа. Но 2 и нагоре етажи стоят неизползвани, а всички се тикат на долния етаж, "лятната" кухня и дори мазета разни. Вярно за още 10-15к, щях да прасна още един етаж, но като не ми трябва. Не съм толкова богат, че да правя "етаж за гости". А като стана на 60+ години, знаеш ли кога ще се кача на втория етаж.

torbalan
За кенефите и баните: Да се чете "+1 кенеф" демек ако имаш два на първия етаж, трябва да са общо три. За банята също. Другото е все едно ходиш до градската баня - с хавлииката щъкаш между етажите. А за кенефа, особено нощно време няма да говорим.

complast
Не съм убеден за топлинните загуби, даже обратното: Мисля че двуетажната къща ще има по-малка външна площ (особено таван) и от там по-малко топлинни загуби. При един и същи обем, колкото повече се доближаваш до куб, толкова е по-малко външната площ. Идеалния вариант е сфера ;)
schuldiner - майстор
Това сигурно го пиша за десети път: зависи какви са приоритетите на инвеститора!
За един главното е да се постигне максималната (разрешена) квадратура, за друг е функционалността, за трети - гледката, или пък архитектурата (я па тоя!), а най-често определяща е цената на кв.м., което за мен е и най-грешно. Т.е. не е толкова грешно, ако строиш за печалба, но ако ще си го ползваш сам дълги години... По-добре скромно в началото, но удобно и с възможност за доработка, вместо някакъв паметник в стил "дай да закопаем едни пари".

ПП Артър, само като пример: ако покривът ти беше плосък, цената щеше да е почти наполовина. Друг пример: в гъсто застроен район от едноетажна къща можеш да видиш само собствения си дувар и покривите на комшиите - доста потискащо. Трето: за къща на два етажа във Варна обикновено се копаят основи като за къща с маза - големи приключения са, дори и в несвлачищни райони...
Така че нещата могат да се извъртят по десетки начини и ту едното да излиза оправдано, ту другото решение. Ако Владимир си изясни приоритетите, въпросът ще се реши много по-лесно.
Илиян Илиев™ - майстор
ArturDent написа:
...двуетажната къща ще има по-малка външна площ (особено таван) и от там по-малко топлинни загуби...
За таваните съм съгласен, но стените на двуетажната са с по-голяма квадратура.

Та в този ред на мисли ще трябват малко повече тухли и мазилка, евентуално и изолация. А и скелето си го плащаш за цялата къща, а не само за втория етаж.
complast - специалист
Айде малко да посметаме:
1.100м2 на един етаж.Външни стени 40м.обиколка по 2.5 м височина
равно на 100м2 външен зид.
2. 100м2 на два етажа .Външни стени 28м на етаж по 2 умножено по
2.5м равно на 140м2 външни зидове.
Да не говориме,че при еднаква застроена площ ,чистата площ за живеене при 2-етажната къща е минимум с 25% по-малко.
torbalan - Дървен философ
като си тръгнал да смяташ - не забравяй да добавиш и площта на таваните и подовете...

на един етаж имаш още 200 кв. метра външни таван и под

при двата етажа са още сто...

и какво се получава сумарно

300 на един етаж
и 240 на два...
ebahti - майстор
Ajde i az da се включа пак,дзначи ако съм зет на къща,определено бих искал къща на 2ет. та да има къде да си онождам жената на спокойствие...(или тъщата-ама тва е др. тема) обаче ако сме 1 семейство определено залагам на един етаж-а парите са горе долу едни и същи :wink:
vlad0 - специалист
И двата варианта си имат + и - но според мен избора трябва да се съобрази най-вече с терена. В моя случай мястото е 17х70 метра като 17 е от към пътя /юг/ и съответно няма как да стане къща 150 кв. на един етаж. Има и друго нещо - ако е по-застроен район /къщите са близо една до друга/ и имаш по една триетажна къща от две или още по-лошо от три страни къща на един етаж би стояла като плюнка. По-другия въпрос, като себестойност мисля че едноетажната би излязла по скъпа но не с много.
ArturDent - Почти Безобиден
complast, айде сега, нали си чувал за Дявола и Евангелието?
Без да искаш не слагаш таван и под. Пък аз колкото съм чувал през тавана са най-големия процент загуби.

Няма какво да се спори, то си е чиста математика (геометрия). Куб има по малка площ от паралелепипед, при един и същи обем.

Започваме с начално условие 120 кв.м.

Един етаж: 11м х 11м = 121 кв.м.
Под: 121 кв.м.
Таван: 121 кв.м.
Стени: (11+11+11+11) х 2.5 = 110 кв.м.
Всичко: 352 кв.м.

Два етажа: 2 х (7.78 х 7.78) = 121 кв.м.
Под: 60.5 кв.м.
Таван: 60.5 кв.м.
Стени: (7.78 + 7.78 +7.78 + 7.78) х 2 х 2.5 = 155.6 кв.м.
Всичко: 276.6 кв.м.

За да няма недоразумения добави и още 6.22 кв. м. външна площ заради дебелината на плочата между етажите.

Тема "Основи???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: