Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
darksoul - помощник
Здравейте колеги.

Искам дави попитам следния въпрос. Днес ме повикаха да погледна един лаптоп със следния проблем. При стартиране на лаптопа излиза черен екран след проверката на уиндолс и изписва да се натисне еф1 или еф 2 -за влизане в биос. При натискане на еф1 се зарежда уиндолс ех пи и сичко си е нормално. Жената на която е лаптопа ми каза, че и казали, че има изгоряла някаква част и щяло да бъде така докато лаптопа издаде багажа и и искат 400 лева за отстраняване на проблема. Аз мисля, че проблема е в това,че трябва да се флашне биоса и сичко ще се оправи но не съм сигурен и се притеснявам да не би нещо да греша. За сега това излизане на еф- 1 изчезна и всичко си е добре, как изчезна немога да ви кажа, защото и аз самия неразбрах как стана. Не съм някакав компютарен спец, по образование съм инженер. Моля помогнете, какво да посъветвам жената какво да прави и дали аз сам мога да го направя. Колко пари биха ми зели в някой офис за флашване на биоса?

Мерси предварително :) :)
Johny - майстор
С коя ОС е лаптопа? Ето тук има цени - 25лв. http://www.voodoo.bg/pages/7 . Аз бих преинсталирал на чисто. Понякога съобщенията на компютъра нямат нищо общо с действаителността. Все пак машина изсписва текста.
Последна промяна от Johny на нед ное 07, 2010 11:31 pm, променено общо 1 път.
plo4kata - специалист
Аз за 400 лв.ще и дам същият в идеално състояние и гаранция.
darksoul - помощник
Предлагаш да и преинсталирам уиндолс и може всичко да е ок. Лаптопа сега е с операционна система Windows XP. Странното е, че вече не изписва съобщение, а зарежда директно. От прочетеното из форумите си направих заключение, че ако не се флашне няма да имам никакъв проблем за лаптопа. Мисля да и инсталирам Windows 7 някоя от по леките версий не ултимейт и да видя какво ще стане. Мислители, че това ще бъде достатъчно?
Неискам аз да го флашвам въпреки, че знам как става. Ако беше мой сигурно нямаше толкова да мисля и да пиша по форумите :-D
imalijivotvkosmosa1 - помощник
darksoul написа:
Предлагаш да и преинсталирам уиндолс и може всичко да е ок. Лаптопа сега е с операционна система Windows XP. Странното е, че вече не изписва съобщение, а зарежда директно. От прочетеното из форумите си направих заключение, че ако не се флашне няма да имам никакъв проблем за лаптопа. Мисля да и инсталирам Windows 7 някоя от по леките версий не ултимейт и да видя какво ще стане. Мислители, че това ще бъде достатъчно?
Неискам аз да го флашвам въпреки, че знам как става. Ако беше мой сигурно нямаше толкова да мисля и да пиша по форумите :-D
Колега, за да те ориентираме правилно трябва да кажеш точно каква е системната грешка. Другото си е живо гадаене. За момента щом работи бих те посъветвал да не го закачаш. Може да има проблемни сектори по хард диска и по време на инсталацията на новия win да се издъни. Най-добре свали hirens boot cd (zamunda) и му направи backup преди това и тествай hardware. Има доста полезни тулчета. Успех !
darksoul - помощник
Еми то никаква грешка не изписваше просто след проверката която си прави системата при пускане на компютъра от долу излизаха два реда на единия пише - To load windows press f1
на втория ред, пишеше ако искате да влезете в биос натиснете еф 2, това показва само. Като натиснеш съответно еф 1 зарежда си windows и всичко е на 6. Както казах и в предния си пост, мисля че влязох в биоса без нищо да пипам и излязох и вече неми изкарваше тези съобщения с ефовете и всичко си е на 6. Просто питах от какво може да е това. Казаха ми, че трябвал да се флашне биоса, но и без да се прави това компютъра можело да си работи без проблем :?
darksoul написа:
Еми то никаква грешка не изписваше просто след проверката която си прави системата при пускане на компютъра от долу излизаха два реда на единия пише - To load windows press f1
на втория ред, пишеше ако искате да влезете в биос натиснете еф 2, това показва само. Като натиснеш съответно еф 1 зарежда си windows и всичко е на 6. Както казах и в предния си пост, мисля че влязох в биоса без нищо да пипам и излязох и вече неми изкарваше тези съобщения с ефовете и всичко си е на 6. Просто питах от какво може да е това. Казаха ми, че трябвал да се флашне биоса, но и без да се прави това компютъра можело да си работи без проблем :?
Колега, според мен проблемът може да е от 2 неща:
1) Да е намазано нещо по настройките на biosa, което може да оправиш най-лесно като влезеш в него с del, после намираш със стрелките load defaults или load BIOS defaults; удряш един f10 и като те попита дали да запази промените -натискаш Y, после enter и си готов. Ако това не помогне най-вероятно минаваш на вариант 2, т.е. трябва да се подмени CMOS (BIOS) батерията. Най-вероятно това са имали предвид от сервиза, но 400 лв на мен ми се виждат много. Ако са само тия 2 реда и си зарежда бозата значи не е от boot loader-a.
darksoul - помощник
Колега да му преинсталирам Windows Xp с Windows 7 и да не пипам нищо друго, да видиме какво ще стане?
darksoul написа:
Колега да му преинсталирам Windows Xp с Windows 7 и да не пипам нищо друго, да видиме какво ще стане?
Щом зарежда нормално след f1, значи нямаш проблем с операционната система. Нямаш и съобщение за системна грешка от Windows-a и аз лично намирам преинсталацията за лишена от смисъл. Придържай се към вариантите, които описах по-горе. Поздрави
darksoul - помощник
Мерси за информацията :)

Тема "Проблем с лаптоп Asus X51H series" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: