Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Здравейте, искам да попитам досега имам опит в изграждането не ел.инсталации скрито под мазилка с мостови или посредством кабелни скари или канали.Сега ми се отваря нова (поне за мен) работа.
Иска се от мен да проектирам и изградя инсталация под вата.Демек ситуацията е следната: стена->вата с отражателен слой от
едната страна->гипскартон.Та между стената и ватата трябва да си положа моите кабели.Значи наясно съм, че трябва да са в тръби.Но се чудя дали да заложа СВТ или да карам с мостови ? Същото ме тревожи как се слагат разпределителните кутии, ключове контакти и апартаментното табло.Та ако може малко помощ ще бъда благодарен.
torbalan - Дървен философ
ако от теб се иска да проектираш - това означава, че се очаква и някаква отговорност да носиш...

отваряй стандартите, чети и решавай...
dobcho_vn - специалист
Извинявам се, в случай, че не съм се изразил ясно.Проектирането ми е ясно като част, няма да имам особенни проблеми.По-мътното ми е монтажната част.
П.П.За да стане по-ясно просто сме един екип в една малка фирма където сме на принципа проектираме -> изграждаме.
mirk - майстор
Ами щом не знаеш отговоритена въпросите си по добре не се захващай с проектирането, остави го на някой специалист. Като ти направят проекта изпълнението ще е по лесно.

Между другото мостов кабел не се полага в тръби.
valat111 - специалист
mirk
специалист

Ново мнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2010 11:19 pm Заглавие: Отговорете с цитат
Ами щом не знаеш отговоритена въпросите си по добре не се захващай с проектирането, остави го на някой специалист. Като ти направят проекта изпълнението ще е по лесно.

Между другото мостов кабел не се полага в тръби.Грешиш колега, полага се.
dobcho_vn - специалист
Добре де, аз едно не мога да разбера.Помолих просто за съвет как се монтират не питам кои член и коя запетая трябва да спазя.
Плюс това в гофра в Наредба 3 не пише (а пък и в стария правилник), че не може да се сложи.
Айде по-добре модераторите да затварят темата и да изхвърлят.
То човек да не иска съвет.
Ники274 - специалист
dobcho_vn написа:
Здравейте, искам да попитам досега имам опит в изграждането не ел.инсталации скрито под мазилка с мостови или посредством кабелни скари или канали.Сега ми се отваря нова (поне за мен) работа.
Иска се от мен да проектирам и изградя инсталация под вата.Демек ситуацията е следната: стена->вата с отражателен слой от
едната страна->гипскартон.Та между стената и ватата трябва да си положа моите кабели.Значи наясно съм, че трябва да са в тръби.Но се чудя дали да заложа СВТ или да карам с мостови ? Същото ме тревожи как се слагат разпределителните кутии, ключове контакти и апартаментното табло.Та ако може малко помощ ще бъда благодарен.
Щом ще се слага вата,значи ще има конструкция за гипсокартона,щом има конструкция значи има и фабрични отвори по профилите за изграждането на ел. инсталацията.Когато кабела не е в мазилка се полага СВТ.Всеки профил си има отвори откъдето да минават кабелите хоризонтално,така че няма да се налага да ги дупчиш.Изисквай първо гипсокартонаджиите да си изградят конструкцията,след това минаваш с окабеляването ,предполагам и ВиК-то минава и след това си затварят картона.Масова грешка е да се пускат кабелите по улеите на профилите,гледаш колкото може по-малко да бъдат около тях.После когато монтират картона, има случаи рапида да хване кабела и да направи някоя беля :lol: Също така искай когато монтират гипсокартона да ти извадят краищата на кабелите през малка дупка,защото ако не го направят с тази вата трудно ще ги откриеш.След като монтират гипсокартона веднага почваш монтажа на конзоли,разпределителни кутии и табла,които са специално за гипсокартон.По различни са от кутиите за мазилка и са по скъпички.Отворите за конзолите и разклонителните кутии се правят със специални боркорони за гипсокартон.От този етап до етап боядисване преценяваш кога да си правиш връзките в кутиите.След боядисването си правиш монтажа и на крайните елементи- с две думи нищо работа ; ) :lol:

Може да съм пропуснал нещо,ако се сетиш или е неясно - питай : )
dobcho_vn - специалист
Благодаря ти.Те това ми трябваше.Монтажната част.А тез рапиди имат ли няква къса версия ? Нещо от сорта да са дълги максимум да пробият гипскартона и ватата и да не стигнат до гофрата ? А сега като се замисля как ще пробият ватата та то тя ще стане на решето (едва ли се слагат два - три) ? Демек те пробиват профила само да го закрепят и няма да стигнат до ватата и до моите кабели.Правилно ли мисля ?
П.П.1А отнсно белята за рапида ние по принцип като правим нещо преди финалното му доизкосуряване т.е. замаски, шпакловки и т.н. минаваме с мегер да видим как сме с целостта и здравината на кабела.
П.П.2 Не знам как са листовете гипсокартон и вата но си мисля, че като дойде място където ще сложа контакт, ключ или кутия предварително да изрежя мястото със съответната форма.
Ники274 - специалист
Имат си "къса" версия,но не се знае с каква "версия" работят "твоите" картонаджии :lol:
По принцип можеш да положиш кабела и преди ватата,вертикалните профили са дълбоки и кабела да закрепиш в задната чат на профила посредством пвц стегалки(свински опашки).В този случай монтажниците на картона трябва да изкарат краищата на кабелите над ватата и после над картона.
Това за пробиването на отворите за Р.К. и конзолите си има готови комплекти боркорони.Струват около 15-20лв и са различни размери,ползват се и за отвори на лучнички.Но не се бъркай с онези любителските,които са отворени и се слагат в една основа.Когато монтират гипсокартона ще ти извадят кабелите през малка дупчица(предварително се разбираш с монтажниците кое и как го искаш)
Веднага след това почваш с дупките за РК и конзолите,кабелите ги натикваш обратно и правиш дупките с боркороната като внимаваш да не го нараниш.Стандартните размери боркорони са по малки от конзолите и преди монтажа на кутиите ще трябва да обработиш малко отворите за да паснат идеално.Не е сложно,просто трябва да се внимава.Например монтаж на конзола с пробиване на отвор ,оформяне и монтиране с акумулаторна отверка става за по малко от минутка ; )

Тема "Електрическа инсталация - питане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: