• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mladkal - майстор
Здравейте колеги!
Най-напред нека с обръщението си "колеги" не обиждам никой от вас. Залагам го като колеги-съфорумци.
Аз съм любител, непрофесионалист и това, което правя е от любов към майсторенето и жиланието ми да придобия знания и умения.
В много от темите за направата на ел. инсталации има момент за използването на гофрирани тръби. Тогава едни от вас казват, че в тези гофрирани тръби не се ползват мостови проводници. Не е редно/правилно; пожароопасно ли е или е непрактично от електо-физична гледна точка!? Препоръчва се винаги (в по-голямата част) в постовете да се ползва СВТ в гофре и мостов-директно под мазилка!?

Та молбата ми, хадже ба, колеги: Кажете кое и как се прави!? И кое и защо не се прави!? моля наред с простички обяснения да подплътите изказванята си със сложни формули, научни трудове и други подобни физични, химични и т.н формули. Използването на приложени в глобалната мрежа pdf и аналогични файлове ще е от полза.

Желанието ми е не да засягам когото и да е от вас, а даси дадем макар и повърхностен отговор на този така екзестенциален и фундаментален въппрос, който граничи с подобния му: кокошката -или яйцето!?

Благодаря Ви предварително!
Илиян Илиев™ - майстор
Мостовия май няма да можеш да го издърпаш по гофрето, защото е твърд.

Иначе тук не съм виждал инсталации с мостов. Не знам защо.
mladkal - майстор
Мостовия го дърпам през гофрето, като преди това прекарвам кука-струна. До към 12-15 линейни метра съм белязал успех. За по-дълги дестинации не ми сее налагало...

Въпроса ми обеч бе друг - кога СВТ и кога мостов. Позитиви и негативи!?
Все пак благодаря ти, Илияне!
lubomirlz - специалист
Навремето в техникума ме учеха, че мостовия се полага само под мазилка, понеже ако е на открито или в гофре при запалване огъня се разпространява по мостчето. За СВТ пък е забранено да се полага под мазилка понеже тя му разяжда изолацията и тук идва ролята на гофрето. Мостовия освен в жилищното строителство за осветление и контакти просто няма къде другаде да се види, докато СВТ е вече за по-натоварени и отговорни инсталации, просто си е създаден за захранващи линии и за промишленоста.
PCL82 - майстор
То в по стари книги, където се е няблягало на тръбните инстлации си пише:

Между две кутии максимум два звоя по 90 градуса. На всеки 12 метра прав участък междинна равизионна кутия за по-лесно изтегляне.

За мостовият проводник попаднах на една интересна информация.

Следвам електроинженерсво в Германия. В лекциите ми беше написано че немският мостов проводник отвън не е с ПВЦ изолация, а с някаква кучукува (имаше си фирмено име), а отделните жила са изолирани с ПВЦ изолация. За полагането му дават същите правила както в нашите наредби- само в сухи помещения, да не се полага в тръби и под земя.
Вероятно нашите наредби са копирали немските, защото те са една от страните които определят европейските стандарти.

Получава се обаче, че българският мостовак е нещо по-устойчиво и много се доближава до СВТ-то. Дали от недоимък или от простотия по времето на соца мостовакът се е ползвал често вместо СВТ-то, (доколкото обикновеният човек въобще е могъл да си купи СВТ) и е придобил слава на универсален стабилен кабел, което не е съвсем вярно.
mirk - майстор
Съвсем различни са и затова са с различно приложение, единия в евтини битови инсталации, другия е за промишленоста.
СВТ е с по добра изолация 600/1000V, мостовия даже не се води кабел - водят го инсталационен проводник изолация 220/380V. Сами си правете изводи за качеството му.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съществената разлика между тях е, че СВТ е кабел с двойна изолация и може да се ползва за открит монтаж и под земя, а мостовакът е с единична изолация, а това че не може да се слага в гофре за сефте го чувам
Ники274 - специалист
Колега и мостовака е с двойна изолация :)
Отделно има СВТ със тройна и четворна изолация ; )
Johny - майстор
Ники274 написа:
Колега и мостовака е с двойна изолация :)
Отделно има СВТ със тройна и четворна изолация ; )
Така е. Под бялата изолация има цетна за отделните жила.
svetliopi44 - Чирак...
Аз също съм чувал ,че мостов проводник не се слага в гофре понеже при натоварване започва да грее и от там има вероятност да се самозапали ... когато е в тръба няма къде да се разсейва топлината... :? ... не съм специалист по електрото...
  • 1
  • 2

Тема "Хадже ба ...МОСТОВ vs. СВТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: