Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
masterval - майстор
Макара за 50 м. на добра цена, около 25 лв, виждах наскоро на Оборище преди Черковна десния тротоар, ако се върви към Черковна. Май беше от тези с 4 шуко.
А ако някой се нуждае от 50 м гумиран 2х2,5 да пише на лични.
mladkal - майстор
rum_sz написа:
Когато заваряш,равивай целият кабел.
Румба, пусти мързел, ала аз кат заварям с моята си макара не го развивам целия, а само колкото ми требва... Не зная негатива какъв е, ама позитива е, че поне после не мета металните стружки от рязането с ъглошлайфа :)
Зная, чувал съм, че е редно, но защо не зная!? Просвети ни нас - младите и незнаещи! :lol:

Апропо, наздраве!
perko - специалист
mladkal написа:
rum_sz написа:
Когато заваряш,равивай целият кабел.
Румба, пусти мързел, ала аз кат заварям с моята си макара не го развивам целия, а само колкото ми требва... Не зная негатива какъв е, ама позитива е, че поне после не мета металните стружки от рязането с ъглошлайфа :)
Зная, чувал съм, че е редно, но защо не зная!? Просвети ни нас - младите и незнаещи! :lol:

Апропо, наздраве!
Големия ток през навития кабел индуцира обратно ЕДН. Не трябва да е навит когато се работи с голям консуматор. Сечението на кабела няма голямо значение в случая.
fikata - майстор
:

Апропо, наздраве![/quote]
Големия ток през навития кабел индуцира обратно ЕДН. .[/quote]

Колега,обясни това природно явление с обратното електродвижещо напрежение.
Щото досега в махалата това загряване/до запалване/ ми го обясняваха с втория закон на Ом при променлив ток.Говореха нещо за индуктивно съпротивление,импеданс....
perko - специалист
Добре, наврях си и аз голото дупе дето не му е работа. Дигам гащи и бягам бързо. В нашия квартал не са толкоз учени ...
kuger - майстор
Не зная ЕДН какво е.Аз мисля,че се получава голяма ивдуктивност (бобина).
PCL82 - майстор
Не е никаква индуктивност, защото токовете в двата проводника са винаги срещуположни и взаимно си унижожават магнитното поле.
Причината е лошото охлаждане, когато кабелът е навит. При купешките удължители за да минат с по тънък кабел често слагат термична защита в макарата.

Тема "Макара за кабел удължител?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: