Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
miroslav_kn - специалист
Здравейте,
Ако темата не е за тук моля модераторите за извинение и да я преместят на определеното от тях място. Та на въпроса. Понеже сам искам да си вържа арматурата като ми направят заготовка моля някой запознат с армировката да ми каже какво означава това съкращение в сините правоъгълници./ Р.А. и М.А. / а също така и това 1 в централния син правоъгълник дето пръчките са /10№10 м/. Кои пръчки желязо да сложа на дъното на плочата и кои да са на повърхността на плочата, като за тази цел съм начертал пръчките желязо с различни цветове. Благодаря предварително на тези които се отзоват.

Прикачен файл

- арматура.jpg
- арматура.jpg (95.73 KиБ) Видяна 11951 пъти
panalov - специалист
Р.А -работна арматура, М.А.- монтажна арматура.Първо слагаш 10N10/м
след това Р.А. 17N8Х580-655 и ги връзваш.
След това нареждаш М.А. върху столчета които трябва да имаш и после нареждаш тези усилители които са в зелено и ги връзваш за М.А. И последно редиш усилителите в червено.
Не е сложно ,но трябва поне да си виждал как се прави поне втората скара.
Успех.
ribnikolaevi - майстор
МА - монтажна армировка - служи да поддържа носещата в проектно положение. РА - разпределителна - слага се да има някаква и в другата посока при еднопосочноармираните плочи. Задължително ползвай дистанционери, за да не ти падне армировката на дъното на кофража.
1 ти е номера на полето. Колегата се е престарал, на две места е написал носещата армировка, което води до объркване.
Тия 40N8 не виждам как ще се огънат с тази форма. Освен това защо да се прекъсват за малко в средата
пусни си горна и долна непрекасната мрежа. Това прилича на проект на студент, не на действащ инженер.
Колко ти е дебела плочата, че тия огъвки по 5 см ... ?
ribnikolaevi - майстор
panalov написа:
Р.А -работна арматура, М.А.- монтажна арматура.Първо слагаш 10N10/м
след това Р.А. 17N8Х580-655 и ги връзваш.
След това нареждаш М.А. върху столчета които трябва да имаш и после нареждаш тези усилители които са в зелено и ги връзваш за М.А. И последно редиш усилителите в червено.
Не е сложно ,но трябва поне да си виждал как се прави поне втората скара.
Успех.
Работна арматура дрън-дрън.
Между другото, защото са ти предвидили част от арматурата да е под ъгъл, слоевете стават доста. Пусни си една ортогонална (перпендикулярна) мрежа и с спи спокойно.
inkovsv - специалист
Долната мрежа му е ортогонална,затова прътите са дадени с променлива дължина т.е. по мярка от място.
stivemaster - майстор
Айде само хора дето вдяват да се обаждат че объркахте човека. Той по принцип си беше объркан щото това не е чертеж а измислица де.
1.Долна армировка - скара по ширина - (носеща) 60N10Х375 през 10см и 11N10Х 0т 100 до 375 през 10см - по дължина - (разпределителна) - 17N8Х580-655 през 20см.Първо се слага носещата върху лентов фиксатор за да е повдигната , после разпределителната.
2.След като е вързана скарата се нареждат столчетата (най малко на 50см разминати през един монтаж) върху които се връзват монтажните арматури.
3.Върху монтажите се връзват усилителите и се разпределят по зони.
ribnikolaevi - майстор
Между другото, ти няма ли да правиш наклон на тоя покрив на гаража? Ако ще правиш, по-добре го направи с плочата, иначе после трябва замазка и т.н. Кой ще ти направи "зелената" позиция, тая с 30 накрая?
Това си е огъване на 180 което не се препоръчва за стомана АІІІ (N).
stivemaster - майстор
Наистина колегата е прав ако не сте дали наклон на кофража (което не е никак професионално де.....) можете да го задигнете с 2% наклон или да го презалеете (препоръчително) в едната страна с 2% . За усилителя може да се огъне намясто с бигляр , целта е да се запъне в надлъжната армировка . И то е 2 Х 90* огъване а не 180*.
miroslav_kn - специалист
За съжаление този чертеж го е правил истински инжинер. Да на кофража ще дам наклон / още не съм го започнал /и желязото ще е предварително заготвено от съответния арматурен двор.Интересуваше ме само последователността и кое е отдолу и кое е отгоре.Благодаря на всички които се включиха и си мисля ,че дадохте доста добри съвети , които надявам се ще послужат и на други които искат да си направят сами връзването на арматурата.
ribnikolaevi - майстор
Зона 1 - защо да се вкара труд да срежеш желязото? Пускай едно от край до край.
Зони 2, 3 и 4 - там се оплитат монтажната и тия със зелено дето са нарисувани. Става 4 реда армировка.
Зона 5 - това ако някой ти го огъне го черпи много ракии и го дай насам, значи е добър!
Безсмислица.
Пусни си мрежа, ортогонална, N8 през стъпката на вече заложената армировка (не я разгадах колко е, струва ми се 10, но това е доста гъсто). Нито ще вкараш кой знае колко повече желязо, нито ше вързваш, нито ще се потиш. Ако е заварена я слагаш, режеш това което стърчи и си пиеш бирата вечерта.
Обърни внимание на закотвянето на носещата армировка (начертана е с червено на твоята схема - това не е чертеж). Горе на схемата изглежда, че не стъпва достатъчно. Провери размера и дали е такъв и ако трябва леко я удължи, за да стъпи хубаво на зид ли е там, какво ли е.
Твоя инженер има ли набола брада (ако е мъж). Ако е мацка на 25 обяснява нещата. Сериозно те питам, не се интересувам от името на човека, не искам да го оплювам, но ми е интересно това липса на опит ли е или нивото във ВИАС вече е толкова ниско. Всъщност то и варненския свободен, и Любен Каравелов вече бълват псевдоинженери.
И не е лошо да покажеш за какво е толкова тоя зор с тоя гараж, какво ще държиш вътре, тъщата ли ще гониш там, или някой звяр си предвидил да спи вътре.

Прикачен файл

___145_1.jpg
___145_1.jpg (123.51 KиБ) Видяна 11770 пъти

Тема "Армиране на тераса - гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: