Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
Ники274 естествено че е така ,нали става въпрос за една и съща зона която трябва да се освети и съответно тя трябва да се наблюдава за да се прецени кога това е необходимо просто няма как лампите да не осветяват зоната на датчика това не е фотореле за улично :lol:
Ники274 - специалист
Така де,ама половината коментари са за това как лампата пречела на датчика и за това не угасвал :lol:
Йорданка - помощник
Ники274 не знам дали си ме разбрал правилно, но лампата загасва и след около 3сек, без да преминава човек, отново светва.
Значи варианта да покриваме датчиците или да им сменим мястото отпада!
Ники274 - специалист
ако можеш направи снимка на датчиците отзаде и по възможност да се виждат надписите
stefan_gb - специалист
Ники274 написа:
Замислете се малко преди да говорите наизуст,как ще се предлага датчик за стая, коридор или друго закрито помещение със фотореле и ще се влияе когато светне крушката...... :?:
Датчиците не им "пука" дали крушката светва като задействат или не.Щом имат фотореле,значи при сработване се шунтира въпросното реле.Който не е монтирал такъв датчик да не дава мнение,защото обърква питащия,а и евентуално някой друг,който иска да научи нещо по темата.
Мисля че грешиш, в никакъв случаи не се шунтирва електонната част от схемата която следи каква е степента на осветяване. Хистирезиса на лумените при включване и изключване е различен ако погледнеш упътване на такъв датчик.
Иорданче с вашия електротехник които го е монтирал направете следното - закриите тялото на лампата с нещо тъмно , черен плат кожа или някаква преграда с която да успеете максимално да спрете осветявянето на помещението от лампата при задеистване и вижте каъв е резултат след едно задеистване дали ще има второ.
Ако пак се задеиства след изтичане на настроения интервал от време свалете датчика от стената и към него монтираите някаква пробна лампа за консуматор и направете проба в малка стая където няма въздушни течения, като разположите срещопложно датчика и лампата.
При тия две проби ще си излезе какъв е проблема , дали се задеиства от неправилна работа на следящата електроника за осветеноста или светлината влияе пряко върху фото елемента от електрониката.
Също ще се игнорира задеистване от въздушните течения в коридора.
При монтажа на такъв датчик трябва да е на някакво отстояние от стената принципно.
Ники274 - специалист
stefan_gb давам ти по елементарен пример,че не схващаш идеята.
Взимаш един външен прожектор с пир шалтер,има три настройки:чувствителност,време и ден/нощ.Настройваш го само вечер да свети.И като светне вечер халогена после си угасва,защо угасва по твоята теория?А като монтиран отвън,защо не сработва постоянно от въздушните потоци?
stefan_gb - специалист
Niki - много добре знаеш как са изградени тези прожектори и пир датчика обикновенно е отдолу в неосветената зона. При Иорданка не е така!
Угасва по моята теория защото електронната част от схемата отчита че е нощ и не се ошашква от полето на осветяване на прожектора а си работи нормално както трябва. А има и известен хистерезис както ти казах.
Не на всички има влияят въздушните потоци но има и такива. Питаи сотаджиите , алармаджиите ако не ми вярваш.
Няма смисъл да спорим докато не се направят пробите , нека Иорданка ако още е заинтересована да направи написаното и ще коментираме след това.
Сигорен съм че проблема ще излезе наяве.
Нека дотогава ти да си правия :wink:
Ники274 - специалист
Чефо от 10г. някъде слагам и алармени системи,няма какво да ги питам сотаджиите и алармаджиите :lol:
А това ,че светлината не попада директно върху датчика при пировете с прожектор ,не значи ,че не може да я отчете тази осветеност.
И както казах по рано,хората щом го предвиждат за затворено помещение,се очаква осветителното тяло да осветява самия датчик и той съответно да си работи без проблем.Така,че няма как да не са я измислили тази ситуация :)
evil - специалист
Ето един от моите датчици под козирката от вън на вятър и студ ,от три години си бачка без никакъв проблем и нито вятъра нито лампата му пречи
http://media.snimka.bg/7576/021407968-big.jpg
stefan_gb - специалист
:lol: Ники винаги може да се научи нещо ново дори и да си спец в тази област :cool:
За другото вече го казах има си хистерезис при вкл и изк. е точно в това е решението на въпроса, не че не са го измислили хората.

Тема "Сензор за стълбищно осветление-помощ!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: