• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте,

може ли някой да ми даде идея как да почистя стара сплескана до под 1мм и набита с прах дъвка от гранитогресни плочи за под. Седи много грозно.

Знам, че мога направо да я изстържа, но не искам да рискувам да одера плочките, че съседите много ще се "зарадват", защото дъвките са по общото стълбище на блока.

Струва ми се, че е най-добре да се разтвори дъвката с някакъв силен химикал, който няма да прецака гранитогреса и след това просто да се избърше. Въпросът е какъв да бъде този химикал?

Ще се радвам да чуя и други идеи.
ArturDent - Почти Безобиден
Пара или вряла вода.
smlxl - специалист
Не знам какво имаш предвид с пара или вряла вода, защото от рязката температурна разлика плочката може да се пукне или да се отлепи от това, с което е лепена. Да, наистина класическият начин е с пара и налягане, т.е. пароструйка. Предполагам доста хора са го гледали по Дискавъри. По този начин чистели тротоарите в Ню Йорк, а аз съм го виждал на живо в Лондон, ама пак ставаше въпрос за почистване на външни площи. За домашни условия, предполагам не разполагаш с пароструйка, така че бих те посъветвал да "замразиш" дъвката, при което тя става трошлива и загубва до голяма степен способността си да лепне. Бих се осмелил да продължа по нататък със съвета си като ти кажа, че има едни спрейове, с които се замразяват за кратко електронни платки (има ги в Конрад). Трябва да отбележа, че не съм го правил, но така бих постъпил ако на мен ми се случи нещо подобно. При всички положения се приготви и да почоплиш с някакъв инструмент, щом казваш, че е "отлежала" :lol:
Успех и не забравяй да споделиш резултата :computer:
escutcheon - специалист
Екстракционен бензин! Търси в аптеките. Ако намериш йодбензин - също става! Успех!
8180 - майстор
Предлагам да пробваш с друга дъвка - сдъвкана.
Залепяш и отлепяш многократно.
schuldiner - майстор
Чист ацетон. Или лакочистител, ама е по-слаб, а и чух, че напоследък ги правят безацетонови.
smlxl - специалист
К'во стана с дъвката? Пиши, че нали ти казах, любопитно ми е кое ще се окаже най-ефективно от предложените по-горе неща? :tick:
housedoktor - майстор
с многофункционалната смазка WD40 :) Някъде бях писал по форума начини за отлепяне на дъвка .Другите на4ини са :затоплен оцет,замразяване ,нагряване
ArturDent - Почти Безобиден
Абе, сега се сещам - с пистолет за горещ въздух или най-обикновен сешоар ?
Stefan2000 - специалист
Има си и специален спрей за дъвки, който действа на принципа на замразяването и'. Става крехка и трошлива. Става и с изстъргване със стъргалка със сменяемо ножче. Ако ножчето се поддържа ново няма опастност от надраскване. Няма смисъл от използване на разтворители. Те са по-необходими за премахването на остатъци от лепило от стари лепенки.
Но истински големия проблем е премахването на стара дъвка от мокет...
  • 1
  • 2

Тема "Почистване на дъвка от гранитогрес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: