Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ebahti - майстор
miroslav_kn написа:
. Да на кофража ще дам наклон .
Всъщност требва отгоре като заглаждаш плочата да и дадеш наклон,а кофража може и равен да си го направиш :idea:
IvanR - специалист
miroslav_kn написа:
Здравейте,
Ако темата не е за тук моля модераторите за извинение и да я преместят на определеното от тях място. Та на въпроса. Понеже сам искам да си вържа арматурата като ми направят заготовка моля някой запознат с армировката да ми каже какво означава това съкращение в сините правоъгълници./ Р.А. и М.А. / а също така и това 1 в централния син правоъгълник дето пръчките са /10№10 м/. Кои пръчки желязо да сложа на дъното на плочата и кои да са на повърхността на плочата, като за тази цел съм начертал пръчките желязо с различни цветове. Благодаря предварително на тези които се отзоват.
С черни стрелки съм означил всяка позиция армировка откъде до къде се нарежда в полето.
Последователност:
1.Позициите в червено
2.Р.А.-разпределителната армировка-17N8
3.По контура на плочата /зоните под зеления цвят/, се поставят "столчета" от арматура N8 през о/о 30см.-шахматно. Височината им е hпл.-4см.
4.Върху "столчетата" успоредно на контура- М.А.-монтажната армировка ф6.5
5.Следват усилителите- позициите в зелено, поставени перпендикулярно на М.А.

Прикачен файл

___145.jpg
___145.jpg (62.32 KиБ) Видяна 9201 пъти
krakalski - специалист
Колеги НИКОЙ от Вас не е обърнал Внимание на човека че плочата (съдейки по крачетата и огъвките на горната армировка) е с дебелина 8см. (и по-малко) ,което на отвор 335см е малко и същата ще провисне недопустимо, Това е сериозен конструктивен пропуск. Минималната дебелина на такъв отвор и при такава статика е 1/30 Lmin (+2cm от мен в зависимост от бетона (ръчно бъркан или заводски)) =12см+2. Разпределителната армировка в еднопосочни полета също така поема и паразитни (долни) моменти при опорите.
stivemaster - майстор
Напротив колега виж ми мнението за творбата. [-X Освен това мисля че дебелината е 10см и ако нямаше да има нищо на нея добре , но "тераса" звучи притеснително.
krakalski - специалист
И все пак не виждам коментар за дебелината на плочата.
Не желая да се заяждаме ,а да си помагаме.
Впрочем на колегата (с малка буква "к") който е правил тази измислица трябва да му се отнеме разрешителното за проектиране.
stivemaster - майстор
Ако върху нея изпука и една замазка и ХИ и гранитогрес и т.н. може да гледа кофти филм.
IvanR - специалист
Така наречените "крачета" са огъвки, които нямат пряка връзка с hпл. Те зависят от опънната сила, диаметъра на стоманата, вида на стоманата и т.н. Така се изчислява L зак. При оребрени стомани/ А I, A III/ може и да няма огъвки. В конкретния случай част от плочата е "дюбелирана" в съществуваща сграда и възможната дължина на закотвяне е ограничена.
krakalski - специалист
IvanR скрий се, не пиши глупости и не лъжи хората че знаеш.
IvanR - специалист
krakalski написа:
IvanR скрий се, не пиши глупости и не лъжи хората че знаеш.
Каква глупост съм написал? Аргументирай се и ще се скрия, а кой лъже ще си проличи!
krakalski - специалист
Крачетата служат за:
1. Фиксиране на горната армировка в ПРОЕКТНО ПОЛОЖЕНИЕ
1.1 Hk=hpl-a' (-d)
Hk-височина на крачето
hpl -дебелина плоча
а' -покритие на армировката
d -диаметър на армировката в другото направление
2 При недостиг на Lан се смятат и те
3 СПРАВКА
3.1 Ръководство Оксанович
3.2 .................... Трънка
3.3......................да продължавам ли?...
4. Гореописаното позволява:
4.1 По-добро (проектно) позициониране на армировката.
4.2 Намалява риска от потъване при наливане.
4.3 КОНТРОЛ на дебелината при наливане на плочата
4.4 По-добро анкериране на армировката
* В случая крачета от 5см са глупави и неизпълними пред вид диаметъра на огъване на заготовката (6d)
** Дори да е на бет. дюбели дебелината на плочата в дюбелите е същата
*** Ако както твърдиш дюбелите са по-плитки в такъв случай армировката дори не е закотвена.

СКРИЙ СЕ IvanR

Тема "Армиране на тераса - гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: