• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
4848profesor - помощник
Колега, само начина, по който е описана офертата в сайта на "Райдър", използвайки термини като " ампераж" и " волтаж", термини, които шофьорите ползват само, може да ти стане ясно и за самата марка какво представлява. Тези "термини" не съществуват в електротехниката !
4848profesor - помощник
Виж идеята е друга - фирма , която продава стока , дори и хоби серия трябва да доглежда абсолютно всички детайли, включително и термините , които използва. Не е маловажно, поне според мен.

В "Енергото " не си плащаме нито тока, нито напрежението, а консумираната електроенергия , обикновено измерена в kW/h
Stambolov - специалист
Твоя Раидър го разглобих и се оказа с алуминиеви проводници и заварен магнитопровод със съмнителни качества .Сега намерих готин магнитопровод от старо неоново осветление и търся формули за лесно изчисляване на електрожен.
pansim - майстор
http://www.chipmaker.ru/topic/26261/
Много полезни неща за трансформаторни самоделни електрожени :supz:
антон_31 - напреднал
подобре си купи малак инвектор от колкото този РАИДАР 1ЕЛЕКТРОТ -1ЧАС ПОЧИВКА :supz:
stoyansbg - специалист
Благодаря за отговорите!

Забелязах, че има няколко различни марки електрожени с абсолютно еднакви кутии и разположение на ключове, кабели, и т.н. като тази на Райдер-а от първия пост. Максималният ампераж на тези варираше м/у 100 и 130 ампера. Някои са с вентилатор, други не. Различните марки са с различен цвят.

В крайна сметка взех един на разпродажба от Баумакс за 100лв с вентилатор.

При заваряване с 2.5мм електроди не забелязах да има проблем с прегряване. Изгорих 4 електрода без проблем. За моите цели, това е пре-достатъчно (спретнах си рамка за капака на шахтата :) ). Ако успея да задействам защитата по-натам, ще пиша.

Въпреки, че го дават до 130 ампера, съмнявам се да е по-различен от тези до 100 ампера (по-всяка вероятност само щампата на кутията е различна). Както и да е, тестовете ми с 3.25мм електроди на максимален ампераж бяха неуспешни - "залепят". Това обаче не е проблем за мен. Просто ще използвам само 2.5мм електроди.

Изглежда, че за любителски цели ще ми върши работа. Освен това не е много тежък и е удобен за пренасяне. Надявам се темата да е полезна и на други търсещи електрожен за аматьорска работа.
mirk - майстор
piron45 написа:
КРАКРА, това е любителският електрожен. Железен е, заварявам с електроди до 4мм и съм го товарил по цял ден зверски, в жегите го слагам да легне на две тухли и въпреки че се загрява до парене не спира. Имам го от 25г безпроблемно. Вярно е че е малко тежичък за пренасяне, но пък няма да танцуваш с него я :lol:
За професионални цели вече си има телоподаващи и аргонови апарати.

Точно, аз имам такъв над 30 годишен и още си работи без да се замисли да загрее. Работя както на мен ми е кеф и не се съобразявам колко електрода са изгорени и дали да дам почивка на трафа. От старите с квадратната метална надупчена кутия, но вече е без кутия поне 10г. само гол трансформатор че много вибрираше ламарината :lol: Не помня преди колко време замина и ключа, но понеже не го ползвам (работя само с 3.25) съм вързал директно кабелите. Ако искаш да имаш електрожен десетилетия си вземи Кракра.
iva6ki - специалист
За работата ,която е споменал човека и ейнхел му върши работа
ако смята да си го ползва дълги години подчертавам непрофесионално
един български 160А като на снимката върши повече от добра
работа за елктроди до 4мм включително.
Успех в покупката.
П.С. аз имам 130А ейнхел 3-4 електрода 2,5мм изкл. цигара почивка и пак така :-D
трябва модификация да се охлажда

Прикачен файл

Picture.jpg
mirk - майстор
То няма и к'во да му изключи :lol:
П.С. аз имам 130А ейнхел 3-4 електрода 2,5мм изкл. цигара почивка и пак така :-D
трябва модификация да се охлажда
И какво правим непушачите :shock: мъкааа. С Кракрата за един ден сме правили цял асмалък 10м с тръби и арматура - цял пакет електроди Вежен 3.25мм.

Да не говорим че дебели железа и тръби по принцип ги режа с електрожена, да няма да стържа като луд с флекса цял ден.
iva6ki - специалист
mirk написа:

И какво правим непушачите :shock: мъкааа. С Кракрата за един ден сме правили цял асмалък 10м с тръби и арматура - цял пакет електроди Вежен 3.25мм.

Да не говорим че дебели железа и тръби по принцип ги режа с електрожена, да няма да стържа като луд с флекса цял ден.
Хубав е не споря ,но за 20А повече 100лв отгоре за сметка на българския
не мисля че има смисъл :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Електрожен за непрофесионални цели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: