Всички въпроси за вилата.
stenmark - специалист
Ако критикуваш без да се обосновеш изглежда безсмислено!Вместо да търсим дай съвети на нас непросветените.
n.yaneff82 - специалист
браво много е хубаво , Пролетта и мене ме чака същото

Искам да попитам само за покрива , виждам ,че со поставил ветрикални летвички , но невиждам хоризонталните , има ли ?
kiroetuk - специалист
За гърлото на камината и комина ми е казвал майстор че трябва гърлото са е 1/3 от височината на комина до колко е вярно не зная но моето е направено така и тегли без проблем а и така пече барбекюто :-D

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (64.66 KиБ) Видяна 30786 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (78.34 KиБ) Видяна 30786 пъти

Прикачен файл

.jpg
.jpg (125.65 KиБ) Видяна 30786 пъти
stoicho_k - напреднал
Здравейте,
При изчисляването на камината съм се ръководел главно по ето тези зависимости (публикувам този материал, тъй като всеки може да стигне до него ако се порови малко, мисля че няма да наруша някои "авторски" права):
Изображение
Съответно изчетох и един куп форуми.

По мои изчисления:
Широчина на огнището - B=60 см
Дълбочина на огнището - D=36 см
Височина на огнището - H=45 см
Височина на огнището от пода - h1=60 см
Сечение на комина - S=225 см2, или диаметър на коминното тяло d=16.93см (аз съм решил да е Ф20см)
Лице на отвора (фасадата) - P=2700см2

Ако наистина съм объркал нещо, моля кажете кое е то.

n.yaneff82 за кои вертикални летвички питаш? Явно нещо не мога да разбера :)
hailo - специалист
Не се ли запитваш защо всеки може да стигне до тях/тези данни/ писани са от хора които през живота си не са направили нито една камина или барбекю ,пробвай по тях и ще се увериш сам в това което ти казвам ако искаш мога да постна още идна купчина такива таблици и данни но не струват . :) Или са предназначени за други климатични условия и дадености.
stoicho_k - напреднал
hailo, размерите, които съм получил, не са направени въз основа само на посочения материал в предния ми пост. Ако обърнеш внимание, написал съм, че съм изчел доста литература, вярно в поста съм писал "форуми". Взел съм под внимание съвети както на майстори и любители от България, така и от други страни. Открих че същите зависимости са посочени и в български печатни издания, това е относно "другите" климатични условия и "дадености".
Да... параноята ме гони, защото съм аматьор, а също така и започвам да се замислям. Какъв е смисъла на сайтове и форуми, подобни на този? Мисля че, именно да си помогнем. Ако имаш желание може да ме посъветваш или да кажеш кое не е вярно, това ще ми е достатъчно като насока.
Но просто едно " Това няма да работи"... а защо мислиш така?
И защо да не мога да стигна до точни данни, нима това е само за просветените?
EDI - майстор
Преди година-две, когато правих моето огнище, бях пуснал една руска талбица за съотношението на обема на горивната камера и отвора на комина.Моето си го направих в общи линии по тази таблица и си тегли като звяр.Намерих я -
hailo - специалист
EDI написа:
Преди година-две, когато правих моето огнище, бях пуснал една руска талбица за съотношението на обема на горивната камера и отвора на комина.Моето си го направих в общи линии по тази таблица и си тегли като звяр.Намерих я -
Таблицата която показваш е за оразмеряване на камини със открито огнище във затворени помещения попитай някой руски майстор дали работи по нея ,твоят оджак тегли зверски защото и комина му е зверски но съм сигурен че не може да задържи дълго време жар а точно във това е целта на занятието хем да не ти опушва очите и носа хем със малко дърва да задържа по дълго време жарта от тях .
n.yaneff82 - специалист
Ами летвите ти са наредени само по наклона на покрива , трябва да има и летви в другата посока на които да ляга зъба на керемидата

Това се казва двойна скара
EDI - майстор
А, държи си, ползвам само дърва, и става хубава скара.Аз съм любител и това намерих из мрежата, не съм търсил други професионални съвети, когато си го зидах.

Тема "Навес - барбекю... или какво успях да направя това лято" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: