Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
За тока няма никаква разлика дали включваш штепсела на консуматор или двата си пръста. Известно е, че тока минава през най-малкото съпротивление /т.е. между двата пръста в случая/, но е възможна утечка, която ще задейства ДТЗ. В идеалният случай ръката ти ще пострада и нищо няма да сработи. Иначе има много условности, за които колегите вече казаха.
Колкото за милиамперите - навремето в техникума си правихме експеримент/да ни се чуди човек :shock: :shock: :shock: /: един е на реостата а другият държи два голи проводника подключени през ампер и волтмер Аз издържах 9mА и 70V, a eдин колега издържа на 15mА 110V. Всичко е строго индивидуално.
vvk79 - специалист
ArturDent написа:
vvk79 трябва да му се премахнат второ и трето.
vvk79 - нали си учил - никога комутацията не става едновременно, колкото и да се изчислява и т.н. Затова на старите "трифазни" контакти щифта на нулата е по-дълъг. Първо се включва нулата и последно се изключва.

А на питащия колега:
В тия времена на криза, съкращения - пробвайте.
На това му викат емпирично, импирично и т.н. доказване.
Тук говорим теоретично , затова съм посочил три варианта -всичко е възможно ,а и при еднофазните контакти няма по дълго и по късо!
leo1 - напреднал
vvk79 написа:
ArturDent написа:
vvk79 трябва да му се премахнат второ и трето.
vvk79 - нали си учил - никога комутацията не става едновременно, колкото и да се изчислява и т.н. Затова на старите "трифазни" контакти щифта на нулата е по-дълъг. Първо се включва нулата и последно се изключва.

А на питащия колега:
В тия времена на криза, съкращения - пробвайте.
На това му викат емпирично, импирично и т.н. доказване.
Тук говорим теоретично , затова съм посочил три варианта -всичко е възможно ,а и при еднофазните контакти няма по дълго и по късо!
Разбира се, че говорим теоритично. просто се чудех, дали найстина ще има някаква утечка. А иначе варианти бол. давам един пример:
Не няма да сработи ДТЗ, щото сме в България, никой не я е пробвал всеки месец (кактоби трябвало да е ) и механизмът е блокирал иот насъбралата се прах.
iavord - специалист
vvk79 написа:
... ,а и при еднофазните контакти няма по дълго и по късо!
Има - пластините опират в щепсела преди шифовете да си влязат по местата.
PCL82 - майстор
Точно така е защитните пластини включват първи и изключват последни.
При старите трифазни контакти по-дългият щифт е защитна, а не работна нула. Въпреки това съм виждал много самоделни трифазни удължители с четирипроводен кабел и накичулени монофазни контакти към въпросната "нула", която трябва да е земя.

Едно златно правило на добрия монтажник: защитният проводник е първият койт се свързва и последният който се разкача.
pavelari - майстор
Johny написа:
..два голи проводника подключени през ампер и волтмер Аз издържах 9mА и 70V, a eдин колега издържа на 15mА 110V. Всичко е строго индивидуално.
Уааа много яко.. Интересното е, че като разделих напрежението на тока - при Джони се получава по-високо съпротивление а при колегата му по-малко /т.е. по-голяма електропроводимост/. Това си е самата истина, защото при по-високото напрежение има по-голям пробив /човешкото съпротивление е променлива величина и намалява с увеличаване на напрежението/. Съдейки по това, че процеса е лъвинообразен в КРЪГА НА ШЕГАТА мога да кажа, че тоя пич, при 220 волта ще го спаси и автоматичен прекъсвач :) :) :)
Johny - майстор
Не съм се замислял за това, но се оказа, че разликата е около 110ома ~ 1.3%. Явно неговият организъм е по-различен.
Помня, че някъде към 50V ръцете ми започнаха да се усукват по оста и беше невъзможно да се противостои. Сега не бих повторил експеримента.
Ники274 - специалист
ДТЗ ще сработи първа естествено.Да допреш едновременно и фазата и нулата е 1:1000000 сигурно.Отделно няма значение дали си допрял първо фаза или нула.ДТЗ следи тока между нула и фаза,така че дори и да се допре първо нулата пак ще сработи.Понеже има потенциал между нула и земя.
А всичко това се обезмисля,ако човека няма никаква утечка към земя.Но това е рядко срещано явление :)
pavelari - майстор
Ники274 написа:
....така че дори и да се допре първо нулата пак ще сработи.Понеже има потенциал между нула и земя.
А всичко това се обезмисля,ако човека няма никаква утечка към земя.Но това е рядко срещано явление :)
Колко пък е тоя потенциал, че да изключи - ако съм от желязо, да ще изключи ама при 5-10 Волта мойто съпротивление е безкрайно..
Отделно е много вероятно човек с гумени подметки /каквито имат всички обувки и чехли/ във веригата си към земя да е доста добре изолиран!
Ники274 - специалист
Доста рядко явление е да докоснеш токопроводима част от ел.мрежата и да не те разтресе.... това от опит и наблюдения :lol:
Второ ,човек отделя около литър вода във формата на пот само в ходилата ако носи обувки,влияе също така влажност на въздуха,замърсеност на обувките и т.н.Факторите са много.
И като си тръгнал колега pavelari да предполагаш ,че бил въпросния човек с гумени маслоустойчиви,диелектрически и механично защитени еладжийкси обувки.Вземи предположи и че е лято ,човека е бос и влажността на въздуха е над 80% и ако ще съпротивлението на тялото да клони към безкрайност ;)
Отделно потенциал си има между нула и земя,случвало ми се (говоря от опит) ДТЗ на няколко кръга да изключи когато окъся нулата и заземяването при изключени АП вързани след ДТЗ.Т.е. фаза няма,има само нула и заземяване.В таблото са изравнени потенциалите между двете и разстоянието между контакта и таблото е не повече от 5-6 метра.Въпреки това е достатъчно да има такава разлика в потенциалите ,че да изключи ДТЗ.

Тема "Ще ме спаси ли ДТЗ в следния случай" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: