Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dalgia - специалист
РС се свързва по описания начин против замръзване на метър пред и метър след помпа или като радиатор за да върти водата през него.Това се прави в случай ,че е застрашен от замръзване .Когато не е , не е необходимо.Фабричните имат 5 извода(някъде писах по този въпрос)
1 разширителна тръба
2 предпазна низходяща
3 предпазна възходяща
4 сигнална тръба
5 преливна
:? :shock: :razz: :roll: :roll: :roll:
filmatoplo - майстор
Този е клапана -с червената капачка и бялото сензорче . Разширителна тръба на кое викаш :?
PCL82 - майстор
Тази схема с клапана няма да успее да завърти гравитачно достатъчно вода през РС, защото трябва да преодолее турбината на помпата. Говоря ако нямаме ЮПС или той откаже, а токът е спрял. Водата ще прелее през преливника. Отнемането на топлина от канината ще става чрез изпарение на вече загрятата вода, а не чрез постъпване на по-студена от РС.

Освен това един комбиниран клапан е по-скъп от малко тръби. Затова смятам, че тази схема трябва да се използва, когато няма възможност за класическата.
armagedamian - специалист
PCL82 написа:
Тази схема с клапана няма да успее да завърти гравитачно достатъчно вода през РС, защото трябва да преодолее турбината на помпата. Говоря ако нямаме ЮПС или той откаже, а токът е спрял. Водата ще прелее през преливника. Отнемането на топлина от канината ще става чрез изпарение на вече загрятата вода, а не чрез постъпване на по-студена от РС.

Освен това един комбиниран клапан е по-скъп от малко тръби. Затова смятам, че тази схема трябва да се използва, когато няма възможност за класическата.
Да идеята е да е комбиниран клапана.
Този модел на Caleffi(сетих се :) )отваря на 90гр.или на 3бар
Между другото цената му е 50лв.(4м. 22-ка медна)
filmatoplo - майстор
Сега позволете ми да се занимавам в парни инсталации още от 1990 год- и точно първите ми бяха още на държавно точно от старите инсталации на училището ,болницата,и старата градска баня ,сега остана само училището котела.Та дори и тръби като фи-108 и по големи дрънчат като земетресение като спре тока и помпите не работят , на училището разширителния съд е 2000 литра и е на 12 метра височина .Няма такова нещо че този начин напълно оправя нещата -само предотвратява от взрив но и това не е сигурно .Последния случай на земетресение :wink: беше когато заради неплатени сметки за ток -шефа на енергото тогава спря тока на кметството и тъкму се качва при кмета да му връчи заповед за спирането -се чу страшно дрънчене :shock: даже се пръсна разширителния съд на тавана 200 литра ,тръбите 2 цола тук там стъпаха .Така че пак ми приказвайте ,даже в казармата веднъж се случи -пак спря тока и имаще страшен шум от котела и тръбите .Вие какво си мислите че става със подобна система при спрял ток и помпа .
armagedamian - специалист
filmatoplo написа:
Сега позволете ми да се занимавам в парни инсталации още от 1990 год- и точно първите ми бяха още на държавно точно от старите инсталации на училището ,болницата,и старата градска баня ,сега остана само училището котела.Та дори и тръби като фи-108 и по големи дрънчат като земетресение като спре тока и помпите не работят , на училището разширителния съд е 2000 литра и е на 12 метра височина .Няма такова нещо че този начин напълно оправя нещата -само предотвратява от взрив но и това не е сигурно .Последния случай на земетресение :wink: беше когато заради неплатени сметки за ток -шефа на енергото тогава спря тока на кметството и тъкму се качва при кмета да му връчи заповед за спирането -се чу страшно дрънчене :shock: даже се пръсна разширителния съд на тавана 200 литра ,тръбите 2 цола тук там стъпаха .Така че пак ми приказвайте ,даже в казармата веднъж се случи -пак спря тока и имаще страшен шум от котела и тръбите .Вие какво си мислите че става със подобна система при спрял ток и помпа .
:-D
Ми значи майстора е виновен :lol: :lol: :lol:
filmatoplo - майстор
Кой майстор ,и за какво е виновен :wink:
destino - специалист
Благодаря на всички за отговорите. Разбрах, че в апартамент това е трудно приложимо, заради малката височина на РС.
Промених малко схемата.

Пълненето ще става след помпата, също съм сложил кран за източване след камината, за да мога да я охладя в случа на прегряване.

Някой има ли опит да е правил зумер при превишаване на зададена температура?
Черни тръби има, но без резби и разни преходници. Не ми се играе с правене на резби, за съжаление остава поцинкованата тръба.

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (18.83 KиБ) Видяна 3560 пъти
naskov - майстор
armagedamian написа:
Този модел на Caleffi(сетих се :) )отваря на 90гр.или на 3бар
Между другото цената му е 50лв.(4м. 22-ка медна)
Не съм чел задълбочено темата, но искам да кажа, че пари инвестирани в този клапан CALEFFI са пари хвърляни на вятъра. Веднъж отвори ли от температура и повече не можеш да го спреш. Все капи. Затова от 3-4г не ги ползвам. Може и да са ги оправили вече :?
Bobivan - специалист
Ето така:

Изображение

Може да сложиш зумер ,да пищи на 90° С!!!!

Тема "Дилема за свързване на РС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: