Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pileto3 - напреднал
@RC-ясно - включваХ го точно между антената и приемника ;-)
Ново развитие по темата:
Днес дойде човек който превърза таблото наново - ДТЗ отиде само за бойлера (макар третия проводник в момента да не играе роля).
За да стане ясно какво се случи пък сега ще направя следното уточнение.Това е къща от 2 етажа- първия етаж си има инсталация от едното време, втория също.На втория етаж сме обособили и 2 отделни нови инсталации (старата на втория етаж е само за стълбищно осветление).Всички те отиват към едно табло което е изнесено извън къщата ( на стълба) което си е от енергото.И сега когато направя връзката телевизор-контакт-приемник-коаксиален кабел - пада не мойто ДТЗ ами ДТЗ на втората инсталация (друго семейство)... ;-)
Утре ще продължава борбата...
stefan_gb - специалист
pileto3 написа:
@RC-ясно - включваХ го точно между антената и приемника ;-)

(макар третия проводник в момента да не играе роля).
.
Както ти казах преди неможеш да прекъсваш кабела към конвертора.
Приятел извикаи добър електротехник да не станат сакатлъци, свържете защитния проводник към боилера!
А и с тези проби при определени обстоятелства може да си замине HDMI входа на тв-то.
pileto3 - напреднал
Галваничния раделител е за коаксиален кабел, а връзката между приемника и телевизора е или през HDMI (единия приемник) или SCART/RGB (чинчове) за другия който имам.Няма как да го включа между телевизора и приемника...
За бойлера - вързан е третия кабел, вчера разглобявах и печката (вградена) и тя е с 3 кабела и трите са вързани както трябва.
Много неща се случиха напоследък и незнам вече...
stefan_gb - специалист
pileto3 написа:
Днес дойде човек който превърза таблото наново - ДТЗ отиде само за бойлера (макар третия проводник в момента да не играе роля).
..
Изясняваи добре , виж горе какво си написал!
Второ никои не е имал впредвид че може да включиш галваничен разденител на HDMI кабела! И пак ще ти кажа включете телевизора и сат приемник на един токов кръг.
lz1tar - специалист
Абе пиле защо не викна някои ,който е в час да ти ги свържи.Навремето заради тв.В Търново много "спецове"изгориха сат.приемници/аналогови/.Вие сте скъпи за 100лв. ,а рискувате техника за 400.
pileto3 - напреднал
lz1tar написа:
Абе пиле защо не викна някои ,който е в час да ти ги свържи.Навремето заради тв.В Търново много "спецове"изгориха сат.приемници/аналогови/.Вие сте скъпи за 100лв. ,а рискувате техника за 400.
Абе аз знам как да си ги свържа, но този който ми направи ел. инсталацията явно не е на ясно какво прави...
Както казах дойде човек който разбира и превърза таблото.
Проблема се пренесе в другата част на къщата където инсталацията е правена от същия капацитет... тоест и там трябва да се премести ДТЗ.
Малко се амбицирах и взех, че разглобих по няколко контакта в 2-те стаи и положението е следното:
в кухнята има 3 проводна инсталация - третия проводник въобще не е вързан в контакта, нарочно или не в някои пък е и отрязан така, че няма и как да го вържа.... мога само да гадая дали е вързан в кутиите (трябва къртене...).
Сега въпроса ми при това положение е дали мога да си направя зануляване в контактите където имам 2-проводна инсталация и заземяване в другите които са с 3 (ако успея да проследя/прозвъня третия кабел дали отива до таблото)?
Ако не е вързан (в кутиите) дали мога поне да си направя обикновеното зануляване?
И дали има смисъл да слагам ДТЗ за контактите и осветлението (ако все пак имам вързан 3-тия кабел).
Накратко дали е възможно такава комбинация със заземяване/зануляване в табото и в контактите?
PCL82 - майстор
Това с третия кабел при теб пак се явява зануляване, но такова "без ток".
Може да имаш едни кръгове с двупродна инсталация занулени, БЕЗ ДТЗ и други трипроводни със или без ДТЗ. Важно е защитните проводници никъде да не се прекъсват от прекъсвачи и да са свързани към обща шина.

Ако ставаше въпрос в една инсталация едни уреди да са заземени само към заземител, а други само занулени към нулата от инсталацията това е абсолютно забранено!

На твое място не бих се доверил на връзките на този капацитет след като кака си е оставил ръцете и бих пресвързал всичко съмнително. Разклонителните кутии така и така трябва да са достъпни за отваряне, а не да са замазани под шпакловката. Откриват се с почукване с ръка. Ретуширането на стените послене не е сложно.
pileto3 - напреднал
PCL82 написа:
Това с третия кабел при теб пак се явява зануляване, но такова "без ток".
Може да имаш едни кръгове с двупродна инсталация занулени, БЕЗ ДТЗ и други трипроводни със или без ДТЗ. Важно е защитните проводници никъде да не се прекъсват от прекъсвачи и да са свързани към обща шина.
Ако ставаше въпрос в една инсталация едни уреди да са заземени само към заземител, а други само занулени към нулата от инсталацията това е абсолютно забранено!
На твое място не бих се доверил на връзките на този капацитет след като кака си е оставил ръцете и бих пресвързал всичко съмнително. Разклонителните кутии така и така трябва да са достъпни за отваряне, а не да са замазани под шпакловката. Откриват се с почукване с ръка. Ретуширането на стените послене не е сложно.
Ами да идеята ми беше където има 3-ти проводник да го ползвам него за зануляване.Но "Ако ставаше въпрос в една инсталация едни уреди да са заземени само към заземител, а други само занулени към нулата от инсталацията това е абсолютно забранено! " следователно трябва да не закачам третия проводник и просто да си направя обикновеното зануляване (с мостче) във всички контакти навсякъде нищо че имам и трипроводна тук там...? Не съм имал в предвид в един и същи контакт да закача и третия проводник и да си направя и мостче към нулата.В кухнята имам печка която е вързана директно и има 3 проводника-това означава ли , че ще трябва да разкача третия? Малко се набърках....
То днес ще дойде някой капацитет, но все пак искам да има повече мнения, защото като не разбирам каквото и да ми кажат ще го приема за вярно...
Колкото до кутиите- мога да ги намеря не е проблем правил съм снимки , просто не ми се ще защото ремонта бе дълъг...
PCL82 - майстор
Там където имаш трипроводна я ползваш! Това е все едно един дълъг трипроводен разклонител положен в стените, а контактът с двупроводна инсталация е таблото.
Просто с трипроводната инсталация се измества мястото на разделяне на нулата вместо в контактите в някое табло, за да се повиши сигурността, да се ползва ДТЗ и да се намалят електромагнитните смущения и проблемите с информационната техника при двупроводна инсталация. Затова при двупровадна инсталация се казва всички части на една компютърна или аудио/видео система да се вкючат в един единствен контакт чрез разклонител. Това е все едно трипроводна инсталация след контакта на стената.
Chon - напреднал
Допиши ако обичаш развитието на въпроса, ако се е оправило положението.. Аз си мисля че протича ток към антената и сателитния ти приемник което е нормално и за това ти сработва ДТЗ

Тема "Интересен проблем с.. не знам с какво ;-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: