Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
sauron написа:
Само да спомена, че има мрежи с изолиран център(не е заземен) и тогава "монофазно" захранване по двупроводна система се реализира с две фази(без нула). има заземяване на уредите и механизмите естествено, за охрана на труда. но тогава пък наистина се следи утечката към земята.
При такава система Uл=Uф*1.73
По скоро ми прилича на една фаза на траф свързан "двойна звезда". Така получават и 110 волта - за прибори по американски стандарт и 220 - за прибори по европейски. Петров - в коя държава е това чудо :?
petrov_be - специалист
Белгия аз си връзвам двете фази(аз ги наричам така)в ДТЗ а от там разпределям с гребен и теста си работи и :!: винаги когато издавам обект минавам контрол техник до сега не сам имал проблеми
petrov_be - специалист
срештал съм но рядко за трифазен 3 +1 син който може би е нула но в повечето сгради само 3 фази
petrov_be - специалист
апропо започнах да се ровя из интернет защото не съм връзвал контактор merlin gerin CT може ли някой да ми даде схема но и въпроса с ДТЗто също ме интересува
sstefanov - майстор
За контактора питай тук:
www.schneiderelectric.bg
(може би ще ти помогнат и за таблата).
estrogen - специалист
petrov_be написа:
значи тук няма мостов кабел тук кабела се означава така 3G1,5 или 3G2,5; 3G4; 3G6; 3G10 или 4G2,5,,,,,,,5G2,5,,,, пример 3G2,5 тръба със 3 отделни жила (син.,кафяв и жълто зелен)от компанията която е като нашето енерго идват само 2 жила третото(земно) тук си бие един 2метров меден кол в мазата и когато замериш между земно и син 110 между звмно и кафяв 110 между син и кафяв 220 същото е и трифази
вижте и аз много се чудих когато дойдох тук за 1път но не съм се мъчил да си обяснявам понеже не съм учил за това а един "майстор" тук ми каза забрави че са 2по110 все едно са 220и0 и така си я карах до онзи ден когато намерих този сайт от тук и schneiderelectric там след кото прочетох за ДТЗ :? :? :?
Много алабаш ми се вижда тая работа . Как така сам си набиваш земя и си я пускаш . Аз съм присъствал на замерване на земя , ако наистина е така във Белгия то значи ние сме много по напред от тях . И добре те от електро разпределителното дружество ти пускат 3 проводника само че имаш само 1 фаза , 1 нула и ти си пускаш земя която и нула ти се явява . На мене ми взе акъла аз че не разбирам много така е но бях доста време във тец Девня ( Solvay Sodi ) завода е Белгиски , енергетик на завода е една германка , еми те хората останаха шашнати от нашата работа те не си предствят как работим ние . Само за инфо 3 снимки . Кажи им на тея Белгици да ядът ПАСТИ
3x1x185 (L1 , L2 , L3) 20 kV , 6 kV , 1 x 240 възбуждане на генератори и т.н

Прикачен файл

07-04-06_1504.jpg
07-04-06_1504.jpg (33.28 KиБ) Видяна 4979 пъти

Прикачен файл

07-04-06_1506.jpg
07-04-06_1506.jpg (40.16 KиБ) Видяна 4979 пъти

Прикачен файл

07-04-06_1557.jpg
07-04-06_1557.jpg (37.83 KиБ) Видяна 4979 пъти

Прикачен файл

07-04-06_1554.jpg
07-04-06_1554.jpg (43.39 KиБ) Видяна 4979 пъти

Прикачен файл

07-04-06_1457.jpg
07-04-06_1457.jpg (14.3 KиБ) Видяна 4979 пъти
petrov_be - специалист
значи по горе писах че при издаването на обекта минава контрол техник които замерва всичко и ако нешто не е на ред не подписва докато не го оправиш саответно чакаш си и за заплащането, контрол техника е независим ти му плащаш и ако трябва да дойде пак пак му плащаш, но много изместихме темата основният ми въпрос беше за ДТЗто
PCL82 - майстор
Ще вметна само, че познатата ни в България и повечето европейски страни трифазна система не е единствената възможна. В Америка наистина се използва двуфазна система с 2 фази на 180 градуса означени с черен и червен цвят, средния извод е неутралата, която я заземяват и е бяла,защитния проводник им е зелен. Така че между две фази имат 220в , между фаза и земя 110в.
Има трифазни системи без изведен звезден център, при които един от върховете на триъгълника е заземен, може в Белгия случая да е този.
Що се отнася до броя на фазите не е задължително да са 2 или 3 ако искате може да създадете система и с 10 фази, но няма смисъл.
Сега да се върнем към Белгия.София и Пловдив са били електрифицирани от белгииска фирма и напрежението е било не 200в , а 150в. Това е било белгииски стандарт и не се е използвал в европа. Ако разгледате един стар трафопост, стара къща или стари стълбове. Ниското напрежение е било с 2 или 3 проводника и предпазители на всичките. Така че или е имало 3 фази без звезден център или само 2 фази и неутрала това не знам. Но явно в Белгия продължават да използват някоя стара тяхна система.
petrov_be - специалист
аз съм любител и не използвам термини и...(защото не ги знам) тук захранването на една къща идва под земята и съответно в мазата. има табло от там електромер и от него излиза 2 проводника до друго малко табло в което има ДТЗ. тук имаме право да работим след електромера, но в първото табло има по един предпазител 40А на 2та проводника :? ако ми се наложи на някой от горните етажи да монтирам 63А което до сега никога не сам правил защото днез научих как трябва да се изчисли..................
estrogen - специалист
petrov_be я направи малко снимки и ги качи да видим какво се случва във далечна Белгия че да си сверим часовниците , ние ли сме на зад или Белгиците . И след като имаш предпазител 40А на захранващото табло няма смисъл след него да слагаш предпазител със по-голям ампераж , напротив трябва да е по-малък .

Тема "как се връзва ДТЗ ако има 2 фази по 110волта и земя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: