Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
naskov написа:
armagedamian написа:
Този модел на Caleffi(сетих се :) )отваря на 90гр.или на 3бар
Между другото цената му е 50лв.(4м. 22-ка медна)
Не съм чел задълбочено темата, но искам да кажа, че пари инвестирани в този клапан CALEFFI са пари хвърляни на вятъра. Веднъж отвори ли от температура и повече не можеш да го спреш. Все капи. Затова от 3-4г не ги ползвам. Може и да са ги оправили вече :?
Аз не съм имал проблем.Капи докато се охлади добре и се прибере напълно и отнема доста време ,но си затваря.
kuuuuuul - майстор
За аларма/зумер/ вземи един терморегулатор за предпочитане от тези с тръбичката за да можеш да завреш датчика близо до изхода на котлето и към него свързваш зумер,звънец или каквото искаш в зависимост от волтажа с който ще го захраниш най добре от акумулатора на ЮПС-са, нагласяш го на 90гр и готово.
destino - специалист
Bobivan написа:
Ето така:

Имам няколко въпроса:
- РС ще е на 3-4м. от камината, с 4 колена, първата от които надолу. До колкото разбрах това е проблем. Нямам други варианти.
При кипене ще успее ли парата/водата да се освободи чрез толкова дълъг път.

- Също доколкото знам, РС трябва да е пред помпата, ако не е много на високо. При мен е апартамент. Достатъчно ли ще е налагането от РС да "запълва" помпата.
Четох и за кавитацията, макар да ми се струва слобо вероятна при мен.
Bobivan - специалист
Изображение

Това е правилният начин!!Другото са глупости!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Bobivan, байпас ли виждам при радиаторите?
destino, как реши, че тебе кавитацията не те лОви? Хубаво е РС да е преди помпата, но това става само, ако помпата е на горещата вода. При помпа на студената вода влизаш в други противоречия
Bobivan - специалист
Схемата си е на пича,от предишната страница...само преместих връзването на РС(с червено на картинката)
П.п Няма байпас!!
filmatoplo - майстор
Спокойно може да се свързва и по посоченото от Лазар -съда веднага от камината от топлия изход и след това на тетка помпата да праща от топлата към инсталацията.
destino - специалист
Bobivan,
1. Махнал си обезвъздушителя, добре, смятаме РС за обезвъздушител на камината.
2. Махнал си крана за пълнене. Да пълня през РС?
Може би има смисъл да остявя връзка към водопровода, и да охлаждам камината, ако перегрее, разбира се изхода на РС е свързан към канализацията.
(предполагам, веднъж на всеки 2 седмици да правя учения вкъщи, с майка ми и жена ми, да знаят как да реагират при кипяща камина,
ще им напечатам инструкции, и ми се струва, че за тях ще е най-просто да отворят един кран, и да решат проблема)
3. РС ще е на около 2,1-2,4м по-високо от помпата, водният сълб ще бъде ли достатъчен за нея? Въпросът ми е практичен, не теоритичен.

Ще купувам всичко от магазина на Ерато в Хасково, някой знае ли, имат ли зумери за температура. Разяснете ми този момент малко по-подробно,
защото не съм много добър в електрониката, в електриката ме бива.
PCL82 - майстор
filmatoplo написа:
Спокойно може да се свързва и по посоченото от Лазар -съда веднага от камината от топлия изход и след това на тетка помпата да праща от топлата към инсталацията.
Например при помпа Wilo Star 25/4 или 25/6 входното налягане при 90° по спомен беше 0,3bar което прави 3метра воден стълб, а при 60° е само 0,05bar което е 50см воден стълб.

Технически е по-правилно е помпата да е на топлата вода, за да се получава положително налягане в системата (да бута, а не да смучи) и РС да отвежда парата. Така не се засмуква въздух.

Лошото е, че в апартамент ще стане кавитация, ако температурата прехвърли някъде 80°!
filmatoplo - майстор
Камините работят средно на 60-65 градуса :wink: , особено отворените и с нисък стълб при 80 веднага ще започне образуване на въздух по радиаторите и камината ще започне да издава звуци на бълбукане,пукане,и шумене .Най много да я държиш до 70 гр , то тъй или иначе за да държи тия градуси иска по често слагане на дърва -говоря при студено време под нулата -сняг,лед вънка.Така че оразмерявайте радиаторите спрямо площа за 60 градуса топла вода :wink:

Тема "Дилема за свързване на РС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: