Всички имаме коли, нали ?
Ники274 - специалист
aiako написа:
Аз нямам нищо цифрово, всичко ми е аналогово :?
А това така се гласи че да пуска фаровете 15 сек по късно след като се е запалил мотора или си на контакт дал .. не съм на ясно :lol:
Аз тия дни сам си го направих това нещо,взех едно реле за време(5-6лв някъде струваше),което ми управлява две релета,като едното реле-40А(3-4лв)управлява късите ,а другото-15А(3-4лв) ми управлява габаритите,и понеже габаритите са разделени на две ,съответно и релето е с двойни конакти.
Като се запали двигателя времерелето брои 5 сек и ми включва управляващите релета които включват фаровете и габарита.
Сложил съм и едно копче за зимно/лятно време със светодиод за индикация(около 3лв)
Обща цена материали без консумативи около 15 лв
cvetanmu - специалист
Трети сезон съм с подобна самоделка - излиза около 6-7 лева.
Ники274 - специалист
Ако имаш налични всички части излиза без пари,ако си ги купуваш от магазина и правиш нещо като схемата която обясних ти излиза около 15 лв
cvetanmu - специалист
Един таймер 555 и три релета,съпротивленията и диодите не ги броя . :)
aiako - специалист
Към какво си включил релето за време ? - Алтернатор , контактен ключ ?
Двете релета за фаровете къде си ги връзвал ?

Изображение

Това е другата схема :?
cvetanmu - специалист
Сигнал взимам от алтернатора ( домързя ме да тегля кабел от алтернатора и го вързах за лампата,която индикира за проблем със зареждането на акумулатора).
Релетата се свързват както е при твоята схема - паралелно на ключа за светлините.Ето и как изглежда схемата за свързване на релетата към ключа за светлините ( това e за Пежо,но мисля че е приложимо за доста автомобили) http://www.bgphoto.net/photos/22608/o63 ... 781250.JPG .
aiako написа:
Това е другата схема :?
Колега за какви пари взе този модул?
За форума на Renault в БГ не си ли чувал. Ето една полезна тема, аз се възползвах от тази екстра и съм много доволен. Монтажа е елементарен.

http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=69141.0

Сега видях цената в линка, че е 20 лева.
aiako - специалист
Чувал съм , от там идвам :-D
Модула + поставянето е 80 лв :roll:
stiv1961 - майстор
Да питам и аз.Днес си купих един такъв модул обаче в указанието за монтаж някои неща не са ми ясни.Напр.пише +12 v - 12 v-контактен ключ.Тези + 12 волта постоянни ли са или само когато включа на контакт.От другата страна излизат два кабела и за тях пише-ключ светлини.Обаче на ключа има повече от два кабела.На кои кабели да го свържа-не знам.Питам в магазина-вдигат рамене.И до тук.Сега не смея да го свържа да не изгори,че и аз ще изгоря с 16.50.
cvetanmu - специалист
Взимаш си +12v от контактния ключ ( да има захранване като дадеш на контакт), -12 v на маса. Другите два извода ги свързваш на ключа за фаровете.При изключени фарове намираш на кой кабел има 12в - там връзваш единия извод.След това включваш къси светлини и търсиш по другите проводници на кой се е появил + 12в - там връзваш другия извод.

Тема "Дайте да направим и мойте фарове автоматични :D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: