• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gecata82 - специалист
Колеги на последният обект на които работим се сблъскахме с нещо ново и не разбираемо за мен поне. Техникът на обекта ни накара да пускаме домофони (нищо ново), но ни каза да ги пуснем по следният начин: Кабелът с които пускаме домофоните (обикновено ползваме UTP) тръгва от мазето до всеки етаж по отделен кабел, след като го качим на етажа трябва да минем през всички апартаменти с този кабел. И отделно от този кабел трябва да дръпнем по едно жило за всеки апартамент за втората мелодия.Така е за всички етажи. Та въпроса ми е има ли някаква такава домофона централа която да си адресира сама домофоните, нещо като пожарните централи или просто и техникът толкова си разбира.
moimoimoi - майстор
колко апартамента има на етаж
на тия домофони които аз слагам са необходими 4 общи жила и по едно за всеки апартамент за номерацията
това ютп има 8 жила така че спокойно,ако на етаж има до 4 партамента
gecata82 - специалист
лошото е че на етаж са по 12 апартамента
vk - специалист
Геца, това е уникално - какъв е този блок с по 12 апартамента на етаж.
А колко са етажите ?
В този случай дали не трябва да ползувате от онези домофонни системи , които са с по 2 кабела - обща нула и по 1 кабел до всеки апартамент. (една такава е Nippon, с вносител фирма Биттел ЕООД)
Но явно ти не определяш какво да се поставя.
moimoimoi - майстор
ако сте пуснали един кабел утп/8 жила/ за общ до всички апартаменти-нужни са около 4 жила който са общи и допълнително сте пуснали по едно жило до всеки апартамент, то мисля че всичко е ок
пп е как какви са тез 12 апартамента на етаж- по 50 квадрата сигурно :lol:
stivemaster - майстор
Доколкото разбирам колега става дума за нов блок. В такъв случай защо се занимавате с това какво иска техника след като всичко което правите там трябва да е по проект.Ако в проекта не се съдържа това което си говорите дотук да не мислите че се узаконява ей така . Я погледни какво пише в плана за ел. комуникациите и пак да си говорим , вече по същество.
gecata82 - специалист
значи тази постройка е 5 звезден хотел , който е разделен на 8 блока (крила)по 5 етажа и за това има по 12 апартамента. Техникът маи и той не знае за какво става въпрос, а по проект няма домофони. Как ще си го озаконяват нямам представа ,а пък и не ме интересува. Но не мога да разбера как ще ни стигнат тези жила (4 общи), като се има предвид че има звънец на входа и един пред стаята. И двужилна система да използваме маи пак няма да ни стигнат жилата :? А пък вобще не се сещам защо са им тези звъни след като е хотел, нали си има рецепция. Пуснах темата защото мислех че ще е интересна а пък някой може и да правил такова нещо и да ми обясни как става.
moimoimoi - майстор
колко общо жила има на етаж?
щом са 12 апартамента ти трябва 12 жила -по едно за всеки апартамент +4 общи
т.е. 12+4=16 жила минимум
vk - специалист
12+4 , но това са само вертикалите, а после да ги докараш по 5 жила до всеки апартамент - играчка си е
Ники274 - специалист
Освен това сложи и 5 етажа общо,отделно трябва захранване на втора мелодия,освен това и бутон пред всяка врата..... много става.
vk спомена Nippon.Слагал съм няколко от тези домофончета.Общо взето доволен съм от тях,един пост се подкарва само по една усукана двойка,но имат един минус.... не стават да се монтират два домофона в един абонат-например за мезонет и т.н. .За да има втора мелодия в самите домофони монтирам платка за втора мелодия.Така ,че магистралата в случая може да се докара до 15 жила на етаж,като 2 от тях са за захранване на звънеца пред вратата.Така,че на етаж ще се пуснат по 2бр utp или общо 10бр utp ще тръгват от домофоната централа.

gecata82 ако това е хотел има ли смисъл от домофони?По добре сложи на рецепцията/пазача/ една вътрешна телефонна централа,а сигнализацията по стаите я карайте на изпитания стар метод-почукване по вратата,на никой няма му се прекърши ръчицата да почука два пъти
:lol:
  • 1
  • 2

Тема "Домофона централа ??????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: