Всички имаме коли, нали ?
Илиян Илиев™ - майстор
Да питаш какви гуми да взема е все едно да питаш какви обувки да си купя.

При всички положения отговора е - В никакъв случай втора употреба.

Иначе всеки си има предпочитания за модел, марка, шарка и те така. Купуват се според сезона(аз съм изключение, защото целогодишно ходя с шпицари). Едни си купуват скъпи обувки, други ефтини, но аз лично не познавам хора, които си купуват обувки втора ръка.
Chefo77 - майстор
Илиян Илиев™ написа:
При всички положения отговора е - В никакъв случай втора употреба.
Не че в никакъв случай, но случаите са ограничени. Момчето, което взе моите гуми ми имаше достатъчно доверие, а и аз нямам причина да го лъжа. Но като идеш в центъра за гуми и видиш тези, вкарани с тировете от моргите ... :?
Илиян Илиев™ - майстор
Тия от моргите са като твоите. Най-много да са изкарали година повече докато ги продадат.

Тук като си сменяваш гумите, ако ги оставиш за рециклиране ти взимат по 5 евро на парче. Ако стават за нещо едва ли ги рециклират. На доста места съм виждал табели за гуми втора употреба.

Другия вариант е да си ги вземеш и да ги разтовариш до някой контейнер като внимаваш да няма зорки погледи на възмутени комшии.

И в единия и другия случай е много вероятно да заминат за източна европа.

Варианта с обувките е или да ги изхвърлиш(тогава ще си идат на сметището) или ако са запазени да ги занесеш в каритас. От там вече ги раздават на нуждаещи се чужденци или ги изпращат в нуждаещи се райони, където вече се появяват като стока в магазин за втора ръка. В крайна сметка по един или друг начин пристигат до крайната цел - източна европа.

Та дали ще си продадеш лично старите гуми(обувки) или ще ги дадеш на някой друг да ги продава или подарява те все са си стари. Отделен въпрос, че както споменах в предишно мнение всеки има различни предпочитания и възможности. Въпроса е, че ако със стари обувки рискуваме гъбички, то със стари гуми рискуваме много повече.
Pinto - специалист
Да споделя интересен случай. Купих си за лятото двег уми втора употреба БФ Гудрич, Полски с дот хх07 и 6 мм грайфер за 50 лева с монтажа. Мой приятел след като ме критикува доста здраво си купи 2 нови гуми (не си спомням марката, но не е елитна) за 160 лева същият цолаж със 8 мм грайфер. Когато ги разгледахме се оказа, че и неговият ДОТ е хх07.
Така, че както е казал великият Айнщайн - всичко е относително. Когато човек купува особено нови гуми трябва да си отваря очите много добре. Доста гумаджии вземат капаро и ти ги доставят след дни. Тогава и да гледаш ДОТ-а файда няма. Оня вика - нови ли са гумите - нови са.
mit2markov - специалист
за мен най-доброто е "ласа",за зиме и за лете е супер в месеца минавам около 10000км. нема мърдане,повярвай ми
Chefo77 - майстор
mit2markov написа:
за мен най-доброто е "ласа",за зиме и за лете е супер в месеца минавам около 10000км. нема мърдане,повярвай ми
Викаш да се чудиш кой купува Good year, Michelin, Continental, Bridgestone, Dunlop ... :)
баш аматьора - напреднал
Той,западняка като по-глупав ги изхвърлип,па ние умниците-дойдем,натоварим,и хайде в Бг-"юруш на маслините","еФтина и глеей с къФ грайфер","голем праз че ДОТ-а е стогодишен" и т.н.,и т.н.-НЕ,твърдо НЕ на гуми втора употреба през зимата!!!!У наше село зимата си е зима,и снега си е бая,пътното все е изненадано и слабо подготвено,така че втората употреба и"всесезонките" за мен лично са много лош компромис/меко казано/!КОМПРОМИС СЪС СИГУРНОСТТА!Желая на всички колеги успех и безаварийно шофиране! :-D
mit2markov - специалист
никога няма да закупя втора ръка гуми,не сме толкова богати
pirga - помощник
интересно ми е кой ще хвърли здрава гума с 6 милиметра грайфер защото е на 8 години, подразни ме факта че много се говори против гумите 2 употреба, не призовавам да се купуват 2 употреба гуми но има случаи когато 2 употреба е за препоръчване, аз карам с летни гуми само 2 употреба защото карам под 8000 км. на година ако сложа нови ще ги карам барим 20години докато ги изтъркам като се има предвид че по големият ми пробег е с зимните гуми . та летните гуми си ги избирам сам и не са на повече от 2 години и с грайфер 4 - 5 милиметра карам ги 3 години и 5-6 годишни ги хвърлям, предимството е че карам гуми произведени за бели европейци а не за оз соц блока.
сега зимни взимам само нови , но те зимните са2-3 чешита едните са за магистрали вторите от които се интересувам са за неутъпкан сняг, та ако някой се интересува от този чешит зимни гуми нека каже на какво се е спрял че аз съм доста поизостанал по въпроса
Ники274 - специалист
Преди няколко години като си взех колата и реших да я обуя набързо и се спрях на втора употреба.Не ми се даваха много пари и си взех някакви с хубав грайфер.След около 3 месеца ми се изкриви едната гума по дължина на грайфера и се опитваше да ми разбие ходовата част на въпросното колело :lol: ...... а преди години си бях взел едни регенератки и след година пък ми се отлепи горния слой :shock:
Та мисълта ми е една гума си има годност(трайност).Каучука след определен период си загубва свойствата на които се разчита за да има сцепление на пътя.Доста неща в колата се сменят или на километри или за определен период от време-гуми,масла ,ремъци и т.н.Поне на запад хората го спазват това.Нищо че въпросното нещо изглежда читаво,щом му е дошлото времето се сменя.А тук се радваме на въпросните отпадъци ;)
Замислете се хора.Гумите са единственото нещо от което зависи колата ви,която тежи около 1 тон да се държи както трябва на пътя.И този 1 тон разчита само на една малка повърхност от гумата,която се допира до асфалта.Не е шега работа.
Та на въпроса-за зимата си купих маршалки http://www.avtogumi.com/bg/tires/tire_d ... del_id=395
Искаше ми се да взема йокохама http://www.avtogumi.com/bg/tires/tire_d ... del_id=397 ,но нямаха в наличност.Почитател съм на асиметричния грайфер.Пробвах ги вече в снега и съм много доволен.Освен,че захапват снега както трябва и имат хубаво сцепление,самия грайфер е така направен ,че да има стабилност и в завоите.

Тема "Кой модел гуми да взема ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: