• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zimel - специалист
Колеги, ако може да ми препоръчате някой кадърен проектант за отоплението в новата ми къща.
Изпълнението ще бъде от мен.
Става въпрос за гр. София ( Големото Село).
zimel - специалист
Aко това ви притеснява- не съм казал , че проекта го искам безплатно.
Колко може да струва проект за отопление на къщенце от 140 м2. ?.
Искам да свържа около 8-10 радиатора плюс 3 лири , котел , слънчев колектор и бойлер 150- 200 литра.
Трябва ми кадърен проектант за да ми направи необходимите сметки и чертежи.
Последна промяна от zimel на чет яну 13, 2011 8:02 pm, променено общо 1 път.
valat111 - специалист
Попитай Лазар от Варна.
LazarGanev - "Велик майстор"
AntonBM е лицензиран проектант
AntonBM - специалист
Такава инсталация аз проектирам за 350 лв, но съм от Бургас и съм зает до края на годината. Ако не бързаш или ти искат повече пари в София мога да ти направя проекта, но след празниците.
zimel - специалист
Преди няколко дни получих проектите за отоплителната инсталация от една лицензирана фирма, която е оторизиран монтажник на БОШ , пък даже бяха командировка във Франция, а и , имаше препоръки за нея... абе ...явно са кадърни хората... , обаче нещо много ме смущава:

Необходима отоплителна мощност - 16 КИЛОВАТА при Т външ. -12 / Т вътр. +20, за отоплението на два етажа (140+170 кв. м.), общо 310 кв. м. , с височина на таваните 2,7 - 2,8 метра.

Къщето е изолирано с 8 см. стиропор (външно), петкамерна ПВЦ с 16 мм. стъклопакет, подпокривното (2-ри ет.) ще се изолира с 8 см. вата, а на първия етаж ще има 5 см. вата ,между желязобетонната плоча и гипсокартонения таван .

Основите са изолирани с 5 см. стиропор (външно), първа плоча (кота + 0,00) също с 5 см. стиропор (отдолу).

То изолация, изолация... сметки ,сметки.... ама все ми се вижда, че на практика ще е необходимо поне двойно по-голяма мощност .

Въпросът ми към вас инжинЕри и практици :

На практика, възможно ли е това? .

П.П. Няма да присъствам няколко дни, защото ще съм в командировка.
AntonBM - специалист
Напълно възможно е! Къщата ти е добре топлоизолирана и те са я изчислявали по реални топлинни загуби от външните ограждения, а не по кубатура. Получили са средно около 20 W/кубик. Аз съм получавал и по-ниски стойности за къщи с такава топлоизолация. В този форум колегите рядко изчисляват потребните топлини на къщата по пълната методика. Те по-често приемат по от 40 до 80 W/кубик и така определят потребната мощност за инсталациите си. Тези числа са много груби и може да са верни само за къщи изпълнени без никаква топлоизолация, като по-ниски стойности се вземат за стаи с една външна стена, а по-високите са за северни стаи с по-големи прозорци и т.н. Все пак погледни какви коефициенти за топлопроводимост са заложили колегите в изчисленията. По описанието ти грубо мога да определя, че те трябва да са:
U=0,35 [W/m².°K] за стените; 0,4 за пода граничещ със земя, за таваните е около 0,3, а за дограмата 2,7. Ако са ползвали тези или близки стойности, значи сметките им са верни. Личното ми мнение е, че ако има някаква грешка тя вероятно е само в коефициента на дограмата. Много често колегите залагат за PVC с 16 мм. стъклопакет твърде ниски стойности на U. Реално те са по-високи виж в тази тема: viewtopic.php?f=2&t=11596&start=100
Ако са занижили този коефициент имат грешка в изчисленията в рамките на 15-20%. Т.е. котела трябва да е малко по-мощен.
Личното ми мнение, че за твоята къща е реално оразмерена инсталацията. Дори и да има малка грешка, тя ще се отрази с това, че при температури под -10°С стаите няма да се отоплят до +20, а до примерно +17°С. Не е болка за умиране.
filmatoplo - майстор
С водно подово или вентилконвектори по съм съгласен да се намали мощността на котела толкова. :wink:
nikisv - специалист
:? 320 квадрата и 10 санта изолация к стъкло ми сметнаха 32 киловата котел но за запас ме посъветваха котела да е 35 явно са ме набутали.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: