• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Георгиев - специалист
Това имах в превид... ама пусто да остане кой да се сети за тирета :D
ArturDent - Почти Безобиден
Георгиев, а те мойте били 8 тухли на ред.
Още нещо:
- Никаква арматура няма да слагаш - желязото се деформира от топлината.
- Лепи тухлите с хоросан с нормално количество цимент, ако сложиш много - пука се от топлината.
- След всеки ред измазвай отвътре, докато можеш да си тикаш ръката. Май най-добре е да мажеш с някакво флекс (уж гъвкаво) - лепило, което издържа на топлина (уж). Хоросана се рони, цимента се пука и след това се рони...
- Сложи някаква топлоизолация от външната страна, за да нямаш после конденз и да ти "тече черно".
- Комина да стърчи 50 см над билото. Има и други варианти (с формули) но този е сигурен. "Дърпането" не се влияе толкова от ветровете.

Ако си мислил да приключиш за ден - няма да стане. Максимум 0.8 - 1.0 метра можеш да иззидаш на ден. Просто трябва да чакаш долните редове да "стегнат", щото иначе комина ще се килне на една страна, със сигурност. Даже може и да падне, докато зидаш.
Георгиев - специалист
ArturDent написа:
- Комина да стърчи 50 см над билото. Има и други варианти (с формули) но този е сигурен. "Дърпането" не се влияе толкова от ветровете.
Аз все пак да кажа и "другите формули".
Ако коминът е на разстояние по-малко от 150 см. от билотото трябва да стърчи на 40-50 см. от него.
Ако разстоянието от билото до комина е от 150 до 300 см. то коминът се прави равен на нивото на билото.
Ако е на повече от 3 метра от билото коминът може да е под билото, но ъгълът междъ равнината на върха на комина и мислената линия от комина до билото не трябва да е повече от 10 градуса.
Георгиев написа:
Аз все пак да кажа и "другите формули".
99% съм сигурен че в сайта на форума, не самия форум, има статия за зидане на комин.
А това което съм дал - 50 см над билото винаги работи. Пък и като материали, в повече, не е кой знае какво.
Не че Георгиев не е прав.
BanoTheWolf - специалист
При проявен интерес мога да приложа една литература за комин, която е малка, но достатъчна. В нея по спомен пишеше, че комина трябва да стърчи 30см. над билото.
petkov_75 - специалист
ArturDent написа:
99% съм сигурен че в сайта на форума, не самия форум, има статия за зидане на комин.
А това което съм дал - 50 см над билото винаги работи. Пък и като материали, в повече, не е кой знае какво.
Предполагам говориш за тази статия?! http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=27
Странно!Тук имало много полезни неща,а аз да не съм ги видял! :? :-D
omarto - помощник
А колко висок ще бъде комина?
dpp - специалист
И аз имам един въпрос за комин. Някой зидал ли е с тея готовите коминки червените дето са с кръгла дупка и отвор около ф150. Като имат и кухина за изолация против конденз между външната и вътрешната част.. Значи налага ми се да правя външен комин , зидан отвън на сградата. Ясно е че после ще трябва да го изолирам със изолация няква ще мисля как, но въпроса ми е трявба ли да се измазват отътре тея , защото видимо са доста глатки и мисля само да ги зидам с термолепило ...
То измазването не се прави с цел да стане гладък, а да се ограничи доколкото може проникването на чернилката.
Доколкото си спомням тия коминни тела имат зъб между две такива, и май има място за арматурно желязо.
beam55 - напреднал
Нека и аз да попитам във връзка с темата. Предстои ми да зидам външен комин за вградена камина с въздушна риза от керамични коминни тела с отвор 160 (250х250). Всъщност половината вече е иззидан и включен с тръба от неръждаема стомана. Трябваше да е вече готов, но времето застудя. Когато се затопли ще продължа, но въпроса ми е възможна ли е изолацията му с фибран. Или поне в по-високата му част. Предполагам, че няма да се нагрява чак толкова. Ако някой има опит в изолацията на комини ще се радвам да го сподели.
  • 1
  • 2

Тема "Комин от единички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: