Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Не съм срещал ДТЗ за 32А, от 25А следващата е 40А. 40А ще е таман-14А бойлер+25А печка. Разликата в цените според тока не е голяма, така че винаги си струва да се вземе малко по-държалива. След време може да ти хрумне да преорганизираш таблото, и ако ДТЗ е още читава да я ползваш пак.
dobcho_vn - специалист
Ами подходил съм така - магистралния за контактите 6 кв.мм, отклоненията 2.5 кв.мм.Осветлението е на 1.5 кв.мм навсякъде.За бойлера и печката директен кабел 4 кв.мм.
Относно контактите мога да се похваля, че съм улучил (поне според моя преценка).Едни бели на казанлъшка ли бях или русенка фирма ще излъжа.Солидни са и не е пестено от изолация.Самите клеми дето се вкарва щепсела е с едни такива като пружинки, което за мен е голям плюс.Като за капак, ако има система ТN-C зануляването става много лесно-няма да моткаш кабели наляво-надясно, а просто огъваш една пластинка и толко контакта е занулен.Утре кат отида на обекта ще ги снимам да ги видите.
mirk - майстор
Ами подходил съм така - магистралния за контактите 6 кв.мм, отклоненията 2.5 кв.мм.Осветлението е на 1.5 кв.мм навсякъде.За бойлера и печката директен кабел 4 кв.мм.
И защо ти е 6кв магистрален :shock: и 4 е много и е отживелица, к'во остава за 6кв. Просто сечението няма да се използва никога. Това с 4кв магистрален е практика от едно време когато бушоните се поправяха масово с тел :lol: и по къщите имаше един кръг контакти и един осветление.
stefan_gb - специалист
dobcho обясни как и къде си се присъединил в ГРТ-то, също като включиш въпросните консуматори колко е напрежението в момента на входяща клема на таблото.
Trifun - специалист
dobcho_vn написа:
... Едни бели на казанлъшка ли бях или русенка фирма ще излъжа.Солидни са и не е пестено от изолация.Самите клеми дето се вкарва щепсела е с едни такива като пружинки, което за мен е голям плюс.Като за капак, ако има система ТN-C зануляването става много лесно-няма да моткаш кабели наляво-надясно, а просто огъваш една пластинка и толко контакта е занулен.
Колега, ако контактите са тия, за които си мисля - русенска е фирмата, "Найден Киров" се казва. Контактите наистина са стабилни като изпълнение, макар и грозновати на външен вид. Но са предвидени за двупроводна инсталация - зануляването се прави точно както го описваш - с обръщане на пластината. Там няма място, където да сложиш третото жило (ако кабела е 3-жилен и имаш ДТЗ)
А относно 6 квадрата магистрала за контакти - излишно презапасяване си направил. 4 квадрата са си напълно достатъчни.
dobcho_vn - специалист
Ами тези си имат.Наистина са грозновати, ама поне са стабилни.А относно присъединяването - ми как пуснах кабела, дойдоха любимците от Е.Оff искаха да оглед, показаих им каквото искат, разпломбираха електромера, закачиха кабела, после пак го пломбираха, писаха един протокол, че всичко е според техните си им изисквания и толкоз от към присъединяването.Е малко гледаха като треснати, че кабела бил меден, ама заварено положение.
Благодаря за критиката за 6 - те кв.мм, обаче имах малко останал от друг обект и собственика се съгласи да му го сложа и да ми го плати.
А напрежението без товар е около 230-228 волта, а като се натовари - 220-219 волта.
PCL82 - майстор
Токава конструкция на зануляването е удобна, но е неправилна. Получава се, че защитната и работната нула са свързани под един единствен винт. Тъй като този винт е по-близко до работната дупка е подложен на термично натоварване и ако се разхлаби става лошо. Освен това противоречини на наредба 3. Това са стари конструкции от преди въпросната наредба.
vk - специалист
PCL82 написа:
Тъй като този винт е по-близко до работната дупка е подложен на термично натоварване и ако се разхлаби става лошо.
Това изречение не го разбрах - коя е тази работна дупка ?
mitcd - специалист
Някой да е забелязал че на предпазителите има едни букви - A,B,C
Освен Амперите има и време на изключване . Просто оня главен предпазител 63А е по бърз и затва изключва първи. Разбери от къде ти идва проблема като пускаш уредите в някакъв ред.Пример- ако последно включа печката и изключи,то логично да има проблем точно в тоя кръг.
lubomirlz - специалист
mitcd написа:
Някой да е забелязал че на предпазителите има едни букви - A,B,C
Освен Амперите има и време на изключване . Просто оня главен предпазител 63А е по бърз и затва изключва първи. Разбери от къде ти идва проблема като пускаш уредите в някакъв ред.Пример- ако последно включа печката и изключи,то логично да има проблем точно в тоя кръг.
Колега тези буквички оказват с каква крива на изключване е магнитния изключвател на предпазителя и нямат отношение към термичната защита, какъвто е проблема на питащия :)

Тема "Малко странно може би ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: