Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_gb - специалист
RC написа:
stefan_gb написа:
....Би трябвало да го имат впредвид производителите и да има време за задеистване за да се игнорира произволно /влл./изкл/ примерно при смяна на канал на тв .....
И по какъв начин производителя на подобни неща ще знае у всеки потенциален клиент какви дистанционни има?
Какви са протоколите по които работят и какъв е конкретния набор от команди за различните функции за да предвидят подобен механизъм???
Логиката при подобни системи (дето работят уж с всякакви) е друга.
"По-учените" имат режим на обучение, при който да си избереш даден бутон (или няколко) с които ще ги командваш.
Като се препоръчва това да са "неосновни" бутони, т.е. такива които са активни в някакъв подрежим на оснония уред от който е дистанционното.

ПП. Инфрачервения приемник би трябвало да приема широк спектър от инфрачервени вълни и не му пука как е кодиран сигнала. В простите схемни решения използват за активирване състоянието на изхода на инфрачервения приемник и нищо по вече. Правил съм отдавна тактв ключ и работеше коректно и то с всякакво дистанционно .
Но всичко това е следствие.
Забележката ми по-горе е принципна и е свързана с начина на кодиране (начина по който се излъчва ) на информацията.
При не малка част от дистанционните начина на работа е такъв, че фотоприемния модул във въпросното устройство няма как да работи коректно.
Отговора е много прост примерно 4 - 5 секунди изхода на инфрачервения приемник трябва да е в лог.1 и тогава се задеиства модула и съответно функцията- говорех за по евтините модели . За по учените ясно... явно се запоня и и носещата честота на съответната функция от дистанционното /бутон/ и после се декодира от приемника и процесора съответно казва каква е командата на силовия елемент.
Или греша в начина на деиствие ?
Иначе съм съгласен напълно.

ПП. Инфрачервения приемник би трябвало да приема широк спектър от инфрачервени вълни и не му пука как е кодиран сигнала. В простите схемни решения използват за активирване състоянието на изхода на инфрачервения приемник и нищо по вече. Правил съм отдавна такъв ключ и работеше коректно и то с всякакво дистанционно .
RC - специалист
stefan_gb написа:
Отговора е много прост примерно 4 - 5 секунди изхода на инфрачервения приемник трябва да е в лог.1 и тогава се задеиства модула и съответно функцията.....
Няма такъв филм!
По простата причина, че за подобен тип фотомудули (които се ползват) това не е нормален режим на работа и той не е възможен без следваща някаква обработка. Да речем интегратор чиято времеконстанта пак ще зависи от конкретния случай.
stefan_gb написа:
... явно се запоня и и носещата честота на съответната функция от дистанционното /бутон/ и после се декодира от приемника ....
Носещата честота е само елемент от кодирането.
Тя е само носеща!
За да се кодира командата се ползват различни видове модулации.
Освен това носещата може да бъде различна в прилични граници.
Фотоприемните модули са настроени да приемат с максимална чувствителност определена носеща. Колкото са по китайски толкова "камбаната" на чувствителност е по-широка, но хубавите са с достатъчно тясна лента.
Но и това не е най-важното - решава се по някакъв начин с повече желание от производителя (ако го има).
Главния проблем е, че при не малка част от дистанционните НЯМА носеща, там принципа на кодиране е съвсем друг.
И въпросните фотомодули са напълно безсилни в случая.
За такъв тип - трябва съвсем друга приемна част.
Като се събере всичко това на куп (заедно с още много други нюанси в които не искам да навлизам) едно такова нещо става много сериозно изделие (за да работи наистина с всичко което му покажеш) и то вече няма как да струва толкова за колкото се продава.
Независимо къде е произведено.
stefan_gb - специалист
RC написа:
stefan_gb написа:
Отговора е много прост примерно 4 - 5 секунди изхода на инфрачервения приемник трябва да е в лог.1 и тогава се задеиства модула и съответно функцията.....
По простата причина, че за подобен тип фотомудули (които се ползват) това не е нормален режим на работа и той не е възможен без следваща някаква обработка. Да речем интегратор чиято времеконстанта пак ще зависи от конкретния случай.

С това съм напълно съгласен и се подразбираше.
Ще издиря приемника с които съм изградил въпросната схема , достъчно широколентов е.

.
RC - специалист
stefan_gb написа:
...С това съм напълно съгласен и се подразбираше....
И пак се връщаме към нещо конкретно!
Почти всеки един конкретен проблем вероятно може да бъде решен по един или друг начин.
Аз коментирам само твърдението "всякакво".

И твърдя, че е подвеждащо и в общия случай не е вярно.
По отношение на IR дистанционни за битовата техника знам доста, повярвай ми.
Ники274 - специалист
Предполагам за да се подкарат тези модули трябва да се сложат в контакта,т.е. за да работят им трябва фаза и нула,а в ключа за осветлението обикновено липсва нула.Малко вероятно е според мен да подкараш въпросните модули към осветлението без нула
RC - специалист
Ники274 написа:
Предполагам за да се подкарат тези модули трябва да се сложат в контакта,т.е. за да работят им трябва фаза и нула...
Да, те трябва да се боднат в контакта, а техния контакт (който е GB стандарт) е управляем с дистанционното, като предварително се обучат кой на кой номер ще отговаря.
Въпроса (поне аз така го разбрах) е дали могат да се ползват за "еди какви" си цели.
Не случайно беше споменато (предполагам), че и инсталацията все още е достъпна.
ESPACE - майстор
RC написа:
Твърдението "всякакво" е по-скоро рекламен трик или непознаване на нещата такива каквито са всъщност.
Веднага мога да преложа списък с не малко дистанционни с които това или въобще няма да работи, или ще работи "когато му скимне" - изключително неуверено и неповтаряемо.
Това в линка беше първото което ми попадна в гугъл. За него не знам и не споря. В къщи имам полски димер от повече от 10 години, който работи с докосване, както и със ВСЯКО дистанционно което имам в къщи. А те не са малко и са от различни марки.
RC - специалист
ESPACE написа:
.... както и със ВСЯКО дистанционно което имам в къщи. А те не са малко и са от различни марки.
ОК, това по никакъв начин не означава, че ще има още много други с които НЯМА да работи или няма да работи добре.
MamaMy - майстор
RC, и аз имам полски димер работещ с всяко инфраред дистанционно. И работи безпроблемно от няколко години. И наистина с всяко ИР. На невярващите взимам по 5 лв. :-D
RC - специалист
MamaMy, нямам намерение и не искам да влизам в каквито и да е дебати и спорове.
Каквото имах да кажа вече го направих, като се опитах да обясня на що-годе достъпен език защо това е така.
Без само да прилагам (предлагам) заклинания става/нестава защото аз съм бил имал еди какво си.
Въпросите са принципни и са свързани с начина на работа.

След като считате, че сте виждали/разполагате с "всякакви" - чудесно така да бъде.

Тема "Дистанционно управление на основно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: