• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
schuldiner - майстор
Абе и с фибран 4 мм има логика - лесно се прави фасадна шпакловка и е малко по-надежден от осб като основа.

Още 5 см вата с колко оскъпяват, че ги икономисвате?
При мен е 10 вата и 5 см ЕПС, като някои от винтовете, с които е хванат са 12-ки, за да държат и ватата.
8180 - майстор
Доколкото разбирам от разнообразните описания, същинската стена има 5см вата + 5см кухина между ОСБ или др. плоскости.
Не бих оставил тази кухина!!!
Ако отвън е Фибран - вж. Доктора!
ттитто - помощник
щом казвате ще запълним кухината с още вата. Става дума за около 200-300 лв, което не е нищо. Макар че не виждам смисъла. Ако някой може да ми го обясни. На фона на фибрана и двата слоя ОСБ и 5см вата не намирам наистина смисъл от още 5 см вата
housedoktor - майстор
Ако се поровиш задълбочено ще ти стане ясно какво визираме.Обсъждано е многократно.Но едно запомни :без пароизолация не е разумно да слагаш "фибран" отвън,да не говорим ,че става въпрос за дървена конструкция.
schuldiner - майстор
Ттитто, влизам ти в положението, така да се каже, затова набързо:
Имаш водни пари в помещението (от дишане, готвене, цветя и т.н.). Щом почнеш да топлиш, парите искат да си ходят (такива са физичните закони). Гипсокартонът не е преграда за тях, ОСБ-то също, не и на снадките. Стигат парите до ватата и не могат да преминат навън, поне не с тази интензивност, с която влизат (тук за мен е без значение епс или хпс, то още гипсофазерът е пречка). В един лош момент кондензират (защо и как е отделна тема, но по някое време ще се случи). Ватата губи топлоизолационните си качества, дървенията се скапва скрито, а гипсокартонът и разните му вътрешни мазилки, шпакловки - явно. Изводът е, че трябва или да улесниш излизането на парите от стената (трудна работа), или да попречиш на влизането им. Ето защо ти говорим за пароизолация, в смисъл преграда за парите (паропреграда, паробариера), което в повечето случаи означава прост найлон. Да не казвам, че и с тиксо по снадките на осб-то ще минеш, ама чак толкова едва ли си я закъсал...
Другият момент е с дебелината на ватата. Значи, проблемът не е толкова в това дали 5 см са достатъчни, а че имаш още 5 см свободни. В кухината става едно движение на въздуха, което ускорява топлообмена, т.е. губиш значителна част от топлоизолационните качества на стената. С две думи изолатор е само неподвижният въдух (например този между власинките на ватата или затвореният в/между топчетата на полистирола) и за да си остане неподвижен, поне за ватата трябва плътен "сандвич". В твоя случай това са осб отвътре и гипсофазер отвън. И както споменахме, оптималното е да донапълниш с вата.
Аре успех и да не се плашиш - не всяко правилно решение е скъпо...

ПП Възможността да ти щъкат гадинки из сетната си остава, но все пак с кухина малко ги улесняваш...
8180 - майстор
schuldiner написа:
Да не казвам, че и с тиксо по снадките на осб-то ще минеш, ама чак толкова едва ли си я закъсал...
По-добре не "казвай" - доста е рисковано. А и процесите не са само приз фугите - Мю~10.
schuldiner - майстор
8180 написа:
schuldiner написа:
Да не казвам, че и с тиксо по снадките на осб-то ще минеш, ама чак толкова едва ли си я закъсал...
По-добре не "казвай" - доста е рисковано. А и процесите не са само приз фугите - Мю~10.
Добре, не казвам. Ти му обясни на човека как да стане, а аз ще намеря за какво да те поправя.
ттитто - помощник
Благодаря Schuldiner, за изчерпателните обяснения! Ще сложим един найлон под гипсокартона и ще попълним с още 5 см вата. Дано това да е най-правилното!
trix - специалист
аз бих сложил 20 см каменна вата за да не отоплявам зимно време и да не охлаждам лятно време.За фибрана - без никакви притеснения - отвънка,той така се казва - да брани,защитава :)
8180 - майстор
За да няма двусмислие:
Подркрепям изцяло пояснението на Schuldiner, с изключението, което отбелязах по-горе.
Вярно, че снадки, фуги и отвори са доста опасни, но водните пари преминават и през целите повърхности (дифузия), когато материалите позволяват.
За съжаление, гипскартона и ОСБ са относит. парапропускливи , особено в сравнение с предполагаемия Фибран отвън. И аз очаквам, описаното то Schuldiner да се случи в тази стена, дори и при облепени с тиксо снадки.
Спасението е в читаво положена пароизолация.
  • 1
  • 2

Тема "захващане на минерална вата за OSB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: