Най - вълнуващия въпрос зимно време.
theurgist - специалист
да за това да не ходиме на вън, да не дишаме,( не ми се мисли за храната дето я ядеме. МНОГО ЯСНО че с антифриз, то не се пални цялата система а си я правиш за около -10 градуса в България сме все пак не в Чукотка, а и ако си оставаш помпата да варти водата определно няма никаква вероятност да замръзне. А и цената на антифриза е колкото на два глидера.
MARYAN - напреднал
защо с ал. вложка ?? нали и обикновеното ППР за топла вода издържа до 80 градуса !!!
а и с ал. вложка може ли само да се лепи и ли където са преходите и разклоненията трябва метални детайли! имам предвид колена , тройници , тетки и т. н.!
burningice - специалист
какъв е заместитала на атифриза?
познавам доста хора дето на сл. панел са сложили антифриз, както и аз на котела, не ми се иска да купувам нов като замръзне и се спука.
GeorgiRadevDu - специалист
Тр. масло се получава чрез дестилация на нефт и е супер топлообменник.
Не случайно в трансформаторите (които струват много хил.) слагат масло , а не антифриз. Тр. масло е супер диелектрик.
LazarGanev - "Велик майстор"
MARYAN написа:
защо с ал. вложка ?? нали и обикновеното ППР за топла вода издържа до 80 градуса !!!
а и с ал. вложка може ли само да се лепи и ли където са преходите и разклоненията трябва метални детайли! имам предвид колена , тройници , тетки и т. н.!
За издържане - издържа, ама има големи линейни разширения, Тръбите с ал. вложка преди лепене се обработват в края със специална острилка, а тези с фибри се лепят без обработка.
soton написа:
Случайно съм тук.Виждам че имаш трансформаторно масло - можеш ли да ми намериш 1-2 литра за един контактор?

soton@abv.bg[/b]
..откъде си, кой град..?!
kok - специалист
MARYAN написа:
извинете за отклонението , но имам въпрос относно парно ! въпросът е следният - възможно ли е използването на тръби PPR за парно с печка с водна риза ???? и евентуално да е заредена системата с антифриз
Благодаря предварително
аз съм с ППР тръби (без ал. вложка) но съм с котел с пелети и мога да контролирам темп. на флоида някъде из форумът четох че ал вложката издържа до 80гр ППР тръбите ги дават 80-90гр ти как ще контролираш темп. в камината си??? ако я изтървеш и стигне 100гр какво ще се случи с тръбите помисли върху това :wink:
Transporterr - специалист
kok написа:
ако я изтървеш и стигне 100гр какво ще се случи с тръбите помисли върху това :wink:
Нищо, стига да не ти се случва често, и да са качествени.
На тях пише че издържат еди колко си налягане и едикаква си температура, не че се разрушават при тези показатели, нали ?Винаги има дуракозапас ;)
Което не значи, че може да работят при 100 градуса дълго време обаче..
marian1 - майстор
И аз ще ти потвърдя - НИЩО!
Казвам го от опит и то какъв:
В къщи преди бях с камина с водна риза и ПП тръби и то турски ( не помня какви бяха със синя и червена черта по тях ) в системата имах и бойлер със серпентина вързан.Прибирам се една вечер в къщи и от вратата ме удря плътна стена горещ въздух, влизам - моята другарка така сръчкала печката ( с парчета ПДЧ ) че лирата червена водата вече ври- бие в разширителя - аз помислих че системата е останала без вода и тичам в банята да доливам че за първи път чувам този звук и мисля че няма вода- стига в банята и гледам стрелката на бойлера някъде в "отвъдното" там няма разграфено - усещам се че става много напечено и направо угасих печката.... моята мома и било студено и си позапалила печката "както трябва" а понеже се намръзнала искала да се изкъпе и после когато излезе да и е топло.... Стрелката видяла че е превъртяла,ама мислела че се е откачила - ( стрелката си работеше нормално) Та нито се разтопиха тръбите - е бяха се разширили много-толкова много че бяха се откачили от скобите по стената ...ама жена какво да му обясняваш за налягане - то като чуе налягане и отива в спалнята :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Тема "трансформаторно масло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: