Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ArturDent - Почти Безобиден
Защо климатиците в режим на охлаждане духат постоянно, а при отопление не - духат само когато работи компресора?
Само заради субективния комфорт ли?
sasooooooooo - "специалист"
Да, много интересен въпрос. И аз ще следя темата за отговори :wink:
EDI - майстор
Всеки производител прави различно управление на машините си.По принцип турбината върти въздуха и когато не работи компресора, за да обдухва вътрешния датчик и да следи по-точно температурата.При марковите машини е така, като турбината работи на съвсем минимални обороти и нисък дебит, които не създават дискомфорт.При някои производители, турбината на отопление върти известно време без да работи компресора - да речем 30 секунди и ако разликата между настроена и измерена е по-голяма - 2 или 3 и повече градуса, спира турбината, когато разликата намалее, започва да върти леко и да обдухва датчика, за да може да проследи кога да включи компресора - така е при някои модели на МИДЕЯ.
marian1 - майстор
А при някои с по различни от мидея турбината не спира почти.При мен на климатика който ползвам за отопление турбината му се върти постоянно ( почти ) нищо че не работи компресора - не съм следил,но понеже климатика ми се пуска ноември и се спира чак април, но съм виждал когато температурата навън се покачи доста и слънце изгрее едва тогава се е случвало да не върти....Като се има предвид, че когато е достигнал температурата, той лъха само и за това за да видя че е спрял,трябва да отида и отдолу да погледна дали се върти турбината - друг начин няма да се разбере дали върти турбината....Мисля че при инверторите това трябва и да е нормалната работа,за да проверява постоянно необходимо ли е да се коригира температурата.А идва ми на ум че и зависи много и от минимума на който може да работи климатика,колкото по нисък минимум има климатика-толкова по рядко ще го видиш изключен. Моят минимум на потребление е 85 вата -за това може би и рядко изключва....а колкото е по висок, толкова ще е по "лош" комфорта защото ще се получава нещо подобно "включ-бързо вкарване на топъл въздух-достигане-изключ, изчакване за спад в температурата и отново същият цикъл" Значи може би според конструктора е отговора на твоя въпрос,поне според мен де. Дано да стана ясно.... :lol:
vasikata - специалист
По просто казано на отопление турбината спира или почти спира, когато климатика си е направил зададената температура и компресора е спрял за да не се усеща студен поток. Затова и тръгва по-късно от компресора, чака изпарителя да загрее до около 35 Гр. и тогава тръгва. На охлаждане духането не е проблем.

Тема "Защо вентилатора рабори различно при охлаждане и отопление ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: