• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
masteradmin - майстор
Снимките са предоставени от Стефан от Козлудуй. Мястото е голямо около половин декар.

Прикачен файл

miasto1.jpg
Ето как изглежда мястото в началото.
miasto1.jpg (128.02 KиБ) Видяна 11516 пъти

Прикачен файл

miasto4.jpg
А ето как няколко дни по - късно.
miasto4.jpg (121.88 KиБ) Видяна 11517 пъти
Последна промяна от masteradmin на пон яну 02, 2006 6:02 pm, променено общо 1 път.
Мишо
Ами не трябва ли има порта това място ? За порта нищо не пишете ?
masteradmin - майстор

Прикачен файл

P5300012.jpg
P5300012.jpg (75.02 KиБ) Видяна 11490 пъти
silllveto - Майсторица
Изчетох във форума всичко, което успях да открия за отливането на ограда. Но останах с впечатлението, че едни се престарават в изпълнението, а други я правят тип бордюрче. Т.е. инфото не ме задоволи. Когато у нас се правеше дувара, не бях там. Участвала съм само в направата на основи, но пък да си призная съм позабравила доста неща. За това искам да се консултирам с форума.

Идеята е да изградим ограда между нас и съседа, стъпаловидно, поради денивелацията. Смятам основите да се между 40 и 60 см, в зависимост от земята. Ширината ще е ок. 12см, а надземната височина средно 20см. Разбрах, че коловете трябва да са на разстояние 2-2,5м, а под всеки един да има пета. Ще правим бутобетон, поради ненужния камънак в двора ни. В краищата мисля да я завършим "Г" образно, но не знам дали в нашия случай има смисъл.

Та въпросът ми е за арматурата - не искам да се престараваме, но не искам и само да отбиваме номера.
Колчетата мисля че трябва да са на долно "стъпало" (имам предвид стъпаловидността поради денивелацията) за правилното захващане на мрежата на всяко ниво. Правилно ли разсъждавам?
Johny - майстор
Moята ограда е 15 см. и 30-35 см, като само 10-15 са над земята. Отсичаш изкопа с права лопата и после изхвърляш земята с лопата, която е огъната, за да влезе в рова. Идеята е да ползваш земята за кофраж надолу и от дъски правиш кофраж само на видимата част. Коловете са по-дълги и минават през целия бетон и съм ги забил 10-15 см. в земята. Пуснал съм по 2 пръчки арматура 6мм. в долната част и 2 в горната част на бетона. Вече 3 години не е мръднала. 60 см. е много дълбоко.
silllveto - Майсторица
Мерси Джони :)
Гледах твоята ограда. При нас има денивелация, подпочвени води (като знам как се напълни септичната яма докато я копаехме) и за това за всеки случай ще копнем по-дълбоко. Използвам кирката :-D
С кофража и отливането също съм наясно. Само за арматурата: 2 долу и 2 горе, ф6 ли? Колко дълги? Сложи ли бигли някъде? А петата колко широка?
Johny - майстор
Aрматурата по дължината на кофража Ф6. Коловете са тръби и няма нужда от пета, защото ги збивам под новото на бетона и са достатъчно устойчиви. Задължително отгоре на тях шапка, за да не се пълнят с вода. Миналата година половината от тръбита на скелето за асмите се сцепиха от леда през зимата, макар че предишният собствник ги е монтирал преди 30г., аз имах късмет. Аз просто им пробих по един отвор при основата.
Бигли не съм слагал.
silllveto - Майсторица
Пак мерси :-D
Твоята ограда е на хубаво равно местенце, но нашето не е такова.
Има ли значение дължината на пръчките ф6?

А да те питам, ти като си оставил дупки долу в коловете, не ти ли тече ръжда? И няма ли да заминаваш вече? :wink:
Johny - майстор
Не тече. Тя водата не се задържа, за да има време за ръжда. Утре през нощта заминавам..../да търся 500-те лева /. :lol: :lol: :lol: При мене откъм съседката /стара мома/ е дълго 60м., арматурата е 4м, като свърши наставям следващият прът. Дори не връзвам, това да не е плоча.
  • 1
  • 2

Тема "Първо да оградим мястото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: