• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a_stefanov - напреднал
LazarGanev написа:
lakosste написа:
точно така,но е нубаво да се почиства на десетина дни
Чистенето се състои в отваряне на долната вратичка и изхвърляне на легенчето с пепелта. Става по време на горене, не нужно да гасиш котела всяка сутрин за да го чистиш, после пак да палиш и да настройваш термостати...Може да се наложи от време на време да размърдаш ръчката за решетките долу за да падне пепелта, ама ако са хубави въглищата почти не се налага. Както каза Филма - тук няма филми с горно и долно горене - тук е създадена най-добрата организания на движение на 4-те потока- на въглищата, на пелелта, на пресния въздух и на изгорелите газове и те не си пречат, както се получава при другите евтини котли, тип ''пернишка печка'' :)
Аз не съм съгласен, че чистенето се състои само в изхвърляне на пепелта. Добре е през няколко седмици да се почисти нагара от водната риза, а целта котела трябва да се изгаси. Възможно е и запалване на въглищата в бункера, но няма опасност от прегряване, защото те само тлеят. Получава се при силна тяга на комина и недобро уплътнение на горната вратичка. С течение на времето горното уплътнение се втвърдява и не уплътнява добре.
netcho - специалист
srusev написа:
първо доволен после не е тъй работа, свиквай ще е жега. Я кажи колко кг. ти е зареждането?
Аз купувам донбас на чувалчета по 25 кг. и като го изсипя остава към 6-7 кг на око , пълни се бункера до горе т.е до долния ръб на 1 ламарина която можело да се маха не знам за какво.после с горелката за 2 мин.А този смесител дето казва filma aз доста мислих но не знам къде да го сложа и не ми е ясен много принципа му на действие и отложих !!!
LazarGanev - "Велик майстор"
a_stefanov написа:
Аз не съм съгласен, че чистенето се състои само в изхвърляне на пепелта. Добре е през няколко седмици да се почисти нагара от водната риза, а целта котела трябва да се изгаси. Възможно е и запалване на въглищата в бункера, но няма опасност от прегряване, защото те само тлеят. Получава се при силна тяга на комина и недобро уплътнение на горната вратичка. С течение на времето горното уплътнение се втвърдява и не уплътнява добре.
Е, няколко седмици не е всеки ден :) . Освен това ако сложиш автоматика и поддържаш висока в температура в котела - нагар просто няма :) . Нали за това става става въпрос за тези смесителни, термостатични и всякакви вентили?
lakosste - специалист
a_stefanov написа:
LazarGanev написа:
lakosste написа:
точно така,но е нубаво да се почиства на десетина дни
Чистенето се състои в отваряне на долната вратичка и изхвърляне на легенчето с пепелта. Става по време на горене, не нужно да гасиш котела всяка сутрин за да го чистиш, после пак да палиш и да настройваш термостати...Може да се наложи от време на време да размърдаш ръчката за решетките долу за да падне пепелта, ама ако са хубави въглищата почти не се налага. Както каза Филма - тук няма филми с горно и долно горене - тук е създадена най-добрата организания на движение на 4-те потока- на въглищата, на пелелта, на пресния въздух и на изгорелите газове и те не си пречат, както се получава при другите евтини котли, тип ''пернишка печка'' :)
Тягата при вятър я регулирай от ревиэията на комина.
filmatoplo - майстор
За Бош ли ставаше дума по горе, днес съживяваме един Дакон 24 клв, изрязахме му старите тръби 3/4 и сега го красим със фи-35 медни до разпределителната кутия с разпределителите .Човека казва че е много доволен от котела -бил икономичен 8 кубика дърва за 100-120 квадрата етаж .Радиатори чугун чешки -Калор 3, дълбоки 16 санта , високи 50 санта .Като гледам котела , няма отзад клапа за дима , и регулатора за въздуха го няма -така му бил хванал цаката човека и неще да го променяме :wink: димоотвода му е стара бурия от печка .
filmatoplo - майстор
Дакона днес го запалихме , работи перфентно :) направо учудващо :? :wink: за 5 минути вдигна 60 градуса и стартира без температурни колебания от 10 градуса .120 глидера чугун , ги загря доста бързо и стабилно , навън бе 8 градуса вътре стана горещо по едно време .Котлето е от 97 ма година .Имаше подобрение , между двете скари долу човека е мушнал 1 ламарина -и така задържа жар до сутринта -гори само дърва. :wink:
Бе котел-слънце е това, особено за парите си :) . В Странджата дърва много, ние тук ги караме основно на въглища, че хамалогията е по-малко, иначе цената е същата. Имат 2 модела, които са предимно за дърва - с по-голям бункер
Колеги,споделете,от къде може да се купи,най-ефтино дакон24.Благодаря предварително.
Сега се внасят под марката Бош, тъй като Дакон бе закупен от Юнкерс, а последния мина под шапката на Бош. По магазините може да се намерят и Юнкерси, както и под марката Будерус. Цените общо взето са еднакви - на вносителя.
Bobivan - специалист
Това устройва ли те?
Малко е работил ,но цената е сгодна!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Промяна в плана DAKON DOR 32 D (За котлетата на "Прити&" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: