Най - вълнуващия въпрос зимно време.
здравейте дано има някой с моя проблеми и да го е разрешил. Имам правено котле в мазата, блока ни е на пет етажа, комините ни са самостоятелни и са с диаметър 11см. При мен в етажа си гътнах комина, с цел да го правя по широк, но незнам ако гътнем и в съседа на втория и хвана двата комина дали ще се увелици тягата, и комините са ни от каменинови траби които явно са се изпочупили и просмуква в съседните комини и котлето постоянно връща немога да отворя вратата от дим, дай те някакав съвет моля, пропуснах дали ще е добре ако се навиян съседите нагоре да изградя комин от каменинови тръби/за мръсните канали/ с ф20см
filmatoplo - майстор
Класиката е комин от тухли единички , изграден от 6 тухли във форма на квадрат. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
ф20мм е добре, а ф110 е малко - затова е пушел комина
boltik - специалист
Здравей Пандо,моето виждане като решение е да пуснеш външен комин по самата стена.Най-бързо става с интернитови тръби не по-тясна от 20см.Лошото е,че през зимата комина отделя коннденз и много-лошо почернява стената.По-добро изпълнение е от тухли,като подържаш светъл отвор 15х17 в измазано състояние.Зидаш и мажеш отвън и отвътре едновременно.На всеки етаж правиш пояс с арматура и го заваряш за арматурата на плочите.Другия вариант е на всеки треи или четвърти ред да копаеш в стената и да хващаш комина за зидът.Още трябва да се изкопае трап минимум 50см.и да го напълниш с бетон.В бетона е добре да сипеш водно стъкло да не просмуква влага,от която в течение на времето ще започмат да се разпадат тухлите.Също се поставя изолация м/у бетона и тухлите.От доло задължително се оставя ревизиорен отвор.Всичко останало е вятър работа.
на път съм да убедя съседите, да го правим на мястото на сегешните комини, но незнам проблем ли ще е с тези тръби тъй като мога да ги намеря изгодно , а и целия комин ще е за моя сметка
Второто което е, че съдедите над мен се съгласиха и ако горнете нещат дали ще дърпа комина ако го изградя с ф200мм до тавана на втория етаж и там премине в два по ф110мм, моя и този на втория етаж, при прехода дали ще събира сажди и дали ще има тяга така с два по тесни нагоре

Тема "как и от какво да изградя комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: