maxuel82 - специалист
Изчетох темата за фугиране на картона и изгледах клипчетата но нещо немога да се справя с фугирането на вътрешните ъгли на картона !Другите фуги стават перфектни и гладки !Ето как фугирам в ъгъла - нанасям по двете страни на ъгъла по цялата му дължина фугенфюлер !После поставям в ъгъла хартиената лента и минавам с шпаклата отгоре до долу ! Но лентата остава суха отгоре ( фюлера неможе да излезе отгоре защото е хартиена :wink: ) Нанасям с маламашката фюлер и обирам !Едната странана на ъгъла се запълва но когато почна да шпакловам другата старана осирам вече готовата като я нащърбвам с маламашката :? И така си играх и ми стегна фюлера :cry: добре че бях забъркал малко :idea: Къде бъркам при фугирането :? Хартиената лента е някаква американска и доста здрава невярвам в нея да е проблема :? Ето и инструментите :

Прикачен файл

Picture 006.jpg
Picture 006.jpg (46.72 KиБ) Видяна 9177 пъти

Прикачен файл

Picture 005.jpg
Picture 005.jpg (33.55 KиБ) Видяна 9179 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Опитай с това.

Изображение

А това за външните.

Изображение
Pooh - майстор
За да не си прецакваш сам ъгълчето, вариантите са няколко

1. Използваш показаната от Илиян Илиев™ мистрия за оформяне на ъгли
2. Дърпаш само от ъгъла навън, без да обираш по дължина.
3. Залепяш лентата, оформяш едната страна, изчакваш да стегне и после оформяш другата
4. Използваш Акрилен уплътнител
maxuel82 - специалист
Pooh написа:
За да не си прецакваш сам ъгълчето, вариантите са няколко

1. Използваш показаната от Илиян Илиев™ мистрия за оформяне на ъгли
2. Дърпаш само от ъгъла навън, без да обираш по дължина.
3. Залепяш лентата, оформяш едната страна, изчакваш да стегне и после оформяш другата
4. Използваш Акрилен уплътнител
Благодаря ! 1. С такава мистрия не съм работил :? незнам как ще се справя !Става ли по лесно с нея или да карам по стандартния начин ? 2. И аз така правя - дърпам само от ъгъла навън по дължина не си и помислям да обирам че става страшно :-D 3. Вариант 3 най- ми допада и така става идеално ама ще трябяа да си играя повече ! 4. Този вариант отпада защото съм сложил картона само на 2 от стените т.е. в ъглите от едната страна е картона а от другата е на шпакловка панела е крив и се получава на места фуда до 1 см . :-D Напълнил съм фуката с гипсово лепило и сега ще слагам хартиена лента !Още един въпрос :arrow: тъй като нямаше Шиитрок паста в магазина ми дадоха тази като "заместител" на шиитрока :?

Прикачен файл

Picture 007.jpg
Picture 007.jpg (37.89 KиБ) Видяна 9090 пъти
Pooh - майстор
maxuel82 написа:
С такава мистрия не съм работил :? незнам как ще се справя !Става ли по лесно с нея или да карам по стандартния начин ?
С нея просто пълниш ъгъла и дърпаш по дължина - тя си оформя кьошенцето. После само обираш мустаците останали отстрани.

4. Този вариант отпада защото съм сложил картона само на 2 от стените т.е. в ъглите от едната страна е картона а от другата е на шпакловка панела е крив и се получава на места фуда до 1 см . :-D Напълнил съм фуката с гипсово лепило и сега ще слагам хартиена лента !
:shock: :shock: :shock:Човек, какви са тези фуги по 1см. бе ?!?!?!

Още един въпрос :arrow: тъй като нямаше Шиитрок паста в магазина ми дадоха тази като "заместител" на шиитрока :?

За F2 ... да, може да се каже, че замества Sheetrock-а, но само за финната шпакловка - 2-3 ръка и цялостно заглаждане на финала (ако се прави).
maxuel82 - специалист
С нея просто пълниш ъгъла и дърпаш по дължина - тя си оформя кьошенцето. После само обираш мустаците останали отстрани.
Изглежда лесно :-D Утре ще прежаля 10лв.и отивам да я купя !
:shock: :shock: :shock:Човек, какви са тези фуги по 1см. бе ?!?!?! Ами такива да като е крива стената !Стената наподобява морските вълни :lol: и някъде картона е опрял в стената а по-надолу има фуга от 1 см. после фугата изчезва и пак се появява :? На снимката с Ф 2 -то се вижда как на едната стена има картон а на другата не !И там където картона прави ъгъла със стената на която няма картон се получават тези "фугички "от 1 и повече см ! На тази стена по цялата и дължина и височина има гардероб и затова неисках да оскъпявам допълнително като изправя и нея с картон !
Pooh - майстор
Картона се изрязва по стената, ама карай - свършил си вече.
maxuel82 - специалист
Pooh написа:
Абе дойде ми тая мисъл ама не ми се занимаваше :-D Ей много ми е трудна тая шпакловка мамка му :cry: 6 месеца през 2007г съм работил в Банско по хотелите слагали сме картон и се мъчих и там да шпакловам и що торби фугенфюлер и ригипс съм развалил и така и неможах да и свикна ! Днес цял ден фугирам две стени и един прозорец :-D :lol: Какъв е чалъма незнам !Тъпча си на едно место с маламашката и все нещо някъде задира кога парче от хартия кога някое твърдо парче от предишната ръка фугировка и все повтарям и потретвам докато се изглади и така 2-3 фуги и забъркания разтвор стегне :cry: :?
Илиян Илиев™ - майстор
maxuel82 написа:
... С такава мистрия не съм работил :? незнам как ще се справя !Става ли по лесно с нея или да карам по стандартния начин ? ...
Ми тя по принцип е измислена за хора, които не се справят с посочените от теб инструменти. А и изобщо е измислена за професионалисти. Няма спор, че бих шпакловал без затруднения какъвто и да е ъгъл само с обикновена квадратна мистрия, но с показаната по-горе ще ми е по-лесно. Отделен въпрос, че не я ползвам никога по необясними дори и за мен причини.

Нека не забравяме, че всеки инструмент си има своето предназначение, дори и да не е често използван от професионалистите.

Все пак при запълване и заглаждане трябва да внимаваш за ъгъла на плъзгане спрямо повърхността. Иначе после ще се ожулиш от жулене за да изглежда ъгъла под 90 градуса, а не като отделно наставено парче.

Демек, ако я държиш прекалено перпендикулярно ще наслагва много материал(Ъгъла сключен между повърхностите на мистрията и повърхностите на стената трябва да е възможно най-близък до 0, но не трябва и да достигаш нулата). :wink:
Илиян Илиев™ - майстор
maxuel82 написа:
Pooh написа:
Абе дойде ми тая мисъл ама не ми се занимаваше :-D Ей много ми е трудна тая шпакловка мамка му :cry: 6 месеца през 2007г съм работил в Банско по хотелите слагали сме картон и се мъчих и там да шпакловам и що торби фугенфюлер и ригипс съм развалил и така и неможах да и свикна ! Днес цял ден фугирам две стени и един прозорец :-D :lol: Какъв е чалъма незнам !Тъпча си на едно место с маламашката и все нещо някъде задира кога парче от хартия кога някое твърдо парче от предишната ръка фугировка и все повтарям и потретвам докато се изглади и така 2-3 фуги и забъркания разтвор стегне :cry: :?
Бе понеже бързам та няма да влизам в подробности.

Разбърквай материала така че да няма топчета в него.

Ако ще правиш повече от една ръка шпакловка е добре да прешкурваш преди всяка следваща ръка. Другия вариант не е за начинаещи.

Гледай какво пише на торбата и прецени колко материал да забъркаш за да не ти остава. На всеки материал си пише колко време за работа ти дава.

п.п. И много други тънкости има за начинаещи, но както казах бързам. Ако трябва да ме допълни Пух. Все пак става въпрос за гипсокартон.

Тема "Как се фугират ъгли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: