• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Количеството на солите в топлоносителя не е необходимо да е голямо, за да се превърне той от лош в добър електо-проводим материал. Filmatoplo е прав! Понеже топлоносителя е наситен с проводими йони, всички метали, от които е съставена отоплителната инсталация – алуминий, желязо (стомана), мед или бронз, започват да обменят йони и електрони, т.е. започва ЕЛЕКТРОКОРОЗИЯ! Този вид корозия е малко по-различна от кислородната, има анодни и катодни процеси. Ефектът е обаче поразителен... ядат се металите с отрицателен потенциал (алуминий, цинк) за сметка на тези с положителен (мед, бронз). Може живота на катодите на Гелана да е голям и те да изтрайват 15 години, но дали няма да останат само те :-D
Геланите не са новост. Срещнах първият си такъв преди повече от 10 години. Нещастника, на който му го бяха монтирали се чудеше как да си намали сметките за ток и искаше на зидана камина да и слагаме водна риза.
petermar - помощник
Не сте съвсем прави за това но няма значение. Всеки има право на собствено мнение. Разбира се че, има много по ефективни начини за отопление но всичко си има цена. За момента това ме устройва. Когато термопомпите станат на цената на обикновен климатик ще мина на терпомпа но дотогава ще си карам с галанчето. За информация до миналата година се топлих на маслени радиатори 4 бр. знам за какво става въпрос и за какви сметки в хола ми се налагаше да включвам и допълнително духалка в най-студените дни.
Повече съм съгласен да монтирам конвектори отколкото "масльонки".
fbr - майстор
petermar написа:
Не сте съвсем прави за това но няма значение.
Повече съм съгласен да монтирам конвектори отколкото "масльонки".
И каква е разликата в коефициента на преобразуване на електрическата енергия в топлинна , при маслените радиатори и конвектори. И едното е нагревател и другото е нагревател. Да се сравняват коефициента на преобразуване със сметки за ток , е все едно да сравнява икономичност на автомобили, като им се сравнява разхода примерно за един месец. Единия може да е изминал 1000 коилометра, другия 10000, и какво. Първия е по икономичен. Това са сметки за лаици.
petermar - помощник
Коефициентите ги оставям на Вас специалистите. А за мен лаика си остава да си правя разликата между платените сметки за ток с единия и другия вид отопление, както и каква кола с какъв разход да карам.
Стана вече студено как се държат Галаните сега?Нещо се омълчахте всички.
DELIK - напреднал
Галаните, ако бяха толкова всемогъщи, отдавна да са залели Европа. Не мислите ли?
Галаните си работят много добре стига да е направена инсталацията като хората а икономията от един котел сравнен с нагревател с същата мощност е м/у 30-40%!!!!
AntonBM - специалист
Стига сте лъгали, че дават някакви икономии!
Няма от къде да се получи икономия от 30-40%. Това означава, че стандартния котел трябва да има КПД под 60-70%, а гелана 100%. Истината е, че всички ЕЛ. нагревателни уреди имат КПД близко до 98-99%.
Да се топлиш с ток е скъпо, да правиш инсталация, която да топли електролит и той да топли стаите с радиатори е глупаво – може да топлиш стаите със същия успех с обикновена духалка.
П.П. Странно защо хората, които защитават Геланите имат само по 1-2 мнения. Правят си регистрация само за да пуснат реклама и изчезват...
filmatoplo - майстор
Или може в Съюза с Галан да се подгрява Плутоний , пък той да върши останалата работа . :lol: и оттам ехеее....кусур % . Шегувам се , има ли разлика в преобразуването на ел енергия в топлинна чрез съпротивителен нагревател , и другото как да го обясня -ел енергия от 2 електрода потопени в електролит . :? :)
AntonBM - специалист
Филма, нама разлика. И при двете почти 100% от вложената енергия се превръща в топлина. За това е невъзможно да има разлика от 30-40% икономия на едното пред другото.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "въпрос за ел котел "Галан"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: